用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔羅定邦
go

大埔羅定邦 [複製鏈接]

各位!羅定邦在2008年轉直資後是否只收Band 1生,若果Band 2頭O 唔OK?它校風及成績是否OK?Thank You !
   0    0    0    0

未轉直資前巳是Band one尾(所以要轉直資), 如果唔係落車都有份, 所以Band 2頭會放。

ricetaster,thank you 你的意見!可不可以提供一些學校?

Band 1 生一定入到大埔5間英文津貼中學,羅定邦何來 Band 1 學生?

原帖由 javybrian 於 09-4-18 21:09 發表
各位!羅定邦在2008年轉直資後是否只收Band 1生,若果Band 2頭O 唔OK?它校風及成績是否OK?Thank You !

原帖由 tictactoe 於 09-4-20 19:21 發表
Band 1 生一定入到大埔5間英文津貼中學,羅定邦何來 Band 1 學生?
大抽獎係玩捉心理遊戲
有d band 1 生唔敢博到盡,去到第三、四志願會選 LTP or中中 ; 亦有敢博嘅 band2 生抽到英中

每次填志願表前,學校都會(非正式)將孩子的呈分試名次交予家長.然後將band1/2/3的名額(雖未公佈)一併提供.

臨界學生通常會將第一志願放較少競爭的英中.第2或第3志願先放中中.

大埔區跨入既較少而跨出較多.區內學生好像去年已經是band1學位多過band1生.羅定邦有見及此轉直資.係唔想被殺校更唔想收到收到band3生,  band 1 生對羅定邦而言係少數,通常第2次呈分試band1/2邊緣既band1生,自選時報左 羅定邦而被收左.大抽獎係少數中少數.

原帖由 鵝老太 於 09-4-21 08:42 發表
大抽獎係玩捉心理遊戲
有d band 1 生唔敢博到盡,去到第三、四志願會選 LTP or中中 ; 亦有敢博嘅 band2 生抽到英中

鵝老太,妳好!
我之前曾看過妳發表的文章.如沒有記錯,妳仔仔上年升讀了MST,現可否向妳請教一些選校的秘訣?我阿女現就讀黃建常,上二次的報分試老師說是BAND1中,今次成績未知,要留待星期五才知道.我想甲部選1.迦密2.沐恩;乙部:1.迦密2.沐恩3.恩主教4.王肇枝5.救恩...這樣會否太冒險呢?因為有人建議英中只可以報兩間,仲要是一頭,一中等,第3間就要報中中了!請問妳的意見如何?有時間的話請妳回覆!

我將大埔22間小學於2008小學概覽既5年級人數加總係2517人
官方公佈2574人.

以大為準,唔計跨區
band1生有839人.

唔計羅定邦英中學額有1000人.
自選收左既都係 band1生少量 band2
換言之,5間英中大抽獎會合共收到最少161個 band2生.

如果係band1成績,放4間英中, 基本上一定入到.咁點解唔放呢?

:cry: joenjac and 各位大埔mama:
   我仔仔屬於北區校網,這區有3000幾人爭300幾個英中學位,機會比較少,所以想博一博大埔羅定邦話晒都係一間英中,但係又怕成績及校風唔好?(因為唔知大埔學校的情況!!可否比D意見呢? 萬分感激!!!

原帖由 joenjac 於 09-4-22 11:11 發表
我將大埔22間小學於2008小學概覽既5年級人數加總係2517人
官方公佈2574人.

以大為準,唔計跨區
band1生有839人.

唔計羅定邦英中學額有1000人.
自選收左既都係 band1生少量 band2
換言之,5間英中大抽獎會合共收到最 ...

今年起 ,所有中學每班只收36人,所以中一全級總共有180學額

180X5 間EMI=900 (未計扣除留班、跨區、自選收生、叩門位)

(根據明報資料 2009年)
TP 升中生 :2574人
BAND 1 : 858人
非保留學額總 : 553個

所以,若果我是BAND 1生,英文成績又優良又有鬥心, 大抽獎會在第一志願在CPU 及MST 之中二選其一, 以免浪費機會; 跟著的志願是另外3 間英中 .

