用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 有無人替囡囡投考MCS下學年小二插班 ?
go

有無人替囡囡投考MCS下學年小二插班 ? [複製鏈接]

請問有無人替囡囡投考MCS下學年小二插班 ?
應何時寄信到學校呢 ? 要附個人資料檔嗎 ?
我聽人說學校只收集小一成績表 !?
   0    0    0    0

聽聞今年有8-10個P2的扣門位 , 因去年MCS收的P1學生只有 35人 X 5班 , 而P2以上的則每班也有37人

有人收到學校回覆考分班試的日期嗎 ?

我都想知呀, 我都係寄左去, 不過冇消息

我上月寄了扣門信去 mcs , 昨天收到學校回信說已收到我的資料 , 如女兒被考慮 , 七月前會再收到面試安排的通知 , 如沒有 , 表示我的申請不被考慮 , 繼續等 .............吧 !
請問有無人知道考試內容的是什麼 ??

我兩個月前寄去, 不過冇回音喎, 咁我仲駛吾駛再寄去呀

我是以掛號寄信到學校的 , 你確定學校一定收到你的信嗎 ?

收到架, 我都係掛號喎

叩門信好似要四月底前寄出,另外學校曾註明如果叩門信漏附任何有關文件,都一概不受理啊!我都收到通知話如果七月中收不到面試通知就當落選!

原帖由 Little_cy 於 09-5-8 14:05 發表
收到架, 我都係掛號喎

隨緣罷

Little_cy ,

如你真的很想考 Maryknoll 應再次寄信到學校 , 因被選中考分班試的話 , 有 1/4 機會入讀 (按以往經驗 40人考收 8-10個) , 成功率比任何一次的抽籤機會都高很多 !!!
我女成績一般 , 但都收到 MCS 回信 , 你沒可能無的 !?

p2admission,
你幾時收到架? 你都係今年入紙?  我寫左兩次喇喎, 點攪冇回音既

仲有呀, 個封信講咩架?

叩門信漏附任何有關文件?  想問下要有齊咩野文件呀
原帖由 CX111 於 09-5-9 17:52 發表
叩門信好似要四月底前寄出,另外學校曾註明如果叩門信漏附任何有關文件,都一概不受理啊!我都收到通知話如果七月中收不到面試通知就當落選!

...

我大約4月20多號寄出 , 一星期後便收到回信 , 信中說希望插班 ..... 請給予機會等 , 還附了阿女的最近成績表及一些證書 , 我想大部份人都是以這樣的方式寄信去學校吧 !?

咁我諗我明天都要再寄一次喇

請問從那裡可找到叩鬥/插班所需的資料?謝謝。

原帖由 CX111 於 2009-5-9 17:52 發表

...

我都有同阿女寄信去呀~~都係一個week到就有回覆話等信面試~~冇信代表冇~~希望最少有個機會去試下啦~~

佢原來4月尾之前要寄信去…… 我就遲左一個禮拜, 其實之前都有keep住寫信去架, ….. …  我收到佢地既回覆係話暫時冇位, 叫我出年再試, 哈哈.  咁點解又有人收到信話等interview呢.  証明佢地好睇咩野學校讀書既小朋友羅…… 我冇感到吾開心, 因為我覺得就算入左, 可能我個女會好辛苦

原帖由 Little_cy 於 09-5-20 16:41 發表
佢原來4月尾之前要寄信去…… 我就遲左一個禮拜, 其實之前都有keep住寫信去架, ….. …  我收到佢地既回覆係話暫時冇位, 叫我出年再試, 哈哈.  咁點解又有人收到信話等interview呢.  証明佢地好睇咩野學校讀書既小朋 ...

唔係4月尾之前寄信去,係4月份內寄信去,
學校先會處理,之前or之後寄去,佢地唔會理嫁,
4月份內你寄去,就算漏左野,佢地都會比你後補

原帖由 Little_cy 於 09-5-20 16:41 發表
佢原來4月尾之前要寄信去…… 我就遲左一個禮拜, 其實之前都有keep住寫信去架, ….. …  我收到佢地既回覆係話暫時冇位, 叫我出年再試, 哈哈.  咁點解又有人收到信話等interview呢.  証明佢地好睇咩野學校讀書既小朋 ...

是的,在一些私校每班前五名便可有筆試的機會,但在另一些小學全級第一都可能沒有機會.原因很簡單,這些私校的競爭都非常大,每年前五名都相差不遠.
‹ 上一主題|下一主題