用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應否叫小孩做暑期工?
go

應否叫小孩做暑期工?

各位bk members, 好久沒到教育王國了, 以前我從此站得到了不少小朋友昇中資訊, 得益不少,在此祝bk教育網人氣更上一層樓.
       轉眼間, 我孩子今年己中五了, 下星期會考, 他成績一向不錯, 也熱爰學習, 估計會考成績也不錯. 可是, 由於他屬於書生型男孩, 而且比較純, 我想讓他感受一下現實社會, 叫他去做暑期工, 其實他并不是很想, 他想趁暑假跟同學去外國游學旅行, 或重新接著學習音樂, 他說到了中六讀書會更辛苦, 想休息一下, 好好跟同學留下一個美好的相處回憶.
       經過了我們父母的解釋, 他同意也明白我們的用途意,申請了圖書館助理, 不過該職位要抽籤, 得到的機會很渺茫, 如果到時真的抽不到, 我應或是叫他給人補習, 一方面發揮口才, 另一方面讓他知道賺錢的辛苦, 體驗現實的生活, 我應該堅持叫他去找工嗎?現在的草mei 青少年太多了, 我不想他是其中一員. 可我先生不太表態,同意與不同意都行, 如果是你的孩子,你會如何處理這段暑期.謝謝!
       我家中的經濟這幾年不太好, 先生收入不穩定, 我也非高薪人, 如果讓他去旅行, 那需動用儲畜, 反正都是孩子的教育基金, 但這會縱容小孩不自立嗎?

回覆 # 的文章

讓孩子試一試,受薪好,義工都好,工作也是學習,是一個機會發揮自己及檢討自己,學校多多少少都只是一個小眾,想透過工作開眼界。

在此想分享:
我來自草根,當年也是靠兩年暑期工積累下來的,和一班同學自遊行上北京。辛苦,但快樂。

應該去試!
我个仔去年做完兩个月暑假工 salesman。个人全改变,中六開始不再打机,開學後努力讀書!在學校幫吓老師做嘢,我兩公婆都說神奇。一个暑假在咁大改变,可能受吓氣知父母辛苦。

孩子已經中五啦,或多或少有個人思想,如果肯去(義工或受薪都是不錯的選擇), 不過如果佢希望輕鬆下就要顧及佢感受,不竟中六的壓力都不小.

醒目開學勳章 王國長老

係呀, o係安全既大前提下, 俾佢認識下賺錢幾辛苦都好
前排貪得意, 帶左個女去做"咖哩啡", 做12個鐘賺左$300 , 俾佢見識下咩叫世界難撈呀, 亦俾佢知道究竟做足12個鐘先得果幾舊水, 究竟夠買d咩
呀, 我當年f5第一份工係去工廠做包裝女工, 真係知咩叫世界難撈呢! 原來返少一日會無左勤工獎, 好多錢架!
原帖由 T-mama 於 09-4-19 09:50 AM 發表
應該去試!
我个仔去年做完兩个月暑假工 salesman。个人全改变,中六開始不再打机,開學後努力讀書!在學校幫吓老師做嘢,我兩公婆都說神奇。一个暑假在咁大改变,可能受吓氣知父母辛苦。 ...

做暑期工好呀,我中五時,曾到印刷廠做暑期工,先知賺錢不容易,後來會考成績不好,只好認認真真再讀多年中五。做了暑期工,先知道不讀好書,真沒前途。
去旅行,等他日後自己賺到錢先去吧,讀大學很多錢洗。
可以做兩個閱暑期工,才同同學玩,又或者放假先約同學出來玩。
未知世界辛苦,日後不會珍惜的。

醒目開學勳章 王國長老

係, 而家d細路, 中學(even小學)已經可以遊學, 得來全不費功夫

原帖由 heidili1997 於 09-4-19 03:36 PM 發表
做暑期工好呀,我中五時,曾到印刷廠做暑期工,先知賺錢不容易,後來會考成績不好,只好認認真真再讀多年中五。做了暑期工,先知道不讀好書,真沒前途。
去旅行,等他日後自己賺到錢先去吧,讀大學很多錢洗。
可以做兩個閱暑期工,才同同 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-19 13:29 發表

前排貪得意, 帶左個女去做"咖哩啡", 做12個鐘賺左$300

請問咩係"咖哩啡"?