若果想輕鬆些,不想太大壓力,就會盡選那3間排名略次的英中

但是在自選收生階段,就會視乎成績去報讀心儀學校了

原帖由 chrisjones 於 09-4-21 19:46 發表

鵝老太,妳好!
我之前曾看過妳發表的文章.如沒有記錯,妳仔仔上年升讀了MST,現可否向妳請教一些選校的秘訣?

我阿女現就讀黃建常,上二次的報分試老師說是BAND1中,今次成績未知,要留待星期五才知道.

我想甲部選1.迦密2.沐恩;乙部:1.迦密2.沐恩3.恩主教4.王肇枝5.救恩...這樣會否太冒險呢?

因為有人建議英中只可以報兩間,仲要是一頭,一中等,第3間就要報中中了!請問妳的意見如何?有時間的話請妳回覆!

SORRY,你弄錯了,我仔已經在上年預科畢業了,我上來是為細女找尋334資料..

不過,恕我直言, ,除非是全級頭5名或是頭10名+ 特異功能(獲得校外重要比賽的冠亞季軍), band1 中 報迦密只會白費工夫.

愚見認為,報另外4間英中機會更大.......另外,自選收生甲及乙部不是都只可選一間嗎 ? 即甲:A校 ,乙 : B校,不會有甲:1,2 ; 乙 :1,2,3,4........這麼多呀 ?

原帖由 javybrian 於 09-4-22 17:08 發表
   我仔仔屬於北區校網,這區有3000幾人爭300幾個英中學位,機會比較少,所以想博一博大埔羅定邦話晒都係一間英中,但係又怕成績及校風唔好?(因為唔知大埔學校的情況!!可否比D意見呢?http://forum ...

羅定邦我一直無考慮,所以從未深入瞭解呢間學校.
但大埔情況,可以由側面資料去估計.當然可能有好大誤差.校風方面.最好都係中午或放學時間去學校附近觀察.

我女兒學校已經有統計.大埔MST/CPU2間從未收過第2志願生.而另外3間,去年已有BAND2成績學生獲派.

王肇枝較少.恩主教及沐恩相對較多.

而今年扣除自選跨區扣門有554位.但學生祗有825人左右.
825人-自選收左.

可估計5間英中已吸收左9成幾既BAND1生.

羅定邦,基本上BAND1生會係極少數.

但.好多仍想孩子入讀英中家長(我認識2個),會報呢間,而因為直資.所以應該祗會吸收 BAND2上游一班學生.

加上學生開悟時間差別.成績應該係唔差既.

為什麼羅定邦祗會吸收 BAND2上游一班學生?

858個 band 2學生,如果分上、中、下游,band 2上游只有 858/3 = 286個學生。

羅定邦5班190個學位,難道band 2頭那286人中,會有190人,自信有能力讀英文中學,兼且願意付錢讀直資?

其實,政府即將微調教學語言,不少 band 2 頭的中中已暗地裡改用英文教,因為是「偷步」,學校不會白紙黑字寫出來,你問直接問學校,他們會告訴你。

原帖由 joenjac 於 09-4-23 04:36 發表

.... 但.好多仍想孩子入讀英中家長(我認識2個),會報呢間,而因為直資.所以應該祗會吸收 BAND2上游一班學生 ...

