用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文科課程分享
go

中文科課程分享 [複製鏈接]

相信不少家長都會覺得現在中文科課程好奇怪,同自己讀書的時候唔同,例如考好多份卷,又聽又講,考試時又唔係出範文,仔女又可能同你講中文唔駛溫,或者溫書係無用。筆者為現任中學中文科老師,亦為學校的職業輔導老師,如果家長們對於升學或中文科有任何問題,都歡迎直接詢問或PM我。當然我會分幾日,將我所見到的同大家分享。

53    0    1    1

現在中文讀咩?

現在的中國語文課程係為新高中文憑試舖路,所以考核模式會照新高中中文科的要求,包括考閱讀、寫作、聆聽、說話和綜合幾卷。
閱讀卷最難,因為考評局要考學生的思維、分析和轉化知識能力,所以無得背範文就咁考。試卷要求學生會經過平時上堂的學習,舉一反三咁運用在其他文章的分析裏。仔女可能話俾你聽,上堂學的東西考試唔會考,唔駛理唔駛記,其實如果學生上堂有用心思考,的確可以唔溫書,但有幾多學生能夠自律呀? 事實上,如果學生平時唔多思考,上堂只識抄同背,咁你會發覺仔女幾勤力都好,成績都會差。
父母點幫仔女呢? 下一節再講。

父母如何幫子女改善中文能力?

以前唔少父母都會迫子女背書,或做大量練習,希望子女中文成績好,但事實證明,這個方法是事倍功半。因為子女做好多練習,對埋答案,知道自己唔識同錯,但如何唔知點去改善,所以做幾多練習都係無用。

點先有用,第一﹕鼓勵子女閱讀報章,或聽評論節目,再跟子女討論內容,教孩子分析技巧,例如某句有否前後矛盾,為何不矛盾?跟子女分析是很重要,當然要對點地分析,習慣思考和分析的孩子,才能在各科考取好成績,在社會有立足之地。中文方面,這個方法可以幫助子女改善思考能力和說話能力。

第二﹕要考子女利用成語或修辭手法作文,改善子女的寫作能力,同時要明白子女的強弱項,例如有些人天生議論型,不懂抒情,那就要教子女避重就輕,揚長避短咁作文。

第三﹕了解考試要求,有時候很多學生中文能力佳,但因為未能了解考試技巧而失分,所以訓練子女的考試技巧是必須的。

讀中文有很多秘技,歡迎有興趣的家長就自己子女的情形,個別詢問或PM我。

老師:
您是有讀者的。我是來年中一生媽媽,都希望多些了解現在初中中文的教學及考試方向。
Thanks!

原帖由 anna525 於 09-4-3 23:54 發表
以前唔少父母都會迫子女背書,或做大量練習,希望子女中文成績好,但事實證明,這個方法是事倍功半。因為子女做好多練習,對埋答案,知道自己唔識同錯,但如何唔知點去改善,所以做幾多練習都係無用。

點先有用,第一﹕鼓勵子女閱讀報章 ...

回覆 # 的文章

現時大部份中學的初中中文教學,主要會迎合新高中的文憑試(即係考大學試),除了聽說讀寫的訓練,由於新高中有不同的選修科,很多學校會在初中時已為學生做準備,高中熱門的選修科有新聞與報道、戲劇、小說與文化、改篇影視作品咁。
考試方面,有幾個重要層面。一係閱讀卷,有部份學校會出返平時教的篇章,但好多都為應付考試模式,上課教a篇章,考試出返b篇章,所以平時應該要小朋友多做點其他的閱讀理解,最好有個補習老師解返俾佢聽佢點錯,否則好難改善。還有文言文,我會另闢一章講。
作文方面,有一種新題型出現,坊間叫「自由題」,例如俾「電腦」兩個字學生,由佢自己發揮咁作,唔駛好似以前咁規定一種文體。當然,亦有一般的記敍、議論文咁教授,除此之外,亦有片段寫作,即係俾個場景個學生,叫個學生作短文,呢種作法幾難。
聆聽方面,一般學校都會俾帶學生聽,希望學生能夠聽到語氣、用字之間的分別,推斷說話者的潛台詞。一般聽到就抄的題目好少會在band one學校出了。
說話方面,最古怪了。因為要考粵語正音、小組討論,呢一部份好多用普教中的學校都會用返粵語教,因為大部份學校都會在新高中轉粵語教學,以保公開試成績。

