用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 萬一waiting or rejected 應該點做呢?
go

萬一waiting or rejected 應該點做呢? [複製鏈接]

一直以來都聽到不同家長share experience 當waiting or rejected 時的對策, 但係我想問問, 有冇家長真的問過學校應該點做才最正路呢?  學校又有冇回答過此類的問題呢?

其實萬一是waiting 時, 學校是否會給每個waiting student 一個優先次序號碼呢? 或是沒有的, 只是到時有位便看看那位家長最有"誠意" 再決定call 那位家長呢?

萬一rejected 時, 再寫信去學校又是否會有用呢? 學校是否仍會consider 呢?
   1    0    0    0

原帖由 rabbitpiggy 於 09-4-16 12:14 發表
萬一waiting or rejected 應該點做呢?

有冇家長真的問過學校應該點做才最正路呢?  學校又有冇回答過此類的問題呢?

- 我唸學校唔會回答呢類問題

其實萬一是waiting 時, 學校是否會給每個waiting student 一個優先次序號碼呢? 或是沒有的, 只是到時有位便看看那位家長最有"誠意" 再決定call 那位家長呢?

- 學校自已應該將waiting學生排左分, 會由最高分開始call; 不過呢個排名, 係唔會通知家長既。

萬一rejected 時, 再寫信去學校又是否會有用呢? 學校是否仍會consider 呢
- 好多人試過, 最後入倒; 不過每間學校都唔同, 冇一定得唔得既, 但係假如條件差唔多, 將心比心, 係我都會揀個誠意大D果個

原帖由 中天英 於 09-4-21 02:46 發表

有冇家長真的問過學校應該點做才最正路呢?  學校又有冇回答過此類的問題呢?

- 我唸學校唔會回答呢類問題

其實萬一是waiting 時, 學校是否會給每個waiting student 一個優先次序號碼呢? 或是沒有的, 只是到時有位 ...

THANKS
‹ 上一主題|下一主題