用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴上午班N班o既情況
go

劍鳴上午班N班o既情況 [複製鏈接]

我已經決定俾個女讀劍鳴,後來睇返D BK媽媽講話原來劍鳴都幾“谷”學生,我想問o下N班o既學習情況,請讀過劍鳴N班o既媽媽分亨o下。

Thx。
   0    0    0    0

囡囡依加n1, 好輕鬆, 一星期只做一份習作, 主要填色, 圈字, very easy.

不過, 好唔開心係好遲先通知唔收囡囡上k1, 要周圍搵學校

原帖由 Smallpigbb 於 09-4-18 22:48 發表
我已經決定俾個女讀劍鳴,後來睇返D BK媽媽講話原來劍鳴都幾“谷”學生,我想問o下N班o既學習情況,請讀過劍鳴N班o既媽媽分亨o下。

Thx。

原帖由 water111 於 09-4-18 23:19 發表
囡囡依加n1, 好輕鬆, 一星期只做一份習作, 主要填色, 圈字, very easy.

請問你覺得d老師點? am同pm邊樣好d呢? 佢收左我囡囡pm, 咁佢又得pm先有NET, 但另一間學校就收am, 有NET, 好煩

原帖由 water111 於 09-4-18 23:19 發表

我就係擔心呢樣o野,我想知道你知唔知道收返K1 o既準則係點o家?因為有D網友打電話去問過KM話收唔收返你個小朋友讀K1係要睇12月出o既評估書,所以我想了解一下。

其實我都有另一間學校收我個女,不過我就應為讀KM好D,因為如果KM今次唔收亞女讀N班,我K1都會再帶亞女去試過,既然係o甘就不如依o家讀囉。

o甘你幫你個女女揾到另一間學校未呀?祝你快D揾到間學校俾女女讀。

其實讀緊km/預備想報km的家長為何不去看看km的主題 看看舊post?不難發現有些明明讀緊n班 但評估過沒資格升k1,我個人覺得對這班小朋友很不值。而另一班小朋友明明沒在km讀n1,但他們是可以不用面試直升k1。做家長的真是要小心留意。

Hi elmolly,

Would you mind telling me whether your daughter is a currently studying in KM?

Many thanks
原帖由 elmolly 於 09-4-19 00:39 發表

請問你覺得d老師點? am同pm邊樣好d呢? 佢收左我囡囡pm, 咁佢又得pm先有NET, 但另一間學校就收am, 有NET, 好煩

原帖由 CVC 於 09-4-21 17:31 發表
Hi elmolly,

Would you mind telling me whether your daughter is a currently studying in KM?

Many thanks

no, but in coming Sept if we decide to go

點解有位都唔俾自己N班的學生讀, 唔合理.
如果在12月作評估, 咁小朋友只係讀左3個月, 就可以定佢能力嗎?
N班都係經過面試先入讀架,自己個小朋友咁細就要俾一間學校當貨物咁揀黎揀去, 得KM一間學校嗎?
仲要全都家長在報N班時都唔知唔可以直升,學校要到1月先通知家長小朋友係waiting list,好多學校已過左報讀期.攪到好多一心唸住直讀K1的家長好惶恐.
我個仔今年都會報N班, 我一定唔會報KM. 之前已有學校超收的報導, 感覺學校太商業化, 完全唔理家長及小朋友感受.
HKPS 同LH俾我感覺好好多!Even Victoria 都好過佢.

我個囡囡依定係km讀緊上午n班
日日返學都返得好開心!!!
如果俾我再揀過...我依然會俾我個囡係km讀n班!!!

同意, 所以我地放棄09年9月直入K1的offer, 希望現有n班的小朋友可以直上!

原帖由 cfaye 於 09-4-20 00:55 發表
其實讀緊km/預備想報km的家長為何不去看看km的主題 看看舊post?不難發現有些明明讀緊n班 但評估過沒資格升k1,我個人覺得對這班小朋友很不值。而另一班小朋友明明沒在km讀n1,但他們是可以不用面試直升k1。做家長的真是要 ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

係呀,我都揾咗前幾個月o既post,見到有D媽媽話未到12月評估已經收到信叫交留位費,所以可能每個小朋友o既case唔同,所以就想知道學校有咩準則去厘定邊個小朋友可以上K1或者係唔收返,老實講我今年九月都會再試考其他心儀o既學校叫做有個backup plan,但如果學校肯收返o既自己就唔洗o甘驚,因為Interview其他學校唔一定收o家嘛。

我朋友個仔都係劍嗚畢業,而家去左油麻地天主教小學,佢話以前劍嗚冇咩人讀,一定可以由N班上K班,佢都估唔到而家會有咁多人讀,又話好多時D人都係讀完N班就會考其他學校既K班,所以學校都冇咩安全感,會係1月份睇左收生情況先放棄現在讀緊既N班學生

至於學校的教育及老師質素,我相信是很好,因為阿B而家識左好多野,雖然可能讀其他學校都會咁,不過有咁既效果真係預期之外

我相信,劍嗚同其他學校一樣,都係喜歡收大B, 所以應該係大B優先,話評估只係一個藉口,亦同時睇下有冇個別細B特別醒掛

醒目開學勳章

可能唔可以直升對某d人無咗安全感, 但係既然都知道佢有呢個遊戲規則, 咁揾定後路囉! 就算KM唔收, 我出年都會揾多兩三間學校架喇, 如果升到又讀得開心咪繼續讀囉~
問題係: 你對小朋友有無信心, 同埋知唔知自己想要乜! 點解講到個control响人哋度? 因為唔鍾意咁所以唔鍾意間學校呢?

醒目開學勳章

原帖由 Nov 於 09-4-22 10:57 發表
同意, 所以我地放棄09年9月直入K1的offer, 希望現有n班的小朋友可以直上!

囡囡好叻喎~ K1會讀邊間呀? 點解近排好耐都唔覺你開倉嘅?

醒目開學勳章

why they can accepted to K1 but without interview ??
any mami knows about this ?

原帖由 cfaye 於 09-4-20 00:55 發表
其實讀緊km/預備想報km的家長為何不去看看km的主題 看看舊post?不難發現有些明明讀緊n班 但評估過沒資格升k1,我個人覺得對這班小朋友很不值。而另一班小朋友明明沒在km讀n1,但他們是可以不用面試直升k1。做家長的真是要 ...

原帖由 babellt 於 09-4-28 14:08 發表
why they can accepted to K1 but without interview ??
any mami knows about this ?

好似係因為之前超收, 有d學生入唔到學, 所以學校就比果批學生直升k1.

如有錯請指正.

Hi kerkermui

囡囡9月入讀st. paul (n班), 佢係11月B, 比佢遲一年入讀呀! 我6月生BB, 仲點開倉呀, 宜家行步路都腳軟, 無晒力!

原帖由 kerkermui 於 09-4-22 22:38 發表

囡囡好叻喎~ K1會讀邊間呀? 點解近排好耐都唔覺你開倉嘅?
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

醒目開學勳章

原帖由 Nov 於 09-4-28 15:12 發表
Hi kerkermui

囡囡9月入讀st. paul (n班), 佢係11月B, 比佢遲一年入讀呀! 我6月生BB, 仲點開倉呀, 宜家行步路都腳軟, 無晒力!

哈哈~ 恭喜哂呀! 唔緊要啦~ 你休息多d呀!

thank you ar...

原帖由 kerkermui 於 09-4-28 17:07 發表

哈哈~ 恭喜哂呀! 唔緊要啦~ 你休息多d呀!
‹ 上一主題|下一主題