用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 請問有否真鐸的家長,入來傾下
樓主: connielam
go

請問有否真鐸的家長,入來傾下 [複製鏈接]

校長只顧門面功夫, 特別在小一時好似好有愛心,經常講關愛文化.到小三開始就變,好多老師教1,2年就走. 佢地最鐘意人讚,如果投訢的話,見到面都當見唔到,避開你.招呼都無.

原帖由 Msmei 於 11-6-25 17:52 發表
校長只顧門面功夫, 特別在小一時好似好有愛心,經常講關愛文化.到小三開始就變,好多老師教1,2年就走. 佢地最鐘意人讚,如果投訢的話,見到面都當見唔到,避開你.招呼都無. ...

我暫時又不太覺得,可能因為我囡囡不需要出外表演.

原帖由 Msmei 於 11-6-25 17:52 發表
校長只顧門面功夫, 特別在小一時好似好有愛心,經常講關愛文化.到小三開始就變,好多老師教1,2年就走. 佢地最鐘意人讚,如果投訢的話,見到面都當見唔到,避開你.招呼都無. ...

係另外嘅post,你的小朋友派咗去何蔭棠, 咁都幾好吖,学校老師應該有用心教導, 但点解你好似唔中意真鐸??

如題

原帖由 Msmei 於 11-6-18 18:11 發表
我個仔話由5年級開始所有同學都唔鍾意程主任,話佢成日逼同學去練習跳舞,成日要出外表演. 還記得有一個家長有2位小朋友入讀,哥哥被選中唱日文歌,而且經常要外出表演十分辛苦,家長也辛苦因為要帶埋弟弟一起去,但弟弟什 ...

我個仔由一年級已經增死佢,由四年級開始增死朱美華同
張愛珠,,佢地而家要彩排畢業禮,,個仔話D表演起低能及
超麻煩,程主任要佢E起D牙笑住唱歌,E起D牙又點樣唱呢?

不過是聽說走了許多好老師
好的老師都不留在真鐸了
年年走咁多個人

我個囡的中文老師上年都走左
我個囡囡仲好唔捨得佢

回復 3# CPLau129 的帖子

老師在5,6年級開始不停吹谷做工作紙, 同學仔叫哂救命! 好辛苦的. 同時,班主任何美群老師亦很有心, 真的好用心去幫小朋友在學業及操行分上用了很多方法去幫小朋友, 所以才有好成績. 不是每個老師都有心.

Hi, 諸位真铎學生家長, 您們好! 我仔仔今年會入讀小一, 希望學校能越辦越好!

msmei, 先祝賀你ge小朋友派咗去何蔭棠!想問一下班主任何美群老師是否仍留在真铎?是教邊科邊個年級?

請問msmei, 今年真铎的小六生總共有幾多啊? 上一届的小六生總數有幾多又知不知道啊? 謝謝!

Hello! jmdd, 我阿仔今年上小五,阿女今年上小一.

今年派位OK喎! 91%頭3志願.

Nice to meet you!

總算遇見一個同學仔了. 以後多多交流下啦. 不知有沒其他今年讀真铎小一的同學家長啊?

回復 70# jmdd 的帖子

Hi,

小兒coming 9月小一,請各位多多指教.

另請問各位為何最初會選此校,你欣賞學校哪一方面??

以後多多交流

Nice to meet you!

原帖由 samanthat38 於 11-7-19 15:34 發表
Hi,

小兒coming 9月小一,請各位多多指教.

另請問各位為何最初會選此校,你欣賞學校哪一方面??

以後多多交流

samanthat, 你好阿! 小兒也是9月入小一!
欣賞學校哪一方面:
1: 開放日學生才藝表演以及英文口語環節是主要因素.
2. 黎校長和程主任的口才和理念.
3. 校園夠大.

現在我則想著重了解教師隊伍的穩定性和執行力.
我對學校的期望很實際: 升中成績每年都進步一點. 2009~2011第一届band 1/band 2是33/33, 希望今年的band1/band2數目要好過舊年!

請問各位家長有沒有今年的band1/band2數據分享一下?
我最大的希望就是等小兒升中時能有40~45%的band1率就perfect啦!

原帖由 jmdd 於 11-7-22 16:30 發表

samanthat, 你好阿! 小兒也是9月入小一!
欣賞學校哪一方面:
1: 開放日學生才藝表演以及英文口語環節是主要因素.
2. 黎校長和程主任的口才和理念.
3. 校園夠大.

現在我則想著重了解教師隊伍的穩定性和執行力.
我對 ...

Nice to meet you!!

你真細心和很有"遠"見.
I buy : 資源豐富,有愛心(見仁見智, I beleive it should be ok for feeling.),基督教和分流教學.

你是否基督徒??那間幼稚園,住慈山?有否join 之前的優才班?在職mami?

Please keep contact.
我是電腦白痴,不懂玩新BK 加新友的玩意.請見諒.
多多指教.

原帖由 samanthat38 於 11-7-22 17:45 發表

Nice to meet you!!

你真細心和很有"遠"見.
I buy : 資源豐富,有愛心(見仁見智, I beleive it should be ok for feeling.),基督教和分流教學.

你是否基督徒??那間幼稚園,住慈山?有否join 之前的優才班?在職mami? ...

報歉, 我是在職daddy . 我是基督徒, 不過是落在荊棘裹的種子.

"有愛心"應該是所有小學的最基本要求. 真铎會否做的較好應該由舊生家長俾意見. 唔知kammy和waterfall兩位mami或者其他家長可不可以俾d意見? 謝謝啦!

唔知samanthat所說的資源豐富是指什麼資源? 由於沒有龐大的舊生網絡, 所以我覺的應該也只是一般.

基督教和分流教學也是我的考慮因素, 但比較次要. 我不介意小兒做白老鼠, 不過真誠希望真铎可以真正實施到說出來的理念, 每年都有進步!

不過, 真铎的網頁真的做得不夠好, 也沒有經常的消息更新. 請問其他家長, 你們覺的學校的內聯網做得如何啊?

回復 1# jmdd 的帖子

hi,我都承認website不太update,見其他小學post很多學生的成就,作品etc.不過都有好處,學生的私穩可以得到保護.

至於內聯網會較update,有每天功課list,通告,內聯電郵等,也會在講座後把powerpoint放在內聯網.

Thanks!

原帖由 connielam 於 11-7-25 13:59 發表
hi,我都承認website不太update,見其他小學post很多學生的成就,作品etc.不過都有好處,學生的私穩可以得到保護.

至於內聯網會較update,有每天功課list,通告,內聯電郵等,也會在講座後把powerpoint放在內聯網. ...

多謝分享!

唔知其他家長有沒有其他意見可以分享下呢?

係呀,個website 資料好舊,好似班級編制重係show 08-09年,2年冇update.  如果可以有升中結果就好啦.

原帖由 CPLau129 於 11-7-27 21:01 發表
係呀,個website 資料好舊,好似班級編制重係show 08-09年,2年冇update.  如果可以有升中結果就好啦.

講實話, 個WEBSITE的資料讓我先前聽講座的良好印象打了折扣.
等我ge仔9月份開始返學時, 我就可以慢慢品味真铎呢杯茶了.

原帖由 jmdd 於 11-7-28 10:09 發表

講實話, 個WEBSITE的資料讓我先前聽講座的良好印象打了折扣.
等我ge仔9月份開始返學時, 我就可以慢慢品味真铎呢杯茶了.

到現時為止,囡囡都是愉快學習,我都仲喜歡真铎呢杯茶.

同意,係就好了!
‹ 上一主題|下一主題