用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考G.5 鋼琴Theory 有什麼準備?
go

考G.5 鋼琴Theory 有什麼準備? [複製鏈接]

All moms,

請問考G.5 鋼琴Theory 有什麼準備?有Study Plan 可以參考嗎?請教一下!

Many thanks!!!
   0    0    0    0

TimMaMa:
其實那一種學器如果要考六級以上,都需要考5級樂理,所以是無分鋼琴或小提琴,你的小朋友是否巳考完5級鋼琴?通常教鋼琴的老師都會識教樂理,可以問問你小朋友的琴老師,或者出去讀一大班那些,如果唔急,最好用半年時間準備,如果小朋友有5,6年級又聽話肯做,有d班是3個月的密集班(連暑假),然後10月考!

原帖由 TimMaMa 於 09-4-8 10:04 發表
All moms,

請問考G.5 鋼琴Theory 有什麼準備?有Study Plan 可以參考嗎?請教一下!

原帖由 TimMaMa 於 09-4-8 10:04 發表
All moms,

你個仔仔/女女幾歲? 太細佢地好難去理解, 我個仔9歲去考, 一次過攪掂, 學左6個月, 每星期一堂,每堂一個鐘, 出面D班雖然平,但時間短,人數多, 導師又教唔足, 我有朋友個女係演X學院上完課程都係唔明,同埋導師又無教晒所有考試範圍, 結果要揾我個仔既Miss補堂才Pass(因為佢位Miss唔教Theory).

could you pm me your teacher's info? Thx!

原帖由 mom5354 於 09-4-8 14:37 發表

你個仔仔/女女幾歲? 太細佢地好難去理解, 我個仔9歲去考, 一次過攪掂, 學左6個月, 每星期一堂,每堂一個鐘, 出面D班雖然平,但時間短,人數多, 導師又教唔足, 我有朋友個女係演X學院上完課程都係唔明,同埋導師又無教 ...

I agree. After doing enough pass paper, all people can pass!
One of my students only take 10 lessons and he can get very good marks too.
‹ 上一主題|下一主題