用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校車費一問 ---- 貴得過份/離譜
go

校車費一問 ---- 貴得過份/離譜 [複製鏈接]

校車費一問 ---- 貴得過份/離譜

本人得一名囡囡, 2009年入讀K1, 不知校車費, 是否真的要咁貴, 油塘去藍田啟思稚子園, 只是一個地鐵站的路程, 每月收$850, 除開20天上學, 每天要$42.5. 只是一個小朋友, 收費要貴過一個成年人來回過海返工的費用.
我都明白每一校車要買保險, 要有保母, 要油費 …… 等等去經營, 但一輛校車不是一個小朋友坐, 而是很多小朋友一齊坐的. 是否間間校車公司都是咁短路程收這麼貴??? 請指教.

另想問校車和保母車是否有分別, 可在那裏找到保母車?
及有冇小朋友 09/2009上午班 要在油塘去藍田啟思稚子園返學?
   0    0    0    0

確實有部份學校的校車費用比較貴,我都曾聽過某間(0X堂幼稚園)一個地鐵站路程收每月1000,真“那利”!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我問由九龍城去九龍塘都要$750一個月, 貴到嚇c人

2.........咁相對咪越遠越平, 我由美孚去九龍堂都係$870乍喎.

2.........咁相對咪越遠越平, 我由美孚去九龍堂都係$870乍喎.

其實我林校車費是用平均計算法計,如果多小朋友,路程 又唔長,咁應該唔會太貴,否則,如果小朋友唔多,由第一個站到尾站又好遠嘅話,咁就可能會貴啲!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我囡囡由荃灣來回九龍塘都係$860咋喎, 反而佢返星期六啲課外活動架校車就有D貴, 約$550/8日, 所以我決定自己接送,因為個日校車來回竟然要2個半鈡, 坐到小朋友都傻埋呀 !

冇辦法, 學校車公司, 車公司又外判, 外判又判上判, 層層都要賺, 何來有得平呢!!

不如自己搭的士好過、又或wen仔23c

原帖由 靚媽唔易做 於 09-4-20 15:14 發表

嘩, 咁quote我果間真係貴得好過份呀, 咁既$, 日日打的都係差唔多咋

嘩......一個地鐵站要$850真係貴左d. 係褓母車定校車? 我亞囝坐褓母車, 由藍田去九龍塘$800. 如果校車就貴幾十蚊. 我唔知其他學校, 不果我亞囝學校既校車係有老師跟車既, 而褓母車就係ee羅. 不果我發覺, 坐校車既時間係長d既, 即要早d起身上車. 可能因為校車多站d啦, 兜耐左.
原帖由 wyyip123 於 09-4-20 12:51 發表

本人得一名囡囡, 2009年入讀K1, 不知校車費, 是否真的要咁貴, 油塘去藍田啟思稚子園, 只是一個地鐵站的路程, 每月收$850, 除開20天上學, 每天要$42.5. 只是一個小朋友,  ...

是合X校巴服務有限公司,
其實保母車是否會平過學校提供的校車公司?
在那裏可以找到保母車的資料??

我亞囝學校就係褓母車係平d. 至於褓母車資料, 佢地全部都係學校門口兜搭架.
原帖由 wyyip123 於 09-4-21 12:29 發表
是合X校巴服務有限公司,
其實保母車是否會平過學校提供的校車公司?
在那裏可以找到保母車的資料??

請問你讀那一間學校, 我囡囡今年都要開始由荃灣番九龍塘, 想找校車資料, 可否告知? 謝謝!

原帖由 Chincco 於 09-4-20 03:56 PM 發表
我囡囡由荃灣來回九龍塘都係$860咋喎, 反而佢返星期六啲課外活動架校車就有D貴, 約$550/8日, 所以我決定自己接送,因為個日校車來回竟然要2個半鈡, 坐到小朋友都傻埋呀 ! ...

Welcome to visit us: http://www.babyhome.com.tw/kerensalai

雜費, 學費, 校車費, 課餘活動費......等,
真的養一個小朋友不是容易的事, 家長要返工,
小朋友就要多數乘校車, 放學後又要找保母姨姨
或工人照顧, 計一計真的好可怕.
但家長不返工, 可不用校車費, 但家庭總收入自然又少了, 曾陰權還叫人生3個小孩, 如果我生3個, 真的要取綜援好過,  淨校車費都$850.

回覆 # 的文章

油塘去藍田啟思2008/2009同對上一年2007/2008已經加了約200元,因為學生多,所以相對回校時間自然多了,所以有些媽媽最後都唔坐校車。

本人曾就車費貴(由$920 加至$1100) 而寫信向校長投訴,回覆說(1)油價貴(當時油價$150), (2)少人座校車 (3) 只接送本校生 (4) 人工貴.
校長只係幫校車公司搶錢.

原帖由 wyyip123 於 09-4-20 12:51 發表

本人得一名囡囡, 2009年入讀K1, 不知校車費, 是否真的要咁貴, 油塘去藍田啟思稚子園, 只是一個地鐵站的路程, 每月收$850, 除開20天上學, 每天要$42.5. 只是一個小朋友,  ...

我去年已經叫姐姐湊個女返學啦,由Tsung Kwan O 去 藍田由$700加到$900一個月.點搭呀. 我計過我個工人一日$15, 個女一日$5 都係$20 . 一個月$450有找.

但我個仔去Wan Chai就要$1700一個月, 好la脷.

回覆 # 的文章

我由寶琳去藍田啟思都係900咋喎... 不過我都覺得好貴.... 仲有書簿費.. 成$1400/學期... -_-; 仲貴過人地中學..

beho

你個女今年搭唔搭校車呀?
‹ 上一主題|下一主題