回覆 #2 的文章

媽咪你好,如果私人補習補聆聽,唔係話個老師播完帶你個女聽,你個女會識。
我自己的做法係,我會望住個學生聽,留意佢聽到邊個字點答,再估個學生唔識o的咩,再教返佢。
要改善聆聽能力,必須要知學生的個別問題,再對症下藥,否則做一萬次練習都唔會有進步。
至於分數,好多學校中文科分數都會評得好緊,你有冇問下女女其他同學攞幾多分呀?
如果個個都係七十幾分(特別作文)又唔需要特別擔心,否則你可以請你補習老師望下你個女的試卷,話俾你聽你女點解成績唔好。一個有經驗的老師,望一望會知個學生有咩問題。我自己的做法係,補習前會望下小朋友試卷,將個學生問題話俾家長聽,再講我會點幫個小朋友。如果你補習老師無咁做,你可以要求佢分析返俾你聽。

文言文操練

大部份學校都會好注重中文科文言文操練,因為這是公開試必考的。但作為父母可以點幫子女改善文言文能力呢?
根據我的經驗,教學生文言文好難,一來學生無興趣,二來太難。以我自己為例,我常教學生解文言文,都會問佢個別字詞解釋,不過佢地多數唔會思考,直接看教科書的注解,結果佢地完全掌握唔到解文言文的方法,考試一樣差。
其實要令子女明白文言文,首先要教他們如何推敲文字,例如配詞呀、加減部件、同音字,學生慣左思考推敲,考試面對無注解的文言文先識解,否則學左等如無學。
當然,如果家長本身都唔太認識,就要找一個熟悉中文的補習老師幫你地子女啦。

題外話﹕中一新生面試

我的學校每年都有大量學生申請入學,做中一面試都做到氣咳。我又是語文老師,常常要做兩三 round的面試,面試時見到的情況都幾有趣。
有些學生應該上過面試班,連對答都好像背出來的,太生硬,好假。又或者有些極度aggressive,不斷反駁其他同學,老師見到都驚。又有一些學生會攞住一大堆證書黎面試,又英文又普通話等,好似好叻,不過面試時又一句聲都唔出。不過最大量都係皇帝唔急太監急,父母超緊張,子女懶懶閒。各位媽媽,你又知否你孩子在面試時的真實表現呢?

回覆頭痛媽咪

真係替你擔心...
你女女已經係第二次呈分試,只餘下一次呈分試,但時間又咁緊迫,你女女好難追。至於解決方法,我個別pm你呀。

老師:
我仔小四好中意看精探,三國,神鵰黑貓白貓但中文分不好.

他的標點每次無左5分,原來連標點擺邊個位都錯!成語識解不識用,作文除非是自由題作打仗,或我的偶像馬星原否則通常只有合格分.但學校很容易就是BAND3.

回覆ALAL媽咪

原帖由 ALAL 於 09-4-4 11:47 發表
老師:
我仔小四好中意看精探,三國,神鵰黑貓白貓但中文分不好.

他的標點每次無左5分,原來連標點擺邊個位都錯!成語識解不識用,作文除非是自由題作打仗,或我的偶像馬星原否則通常只有合格分.但學校很容易就是BAND3. ...

好明顯你仔仔係典型男仔性格,只求興趣,不肯向正規考試妥協,我相信你仔仔的中文水平一定不差,不過佢唔肯「從俗」,所以成績唔好。成語方面,你要訓練佢每篇文用幾個成語,或者專門用某些成語作句,作咩都得(佢有興趣的東西啦),咁先會有進步。

其實所有題目都可以作到令你仔仔有興趣,聯想力係好重要,所以最好同佢一齊睇書,邊睇邊問佢﹕點解會咁,有冇矛盾呀,點解你咁憎個配角呢? 又可以叫佢代諸葛亮寫封信咁,慣左思考同聯想,咁咩題目都唔驚架啦。

之於標點,一般男仔都懶,亂咁標,你可以教佢每個標點對於表現佢喜歡人物或情節的用途,咁佢會易記好多架啦。

點改善作文

好多媽咪都問我關於作文的東西,大部份都話子女有睇書,不過作文無改善。坦白講,我自己看書都係看情節,如果你俾本超悶的作文書我我都唔會睇。

改善作文應由興趣入手,慢慢建立子女的能力。好似我有學生好鍾意寫搞笑野,我唔會阻止佢,反而叫佢在隨筆努力作,每次要求佢用一個成語或者修辭手法,又或者叫佢再描述下一個人物的形象,慢慢改善,會好好多。

又或者佢無心機作,我會俾個角色佢扮演,叫學生做訓導主任,寫一篇文責罵一個不守校規還諸多歪理的學生。嘩,結果學生真係超鍾意作個篇文,作到我叫佢攞返屋企作都唔肯,一定要留堂做好。

放棄以往沉悶的教法,用有趣的題目,重點式的片段作文提升子女對作文的興趣,成績先有改善架。

老師,

小女近這一兩年來忽然很熱愛看書,所以她的中文水平已有很明顯的進步。奈何她亦如ALAL媽咪的小朋友一樣,標點方面每每失去大部份的分數。不知老師有否更多的建議來令小女有更大的改進呢?煩請老師指導。謝謝!