To : javybrian

我自己是北區家長,對報章所報導北區英中收生學額好有保留, 你試想想鄧顯,甲寅,陳融即使中一少收4人, 總計都有(3校 X 5班 X 36人) = 540人, 當中包括自行收生, 留班位及大抽獎甲一, 其實每年好少人留班, 亦好少跨區去北區,所以北區英中主要由本區生入讀, 還有由上年(可能前年)開始自行收生比例加至30%, 所以好多北區Band 1 生有唔少跨區去咗大埔, 尤其是band one 頭至 Band one 中的學生, 自行收生第一志願揀本區, 第二志願揀大埔英中, 大埔嘅二線英中亦非常樂意收這批學生以溝淡大抽獎收到band one尾甚至Band two頭嘅後遺症, 可能佔北區Band one 生跨區大埔甚至沙田有3-5%。  此外, 因為北區英中很少,得3間, 亦只是Band 1 生嘅專利, 即係本區英中是1000個 band 1生囊中物, 從來都唔關另外2000名小六生嘅事, 其他英中少嘅區域亦一樣,况且本區能到執死雞或出現錯配嘅機會比較細, 大埔就可能高D。

根據以上表述,我私人判斷北區入到北區英中嘅機會是 50%, 如有確, 請各位指正。

原帖由 javybrian 於 09-4-22 17:08 發表
   我仔仔屬於北區校網,這區有3000幾人爭300幾個英中學位,機會比較少,所以想博一博大埔羅定邦話晒都係一間英中,但係又怕成績及校風唔好?(因為唔知大埔學校的情況!!可否比D意見呢?http://forum ...

原帖由 tictactoe 於 09-4-23 09:10 發表

858個 band 2學生,如果分上、中、下游,band 2上游只有 858/3 = 286個學生。

羅定邦5班190個學位,難道band 2頭那286人中,會有190人,自信有能力讀英文中學,兼且願意付錢讀直資?

...

其實我都係估估下.

大抽獎既運作我所知亦有限.但由羅定邦轉直資既部署,我相信佢有一定既要求.基於呢種心態,我估:

自選階段,校方可以取得報名學生全港排名.呢d資料會成為佢大抽獎階段既重要評估資料.

band1 生報讀既會較少. band 3 一定唔收. band2 如果可以,相信校方都會盡量取band2 上游.

至於中下游,真係要睇收生係唔係嚴重不足.如果都收,咁何必多此一舉轉直資?

當年羅定邦轉直資,是迫不得已的做法,而非什麼部署。

當年未有「微調」政策,根據當時的政策,如學校的中一新生不足85% 是band 1學生, 便要在大概2009年「落車」,轉為中中。

羅定邦眼見 band 1 生愈來愈少,估計要在2009年降格為中中,於是申請轉為直資,因直資學校可以自行決定教學語言。

羅定邦申請轉直資獲批後不久,教育局便提出「微調」教學語言政策,相信校方對當年申請轉直資,十分後悔

原帖由 joenjac 於 09-4-23 11:19 發表

其實我都係估估下.

大抽獎既運作我所知亦有限.但由羅定邦轉直資既部署,我相信佢有一定既要求.基於呢種心態,我估:

自選階段,校方可以取得報名學生全港排名.呢d資料會成為佢大抽獎階段既重要評估資料.

band1 生報 ...

校方可以取得的,只是每個申請人在該校全部申請人的排名。例如共有200人申請某校,學校會收到一份文單,每個申請人有一個介乎 1 - 200 的名次。 學校不能單從該「學業成績次第」得知學生的全區/全港排名,亦不知是BAND 2 的頭中尾。

原帖由 joenjac 於 09-4-23 11:19 發表

band1 生報 ...

比我係羅定邦校長, 我都會後悔.不過唔知點解當時家長會將羅定邦放第六間英中.

有時家長之間既交流都好厲害.大家一人一句,個個都唔敢放羅定邦係頭3/4個志願.

至於自選階段既名次,會有作用.學生都會有成績表.如果2個來自同一學校,由2份資料既比對,可以有較靠譜既評估.

原帖由 tictactoe 於 09-4-23 09:10 發表

...

直資收生無校網限制,并非在同區居住都可以報讀;換言之,港島學生都可以報LTP . 亦不受 BANDIND 影響,校方收你就BAND X 都讀得

大埔羅定邦中學

想請問一下
本人兒子下年度升中一
英文成績不俗,但中文就強差人意,
不知考羅定邦有否機會入到呢??謝謝!
‹ 上一主題|下一主題