用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無小朋友因中耳炎而影響到聽覺o架 ...
go

[聽/語障] 請問有無小朋友因中耳炎而影響到聽覺o架 [複製鏈接]

我囝囝患上急性中耳炎,而邊耳朵都含膿,而家服用緊抗生素,我上網睇過中耳炎有機會會影響聽覺能力,而家都好擔心,如果食抗生素都無用,就要做手術放膿,番發機會又會多d,想聽吓其他媽咪有無d方面經驗
   0    0    0    0

全對有可能,我個仔中耳炎後,原來中耳積水,又不能自己排水,發現時,已經弱聽,做了手術清了積水,但神經線已經受損了.已經是永久的.所以他現在要戴耳機.但已經再沒有中耳炎了.

原帖由 Edvychan 於 09-4-8 16:50 發表
我囝囝患上急性中耳炎,而邊耳朵都含膿,而家服用緊抗生素,我上網睇過中耳炎有機會會影響聽覺能力,而家都好擔心,如果食抗生素都無用,就要做手術放膿,番發機會又會多d,想聽吓其他媽咪有無d方面經驗 ...

hi 大鴨媽,

請問妳仔仔而家有無游水?? 如有耳仔ok嗎??

我仔仔手術後耳管上年先脫落, 雖然許醫生話落水無問題, 但我都仲有擔心, 一陣又入水咪麻煩.......當然我一定俾佢用耳塞等可用設施.

之前有一次我地去覆診, 有個小朋友都係睇許醫生, 佢媽咪話我知做左手術, 但又第二次積水, 而家唔知點.......未講完就叫佢仔入去, 所以唔知下文.

hi 大鴨媽

咁你係點發現你囝囝中耳炎,係急性定慢性,係一隻定兩隻耳仔呀?中耳炎後,唔係即刻處理埋d積水o既咩,點解咁遲先發覺有積水o既?

原帖由 大鴨媽 於 09-4-12 16:37 發表
全對有可能,我個仔中耳炎後,原來中耳積水,又不能自己排水,發現時,已經弱聽,做了手術清了積水,但神經線已經受損了.已經是永久的.所以他現在要戴耳機.但已經再沒有中耳炎了.

...

現在他已經學了一年游泳,都好ok,當然有用耳塞.

暫時耳仔都ok

原帖由 IRON 於 09-4-12 17:29 發表
hi 大鴨媽,

請問妳仔仔而家有無游水?? 如有耳仔ok嗎??

我仔仔手術後耳管上年先脫落, 雖然許醫生話落水無問題, 但我都仲有擔心, 一陣又入水咪麻煩.......當然我一定俾佢用耳塞等可用設施.

之前有一次我地去覆診,  ...

起初是發燒,醫生之後話他係中耳炎.所以應該唔係慢性.兩隻耳都有積水.因為中耳炎一般人在之後d積水可以自行排走,所以可以不用處理.當然不知阿仔係唔可以啦

因為當時唔知道有積水又唔走,亦唔識去看耳鼻喉科專科.只係看兒科醫生.

原帖由 Edvychan 於 09-4-16 15:21 發表
hi 大鴨媽

咁你係點發現你囝囝中耳炎,係急性定慢性,係一隻定兩隻耳仔呀?中耳炎後,唔係即刻處理埋d積水o既咩,點解咁遲先發覺有積水o既?

hi 大鴨媽

我個囝現在都有中耳炎, 現在食消炎, 但doctor 話如果嚴重就要 做手術清了積水,
請問手術怎樣做 ?
要全身痳醉嗎? 再放導管入去清積水嗎?
手術做幾耐咖?

thank you

一定要全身痲醉.一般是放入導管在耳膜.大約30至45分鐘做完.之後,導管會自己跌出來.然後耳膜會生番埋.  

問題最大我覺得是手術前小朋友要空肚連水也不能飲
最好一早做,因為那可以半夜12時後禁食,那小孩一般都是在sleeping.

如有任何問題可以再問啦

唔知幫不幫到你.

不過如果要做as early as possible

原帖由 SUPER-4M 於 09-5-14 11:32 發表
hi 大鴨媽

我個囝現在都有中耳炎, 現在食消炎, 但doctor 話如果嚴重就要 做手術清了積水,
請問手術怎樣做 ?
手術做幾耐咖?

thank you ...

原帖由 SUPER-4M 於 09-5-14 11:32 發表
hi 大鴨媽

請問手術怎樣做 ?
手術做幾耐咖?

thank you ...

SUPER-4M,

唔好意思,多口問句,有無搵多個醫生問下呢?

小弟阿仔都有唔少次數既中耳積水,都睇過幾個醫生,
個係個個都有唔同意見.曾經都掙紮過一排,到底做唔
做手術好.
時間過去,直到今日,阿仔都無做,而聽覺經正規測定,已回復正常.故事如下 :
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1681251&extra=page%3D1

其實,做與唔做手術都各有好處與壞處,未必所有醫生都會,
詳細講解,有 D 重會只講好處添...... 唉.

所以建議多睇一個,甚至兩個專科比意見.
就算睇緊既係名醫都唔代表一定正確既.

Hi 大鴨媽,

Thank you for your informatin.
我都很擔心, 希望囝囝沒事.

原帖由 大鴨媽 於 09-5-14 20:45 發表
一定要全身痲醉.一般是放入導管在耳膜.大約30至45分鐘做完.之後,導管會自己跌出來.然後耳膜會生番埋.  

問題最大我覺得是手術前小朋友要空肚連水也不能飲
最好一早做,因為那可以半夜12時後禁食,那小孩一般都是在sle ...

