用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及?
樓主: annmummy
go

tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及? [複製鏈接]

其實真係因人而異,對我囡囡黎講佢好合適,佢對於彈琴只係一般,初時上堂,連琴都唔彈,成日話手仔好倦,到而家book 4,兩隻手彈,而且老師有時叫小朋友試彈,佢由唔自動舉手到而家主動舉手肯嘗試.
如YYML咁講,仲有聽音,唱歌....若果家長想小朋友主力彈琴,可能會覺得課程慢.

原帖由 YYML 於 09-4-8 11:32 發表
我的小朋友都是由music wonderland 讀到現在jmc book 3, 覺得幾好! 課程幾全面, 唱歌, 彈琴, 聽音訓練樣樣都有. 我覺得這課程是用作打好基礎, 要時間慢慢浸, 將來再選樂器學. 所以若想快見成績, 可能不太合適.

...

Tom Lee有得教琴,我之前睇過d topic,話小朋友係出面學CDEF, Tom Lee係教drmfs,小朋友會搞到好亂.我囡囡現在係book 4中間,我上星期比佢係Tom Lee學埋琴,我囡囡係JMC彈琴唔係成日都肯彈,我報琴都係諗住試下幾個月,佢唔鐘意就quit,我報名個時都同個職員講左.

上星期囡囡上左半小時1:1架琴,出乎我意料之外,佢出黎同我講上堂架野,講左足足5分鐘,返屋企又話要即時聽CD練琴.即刻做埋功課.老師係教佢搵MIDDLE C,學左CDE 3個音,要睇譜.

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-4-14 02:03 發表
我朋友同你朋友o岩o岩相反喎~
我朋友個囡囡個老師話佢o的音樂感, 節奏都好好, 係睇譜差o的同埋手仔企得唔靚, 不過都改得番.......
其實無o野係改唔到o既, 最多難改o的, 要比多o的心力去改o者~~

...

是的,讀book 1, 只要買book 1架書+workbook+CD+VCD (CD及VCD可以自由選擇買唔買).完成左一本先再買第二本.

原帖由 helloapril 於 09-4-20 22:17 發表

hi:
我囡囡明天開始上第一堂jmc,我想問是不是總數要4本書,因為我唔想一次個買晒,唔知佢學唔學得長,
係咪買住book 1 便可以上堂先!唔該 ...

我有試過因為人數少,老師要將2班group成一班,老師有問過大家意見先安排架.始終由book 1 - book 4經歷差不多2年時間,因為各種原因,有d家長會讀讀下停左唔上.

原帖由 Sueita 於 09-4-22 11:44 發表
本來上星期六報TOMLEE既課程, 不過報名時佢地開出既條件好似唔保障家長咁...所以還未報讀!  我想知道...
1.  有沒有人試過上上下堂要取消班(因為有同學退學致收生不足)?
2.  請病假小朋友不能補課, 那是否帶病上學,  ...
‹ 上一主題|下一主題