用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 組班專區 『動身又動腦』嬰幼兒全腦運動小組 時間表 ...
go

『動身又動腦』嬰幼兒全腦運動小組 時間表 [複製鏈接]

寶寶參加了這個playgroup差不多一年半多了,這個playgroup和其他的分別,在家長的角度真的學到很多不同的培育健康寶寶的技巧,而且很好運的遇上Sam Sir,他很有心的教導寶寶,而且還教導家長有很多幼兒心理學的常識,這playgroup還運用不同的最新教具和實務的家居式訓練,使我回家後和寶寶有很多不同訓練的機會,更重要是從課程中,學到如何幫助寶寶去考幼園的面試。

所以每次有新的時間表我都會通知大家,現在有些課堂很難報到名,因太多人參加後都連續報讀下去,寶寶和其他朋友一同長大都幾開心。

有興趣的家長不妨打電話到中心2232 0610查詢

0    0    0    0

醒目開學勳章

我的小孩也是報讀這間playgroup,差不多讀了一年多,真的不明白他們是否因為是專業的治療師所以可以想出這麼多不同的訓練給小孩。

這些玩法我學會後,也在家中幫孩子訓練,而且有明顯的進步,Sam Sir還經常教導我們如何DIY 做Educational Toy 來訓練,十分有用。

我覺得參加後發覺不單是孩子有得著,父母也學會很多培育技巧,當然除了明白『感統』對孩子的重要,估不到同時可以明白蒙特梳利教學法,NLP 情緒舒導,親子遊戲冶療的語言技巧,講故事的必殺技.........還有很多,希望孩子在這健康的道路上打好基礎。

剛收到一份新資料,立即幫孩子的表弟報班得知4月課程只有4班還有少量位,其他都滿了,所以寫下有位班別的時間出來給大家查詢。

12 - 18 個月 星期日 9:25 - 10:25 或15:30 - 16:30 (表弟報這時段)

19 - 24 個月 星期日 13:00 - 14:00

24 - 36 個月 星期日 16:45 - 17:45

希望多些孩子健康地成長,家長也能學會新的培育方法。

剛剛幫亞仔玩這個playgroup, 只上了一堂感覺良好, sam sir 會在旁邊指道家長應該點幫bb 要講d o羊等, 我覺得playgroup除了給bb有機會玩下學下, 爸爸媽媽都可以一齊學習呢.
真係幾full, 要舊生唔玩先報到, 有興趣快d 落 wait list排隊啊

醒目開學勳章

即是邊間呀? 可否提供多d資料呀?

can u list out the name or PM the information for me, thanks!

原帖由 mrsfull 於 09-4-28 13:17 發表
剛剛幫亞仔玩這個playgroup, 只上了一堂感覺良好, sam sir 會在旁邊指道家長應該點幫bb 要講d o羊等, 我覺得playgroup除了給bb有機會玩下學下, 爸爸媽媽都可以一齊學習呢.
真係幾full, 要舊生唔玩先報到, 有興趣快d ...

醒目開學勳章

www.cdcentre.com.hk/course_content9.html

原帖由 kerkermui 於 09-5-11 09:52 發表
www.cdcentre.com.hk/course_content9.html

請問係邊可以睇到時間表,我見佢個課程只係俾20個月以上參加,搵唔到有12-18個月既?

醒目開學勳章

原帖由 cankenbb 於 09-5-11 10:32 發表

請問係邊可以睇到時間表,我見佢個課程只係俾20個月以上參加,搵唔到有12-18個月既?

要打去問呀!

原帖由 kerkermui 於 09-5-11 09:52 發表

Dear 恐龍媽,

Have you joined it? Since 1 year old?

Why not hear about your comment on it?

Feel free to share with thanks!

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-1 23:30 發表

Dear 恐龍媽,

Have you joined it? Since 1 year old?

Why not hear about your comment on it?

Feel free to share with thanks!