應該係臨時演員

原帖由 bbJP 於 09-4-20 07:27 發表

請問咩係"咖哩啡"?

我讚成他去旅行, 出去外面見識世界, 不過不是動用父母的金錢or教育基金,  他可以去做兩個月的暑期工, 用暑期工的錢去旅行, 如果唔夠, 父母才幫他補貼!!

原帖由 88muimui 於 09-4-20 08:40 發表
應該係臨時演員

IC, thx!

但lee個時勢, 好少暑假請人bor
原帖由 T-mama 於 09-4-19 09:50 發表
應該去試!
我个仔去年做完兩个月暑假工 salesman。个人全改变,中六開始不再打机,開學後努力讀書!在學校幫吓老師做嘢,我兩公婆都說神奇。一个暑假在咁大改变,可能受吓氣知父母辛苦。 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

醒目開學勳章 王國長老

yes yes, 戲入面扮演"同學仔", 無對白, 得d "哈哈哈, 知道" 果d lor

原帖由 88muimui 於 09-4-20 08:40 AM 發表
應該係臨時演員

我屋企經濟ok, 但我升中二個年起, 每年都和同學係工廠或餐廳做暑期工(那時14歲都請). 番工廠機械式做足9小時, 又悶又熱line長又唔準傾計, 第一日下午已經想唔番. 不過堅持到底, 後來出糧後用來買書,幾件衫和家裡第一部鴻運扇, 覺得自己好有用好有滿足感. 我媽咪到今時今日都唔捨得掉部扇.

如果而家有地方請年紀小的暑期工, 我一定會鼓勵個仔出去做. 佢而家直情係個[老奉少年]. 我諗來諗去都唔知送佢去邊度捱下...

我囡囡剛剛 10 歲, 常問幾時可以返工 ? 我話等到她 15 歲時, 如果爸爸間公司未執笠, 去做暑期工, 可能沒有人工的, 佢話無問題, 最緊要可以有工返, 就唔會悶

原帖由 Jean 於 09-4-20 16:35 發表
我屋企經濟ok, 但我升中二個年起, 每年都和同學係工廠或餐廳做暑期工(那時14歲都請). 番工廠機械式做足9小時, 又悶又熱line長又唔準傾計, 第一日下午已經想唔番. 不過堅持到底, 後來出糧後用來買書,幾件衫和家裡第一 ...

謝謝大家. 不過, 如何引導他自動自覺去"搵"工呢?我擔心他是那種心態: 有就做, 無就算; 因為他有老豆撐住(老豆都是呢個意思)

有2個朋友分別說以下故事, 內容是:

(1) 女: 暑假酒樓做, 因太辛苦, 故從此用心讀書, 由尾2變為頭2名

(2) 男: 暑假酒樓做, 識了個女朋友, 月入6-7K, 心滿以足, 以後更無心向學

所以要不要做暑期工, 要想想......

醒目開學勳章

原帖由 wisely 於 09-4-20 21:27 發表
有2個朋友分別說以下故事, 內容是:

(1) 女: 暑假酒樓做, 因太辛苦, 故從此用心讀書, 由尾2變為頭2名

(2) 男: 暑假酒樓做, 識了個女朋友, 月入6-7K, 心滿以足, 以後更無心向學

所以要不要做暑期工, 要想想...... ...

呢個男仔咁天真, 6-7k/月就想拍拖過世!!!!!

原帖由 cy101 於 09-4-21 18:46 發表

如果無家庭負擔, 6-7k比佢洗, 一定多過零用錢!
**法國Bioderma謢膚品**特賣代理[有興趣pm我]

好多後生唔會諗得咁長遠架!
原帖由 cy101 於 09-4-21 18:46 發表