HI poonpoon,

thank you for both of you and 大鴨媽,

我囝囝現在看兒科醫生, 食緊消炎藥, 情況有 improve,
他不是時常中耳積水, 只是這是第二次, 所以有 d 擔心 ,
但聽了大鴨媽講完, 雖然還很擔心 , 心也踏實了.

我囝囝個醫生介紹了耳鼻喉科醫生朱君令 , 請問你們聽過了嗎 ?

第囝囝好 d , 就去醫院做聽力測試 , 不過要等到 7 月.

原帖由 poonpoon 於 09-5-15 00:06 發表

SUPER-4M,

唔好意思,多口問句,有無搵多個醫生問下呢?

小弟阿仔都有唔少次數既中耳積水,都睇過幾個醫生,
個係個個都有唔同意見.曾經都掙紮過一排,到底做唔
做手術好.
時間過去,直到今日,阿仔都無做,而聽覺經正規 ...

當然啦,如果你個仔可以自己排到d積水,可以不用做手術梗係好啦

我個仔唔係看他,如果你想知可以pm我,我告知你.

原帖由 SUPER-4M 於 09-5-15 13:06 發表

thank you for both of you and 大鴨媽,

我囝囝現在看兒科醫生, 食緊消炎藥, 情況有 improve,
他不是時常中耳積水, 只是這是第二次, 所以有 d 擔心 ,
...

原帖由 SUPER-4M 於 09-5-15 13:06 發表

...

SUPER-4M,

唔洗咁擔心住,你而家既情況比小弟好起碼 7~8 倍,
事關阿仔既中耳炎次數真係有 1x 次咁多.

三歲個年直頭抗生素當飯吃.

而家大左就好 D lu.不過都會幾個月黎一次.

有一樣野不妨聽下,反正無害.
就係小心好輕微既低溫發燒.
輕微到只有一度華氏 F 咁多,呢 D 輕微昇溫住住
係中耳炎既表徵.
而家我地時時留意住阿仔,有少少熱熱地,
似黎料就帶阿仔睇醫生.
而醫生都覺得我地好準,帶得見佢都中.

好喇,乜野係一度華氏呢,人人既體溫都有分別,
閒時度下細路 B ,得出佢本人既正常溫度,
就用呢個溫度黎作準則.
如果微燒連續幾日就可能中獎 lu....

又或者日日摸下阿仔額頭,日子有功,
自自然然就會知道幾時有事,幾時正常架喇.

唉....就人父母~~~

另外,大個仔左,情況會改善.因為耳道的發展好左.

我阿仔之後去左看中醫...好好.暫時都沒有再鼻敏惑,所以積水同中耳炎亦沒有啦

不過當然仍然要小心..

原帖由 poonpoon 於 09-5-16 00:26 發表

SUPER-4M,

唔洗咁擔心住,你而家既情況比小弟好起碼 7~8 倍,
事關阿仔既中耳炎次數真係有 1x 次咁多.

三歲個年直頭抗生素當飯吃.

而家大左就好 D lu.不過都會幾個月黎一次.

有一樣野不妨聽下,反正無害.
就係小 ...

原帖由 大鴨媽 於 09-5-17 18:29 發表
另外,大個仔左,情況會改善.因為耳道的發展好左.

我阿仔之後去左看中醫...好好.暫時都沒有再鼻敏惑,所以積水同中耳炎亦沒有啦

不過當然仍然要小心..

...

Sorry sorry, 打錯左,係華氏至o岩.

上便都已經改番正 lu .

Hi poonpoon & ,

多謝你們的鼓勵 and information.

大鴨媽你可以 pm 耳鼻喉科醫生給我嗎 ?

其實囝囝可能因為傷風咳引起 , 囝囝自從冬天己經有咳 ,
一直斷斷續續 , 食咳藥水也不完全好得哂 . 所以正咁痳煩 .
終於有晚發高燒 , 醫生一 check 耳仔 , 見裏邊紅哂 , 正知道中耳炎 .

anyway 多謝你們資料 .

super-4m

請check pm

大鴨媽

原帖由 SUPER-4M 於 09-5-19 11:21 發表
Hi poonpoon & ,

多謝你們的鼓勵 and information.

大鴨媽你可以 pm 耳鼻喉科醫生給我嗎 ?

其實囝囝可能因為傷風咳引起 , 囝囝自從冬天己經有咳 ,
一直斷斷續續 , 食咳藥水也不完全好得哂 . 所以正咁痳煩 .
終於 ...

Hi 大鴨媽

Thank you.

原帖由 大鴨媽 於 09-5-21 19:50 發表
super-4m

請check pm

大鴨媽

不用客氣.另外,阿仔上星期五去私家醫生check耳仔時,醫生話小朋友的中耳炎多數是由鼻引起的.如果你個仔個鼻成日有事,就要小心d.

原帖由 SUPER-4M 於 09-5-24 11:29 發表
Hi 大鴨媽

Thank you.

我上星期六睇咗耳鼻喉醫生, 證實囡囡中耳積水. 醫生REFER我地去做個聽力測試, 話下次覆診帶埋爸爸一起, 解釋做手術的細節.

後來我上綱SEARCH中耳積水的資料, 見到有啲媽咪話食抗生素有機會可以排咗啲水. 不使做手術. 但個醫生提都無提過. 今朝我打電話給醫生, 想問清楚, 但個醫生話, 中耳積水係要做個小手術, 自己排水的機會好微, 話下次覆診先同我詳細講做手術的詳情.

唉, 好煩呀, 不想囡囡做手術, 因為始終要全身麻醉.

大鴨媽,

請給個醫生資料我好嗎?

‹ 上一主題|下一主題