原帖由 anna525 於 09-4-4 13:31 發表

好明顯你仔仔係典型男仔性格,只求興趣,不肯向正規考試妥協,我相信你仔仔的中文水平一定不差,不過佢唔肯「從俗」,所以成績唔好。成語方面,你要訓練佢每篇文用幾個成語,或者專門用某些成語作句,作咩都得(佢有興趣的東西啦),咁 ...

老師
可以介紹什麼評論節目適合嗎?
我自己幾怕聽"評論節目", 因為好嘈

原帖由 anna525 於 09-4-3 23:54 發表
點先有用,第一﹕鼓勵子女閱讀報章,或聽評論節目

我個仔一樣, 現讀小三, 跟大家說的情況很相似. 他很喜歡看書, 但他的中文讀本及中作, 真係一年比一年差. 特別是中作, 大話西遊, 簡直嚇死我. 我是上班一族, 工餘時間少, 所以現打算找一上門補習老師看他的中文科, 請給與意見吧 !
謝.

原帖由 anna525 於 09-4-4 13:37 發表
好多媽咪都問我關於作文的東西,大部份都話子女有睇書,不過作文無改善。坦白講,我自己看書都係看情節,如果你俾本超悶的作文書我我都唔會睇。

改善作文應由興趣入手,慢慢建立子女的能力。好似我有學生好鍾意寫搞笑野,我唔會 ...

回覆loyanmei

愛看書而標點錯,只有一個原因,係學生根本未看透文章結構。一般學生都只會一逗到尾,他們唔明白幾時是問題句,幾時是感嘆句。
實際的方法,可以叫孩子有感情地讀篇文章出黎。如果佢識讀而唔識填標點,代表佢唔識個標點幾時用,但如果佢連讀都唔識讀,代表佢根本唔明篇文講咩。
兩個情況係唔同架,媽咪必須對症下藥,先找出病源。

回覆hhma

原帖由 hhma 於 09-4-4 21:20 發表
老師
可以介紹什麼評論節目適合嗎?
我自己幾怕聽"評論節目", 因為好嘈

要看你孩子幾多歲,如果小朋友細,其實唔駛睇評論節目,叫小朋友講返學校發生的事,例如咩同學唔睬咩同學,咩同學俾老師罰,你再叫孩子評下理,分析下點解同學會嬲呢,點解老師會罰佢呢,呢種已經係評論,事件本身唔重要,最重要係小朋友會去思考。

如果小朋友大個,可以睇下星期日檔案、時事追擊,或者睇下報紙都可以,睇完再俾意見。例如近日有港男港女的節目,我班學生(中四以上)討論得好激烈,我又會響課堂同佢地分析下唔同人的心態,或者現行年青人的特點,事後更有好多學生以此作議論文俾我,反應好到你唔信。

回覆tvokok

原帖由 tvokok 於 09-4-4 23:02 發表
我個仔一樣, 現讀小三, 跟大家說的情況很相似. 他很喜歡看書, 但他的中文讀本及中作, 真係一年比一年差. 特別是中作, 大話西遊, 簡直嚇死我. 我是上班一族, 工餘時間少, 所以現打算找一上門補習老師看他的中文科, 請 ...

喜歡看書而作文唔好,可能因為佢唔鍾意作上堂的文。先唔好否定小朋友的作文能力,可能佢有太多野想寫,但無從落筆,所以先離哂題,我好多學生都係咁。我的做法係,先由基本做起,叫小朋友用最簡單的文字寫佢要寫的東西,再加修辭手法、成語、積極意義上去。日常作文教佢聯想法,將題目寫成自己喜歡的東西而唔離題,咁佢地先有興趣寫落去。

找中文補習老師方面,最好在請老師前,問一問老師會點幫你子女,或佢對訓練作文的看法,再分析佢幫唔幫到你子女,最好找一個老師明白小朋友的需要,知道學生常見錯誤的。因為坊間有好多大學生都係得過且過咁補,只幫小朋友做功課,無心教小朋友。有時,自己成績好唔代表教到小朋友架。
‹ 上一主題|下一主題