恐龍仔上咗差唔多一年~ Sam Sir 好錫恐龍仔架
我嘅comments~ 其實响[email=http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur/article?mid=2653]blog[/email]都有提過~~

個人覺得~ 呢個唔係阿仔playgroup, 係家長教仔workshop! 我知道應該買咩玩具 (or同佢玩咩) 俾小朋友玩, 幫佢訓練大小肌肉.. 專注力, 空間感! 我亦發現到阿仔嘅弱點 (佢怕唔同嘅質感), 我地會俾多d唔同嘅小玩意佢玩, 刻服呢d問題!

hehe~ Sam Sir話佢係恐龍仔fans..
恐龍仔就成日掛住想上堂~

原帖由 kerkermui 於 09-6-2 17:13 發表

恐龍仔上咗差唔多一年~ Sam Sir 好錫恐龍仔架
我嘅comments~ 其實响http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur/article?mid=2653]blog都有提過~~

個人覺得~ 呢個唔係阿仔playgroup, 係家長教仔workshop! 我知 ...

恐龍媽, i'm very convince with your comment and appealing to the toys you selected for 恐龍仔.

What age of 恐龍仔 joined Sam Sir?

原帖由 amandamama 於 09-4-15 13:33 發表
寶寶參加了這個playgroup差不多一年半多了,這個playgroup和其他的分別,在家長的角度真的學到很多不同的培育健康寶寶的技巧,而且很好運的遇上Sam Sir,他很有心的教導寶寶,而且還教導家長有很多幼兒心理學的常識,這playgroup ...

如果上咗Sam Sir 的 playgroup 仲需唔需要去幼潛? 同埋點Sam Sir會教埋您地報考幼稚園的心得呢?

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-2 22:19 發表

恐龍媽, i'm very convince with your comment and appealing to the toys you selected for 恐龍仔.

What age of 恐龍仔 joined Sam Sir?

恐龍仔大概1yr2mth 開始上.. 應該會上到嚟緊9月

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-9 00:13 發表

如果上咗Sam Sir 的 playgroup 仲需唔需要去幼潛? 同埋點Sam Sir會教埋您地報考幼稚園的心得呢?

個人覺得.. 幼潛唔值得排哂隊咁報囉! 如果你住MOS走出TST都幾辛苦架!
其實Sam Sir又唔會特別教d乜.. 不過有時會話:要影相就要影呢d喇!  / 好多KG inteview會考呢樣嘢 / 最近又有個家長問我d乜... 邊個問過某KG份家長問卷點填.. 佢會樂意答大家問題, 用佢嘅style解決, 受唔受就真係睇人喇! 因為同蒙特梭利嘅教法可能有少少conflict~  仲有, 佢會樂意幫手睇portfolio, 俾意見!
我相信佢都同某dKG有接觸, 不過應該唔講得上係專家, 佢私底下介紹過呢方面fanny幾好..

Kerker,

我個囡依家12個月大, Sam Sir 的堂同 Kindermusik一齊係星期六下午撞堂. 您覺得我應如何取捨? Thank you!

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-18 22:44 發表
Kerker,

我個囡依家12個月大, Sam Sir 的堂同 Kindermusik一齊係星期六下午撞堂. 您覺得我應如何取捨? Thank you!

舊年~ 我揀咗kindermusik, 原因係Sam sir長期開班, 但係Kindermusik 唔係成日有! 而且都係10堂啫~ Sam Sir 嗰班會因為停課無得上住 (centre同翠擁都係), 而kindermusik應該會如期上.. 你自己諗諗!

原帖由 kerkermui 於 09-6-19 10:04 發表

舊年~ 我揀咗kindermusik, 原因係Sam sir長期開班, 但係Kindermusik 唔係成日有! 而且都係10堂啫~ Sam Sir 嗰班會因為停課無得上住 (centre同翠擁都係), 而kindermusik應該會如期上.. 你自己諗諗! ...

多謝您, Kerker, 我都覺得ellen_I 出咗好多力. 等我再想清楚D...Hope to see u!
‹ 上一主題|下一主題