用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請報讀係咪要portfolio?
go

申請報讀係咪要portfolio? [複製鏈接]

係咪一定要o架, 我見有d學校都無寫到要, 只係給佢地要求個d文件得唔得o架?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我諗好少學校會指明要收portfolio, 反而有D學校指明唔收或限制頁數. 交portfolio一般都係家長想O係交自己小朋友O既資料的時候present得靚D咁解, 所以唔一定要有, 而且大把人冇做一樣考到心水學校. 就算有都唔需要太複雜, 最緊要有齊學校要求O既資料, 其他O野如自薦信, 推薦信, 活動照同生活照等等就適可而止就可以O勒, 如果你識用WORD, 自己做都好簡單.

推薦信係咪要求校長寫?
佢地學校無要求交成績表, 係咪都唔洗交呀?
小女係k1個時有遲到, 學校都有列明, 係咪都會有影響?

醒目開學勳章

我剛為小朋友報N1而做過一次portfolio
我唔洗楚個expectation有咩分別
但以playgroup 導師嘅指教: 你應該諗諗~ 你嘅小朋友係一個點嘅孩子?? 你想話俾人知d乜? 就由呢方便着手
用簡單文字加圖片(相片), 最好5頁紙以內, 因為老師/校長無乜時間睇咁多嘢

醒目開學勳章

老實講, 除非寫個o個個人好出名或者同間小學o既校長相熟或有影響力, 如果唔係邊個寫推薦信都唔係好大關係, 對間小學o黎講都係叫有第三者意見參考o下咁解, 所以校長肯寫就最好, 如果唔係其實班主任寫都無妨. 反而家長寫o既自薦信比較有參考價值, 因為學校可以從信中得知父母對小朋友o既認識同期望, 又可以知道父母對學校o既了解同認同程度, 所以應該花d心機寫, 方向就如kerkermui所講 - "你應該諗諗~ 你嘅小朋友係一個點嘅孩子?? 你想話俾人知d乜?"

成績表一般都只係需要k2 o個年, 只有少部份要k1 o個份. 同埋有好多幼稚園o既成績表都冇乜"成績"睇, 而且間間準則都唔同, 我覺得小學都係參考o下同睇o下個評語. 所以如果學校冇話要, 但你自己又覺得"好睇"o既, 咪照交o羅, 如果唔係唔交都冇所謂o既!

原帖由 BB2_AM 於 09-4-7 10:41 發表
推薦信係咪要求校長寫?
佢地學校無要求交成績表, 係咪都唔洗交呀?
小女係k1個時有遲到, 學校都有列明, 係咪都會有影響?

要好似kerkermui 所講要5頁紙又要加相, 對我呢種文書差的人真係痛苦, 咁手寫好定用word做好o架?

醒目開學勳章

自薦信一頁紙好o勒! 其他頁就放個人資料, cert, 成績表, 相, 每樣一兩頁, 可能仲要諗o下會唔會太多!

我覺得portfolio首要係簡單整齊, 可以o既用電腦做會好d! 但如果你有心機o既, 同小朋友一齊o係個porfolio入面做d剪貼都無妨o既, 但當然唔好太花功啦! 我自問就冇乜藝術天份, 所以都只係用word打字同insert d 圖再用color printer print 出來, 其實都ok o家!

原帖由 BB2_AM 於 09-4-8 11:59 發表
要好似kerkermui 所講要5頁紙又要加相, 對我呢種文書差的人真係痛苦, 咁手寫好定用word做好o架?

大家知唔知考St. Cat 同KV, 做Portfolio有毋分加?
‹ 上一主題|下一主題