用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上門教琴老師大概收費如何?
go

上門教琴老師大概收費如何?

想叫囡囡同學的琴老師上門教我個女, 我同囡囡都見過佢, 覺得佢好nice, 好識氹細路學琴.

老師只有21歲, 是大學生兼職, 收$680/4堂 (45min/lesson, Grade 3). ok嗎?

很多人說還是請有經驗&貴些的好, 但囡囡鐘意d靚姐姐教, 唔鐘意 autie ... 比d意見我, 唔該!

大家學琴的學費如何呢?

原帖由 anixon 於 09-4-9 17:23 發表
想叫囡囡同學的琴老師上門教我個女, 我同囡囡都見過佢, 覺得佢好nice, 好識氹細路學琴.

老師只有21歲, 是大學生兼職, 收$680/4堂 (45min/lesson, Grade 3). ok嗎?

很多人說還是請有經驗&貴些的好, 但囡囡鐘意d靚 ...

呢個價錢, 又肯上門教真係超平, 只有咁後生先肯做, 有經驗又年紀較大既老師點会肯上門教呀??? 無/少經驗先收得咁平咋!!

The tution fee is decided on teacher's qualification.

i believe 1 thing, 平無好

你鍾意咪即管試下囉, 不過聽講o的大學生好忙o家, 有個朋友之前又係搵個大學生o黎教, 又後生又靚女, 不過成日請假, 學校考試又請假, 有活動又請假, 教左兩年, 畢業就搵o野做唔教琴lu.....仲要咁o岩朋友個囝報左考琴試喎.....最後要搵我囝個琴姐姐求救......
雖然我個琴姐姐o的quali唔高, 不過係全職教琴同埋最緊要同阿囝夾......
睇醫生都要睇個夾o家啦, 何況學琴? 不過真係唔易搵o家.......佢同人地夾又未必同到你夾......真係人夾人緣......

我個miss就 4級上門都要1000

原帖由 JENNYCHOI 於 09-4-17 00:54 發表
我個miss就 4級上門都要1000

如果係1個月4堂, 每堂45分鐘, $1000一個月我覺得算平(因為係上門教), 我曾經揾過D老師(仍然係大學生), 經驗唔多既, 上門都要收$400一小時, 有朋友揾一位在職小學老師上門教要$450一小時

真正唔憂教既老師係唔會上門

只有你上佢門

雖然我冇做上門,我問過琴行其他老師,佢地通常收費同琴行一樣,所以要睇你住邊區。西九、港島,半山就貴d,元朗、屯門就平d。

我覺得有時老師資歷高,但係同你囡囡唔夾,反而不及你找到一個令你囡囡學到野,又開心嘅老師。

喜歡真正享受音樂

Totally agree!!!

My friend's daughter... was taught by a university student. Always take leave. 2 to 3 weeks leave during exam period. And once she found a job after graduation she stopped teaching and ask you to find another teacher!

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-4-14 02:13 發表
你鍾意咪即管試下囉, 不過聽講o的大學生好忙o家, 有個朋友之前又係搵個大學生o黎教, 又後生又靚女, 不過成日請假, 學校考試又請假, 有活動又請假, 教左兩年, 畢業就搵o野做唔教琴lu.....仲要咁o岩朋友個囝報左考琴試 ...

不能一概而論,就算正職鋼琴老師,都有人無交帶。都係睇人,即係好似而家話好多大學生出黎出野唔得,但都有另一部份人係好得。大樹總有枯枝,行行都會咁。如果個老師有口碑,不妨一試,無壞。