用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就快選學校la!俾啲意見呀!
go

就快選學校la!俾啲意見呀! [複製鏈接]

各位家長,如果妳的子女是band1中的成績,妳們會否有膽量為他(她)選擇top1的中學?(不計入讀的成功率,只是抽獎睇運數!)
   0    0    0    0

我一定會lor. 原則上我替女女考幾間直資都收左同校長商量過最後都決定放棄直資參加大抽獎。我比較buy傳統教學始終有保証。

可否分享令千金所報哪幾間直資﹖謝謝﹗

我考個幾間都係好多家長的心水,羅氏,St Stephen,  Stanley(朋友唔recommend), HKUGA。由於今次成績同校長商量過佢都suggest 可以進取d簡庇理羅士女子中學,因為依家好多直資講到點好天花龍鳳但六年的中學生活唔想成為白老鼠。校長都認為我女讀傳統學校好。所以前兩校都無去register 。前星期去HKUGA取回註証佢地都好希望我女讀但我去意已決睇佢地應該有叩門位留比我。

如果你地係band 1頭, 會ngh會選2間英中係1,2志願呢!!
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

我都會選band 1 學校,今次我會同仔仔選頭四間都是英中,第五間是中中,因為就算派得不好,也會去敲門。
我都認為傳統學校好d,真的不想做白老鼠,我怕會後悔,白白浪費了六年。

請問你係bin區呢??
我屯門區, 博ng博呢??

原帖由 heidili1997 於 09-4-20 11:33 發表
我都會選band 1 學校,今次我會同仔仔選頭四間都是英中,第五間是中中,因為就算派得不好,也會去敲門。
我都認為傳統學校好d,真的不想做白老鼠,我怕會後悔,白白浪費了六年。 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

回覆 # 的文章

我是在大埔區,估計競爭不會太激烈.所以雖然我阿女只有band1中的成績,但我會博頭4間區內的英中,第5間開始會選其他中中.希望唔會有閃失!最差只會入band2頭的中中?但又有些害怕萬一咁好彩抽入到最top那間英中,她會跟不上程度!到頭來害苦了她!好多事情都不在我們掌握中!唯有交俾主帶領!

嘩~你真係幾大膽BOR, 頭4個志願都係英中~
我仔係BAND 1頭, 屯門區,我而家就係心大心細選NG選2間英中係頭好, 萬一隨機NO ng好, 敢就look到好後ga la

原帖由 chrisjones 於 09-4-20 21:01 發表
我是在大埔區,估計競爭不會太激烈.所以雖然我阿女只有band1中的成績,但我會博頭4間區內的英中,第5間開始會選其他中中.希望唔會有閃失!最差只會入band2頭的中中?但又有些害怕萬一咁好彩抽入到最top那間英中,她會跟不 ...

其實band 1 頭, 係5係可以放膽d.

原帖由 0120 於 09-4-21 10:02 發表
嘩~你真係幾大膽BOR, 頭4個志願都係英中~
我仔係BAND 1頭, 屯門區,我而家就係心大心細選NG選2間英中係頭好, 萬一隨機NO ng好, 敢就look到好後ga la

[/quote]
唔好意思 ! 我係過路人 , 我想張我既諗法同大家分享下 !
如果係 band 1 頭 , 我一定會放曬 5 間英中 , 只係程度會一級一級咁低 , 唔會放中中。
試想全港小六學生只有三分一係 band 1 , 香港有 114 間英中 , 就算收唔曬呢三分一學生 , 我諗都唔會淨低好多。
呢屆巳經係英中、中中既最後一屆 , 讀英中、中中都冇咩所謂 , 只係自己想唔想個小朋友接觸多一年英文而已 !
純屬個人諗法 !

但我地屯門區有4871名小六學生~英中學位只得710個, 如果第2志願都填英中真係冇mud機會lor!
2至4志願填受歡迎中中都怕冒險, 你地幫我分析下, tks
原帖由 sumyee 於 09-4-21 12:33 發表
其實band 1 頭, 係5係可以放膽d.

回覆 # 的文章

條數大概是4871人X1/3=1623人Band 1 去爭700多個英中位,何況Top的會去了第二區或直資,機會還是有的!

博得過嗎 ??

我仔仔學校係觀塘區, BAND 1, 重災區, 如果好似你地幾位敢講, 值得博嗎 ?? 1,2選英中, 3選中中

觀塘區的話就要保守一啲了!以我朋友的經驗就是你所排就是了.
原帖由 SUPER媽 於 09-4-25 18:58 發表
我仔仔學校係觀塘區, BAND 1, 重災區, 如果好似你地幾位敢講, 值得博嗎 ?? 1,2選英中, 3選中中
‹ 上一主題|下一主題