用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉症教材???
go

自閉症教材??? [複製鏈接]

急問!

請問有冇人知道在那裡可以買到教自閉症小朋友學習合適社交行為的圖片or故事or資料?

唔該幫幫忙,提供資料,謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

耀能中心有一套社交故事既書買,我地中心岩岩幫家長買左.$220/套,原價好似係300幾,岩岩減價.

唔該晒!

不過我想知有冇d關於帶自閉症小朋友去剪頭髮時適應得好d,唔使成日攪到喊晒嘅故事or圖咭or資料???

原帖由 PoPoMami 於 09-4-3 23:21 發表
唔該晒!

不過我想知有冇d關於帶自閉症小朋友去剪頭髮時適應得好d,唔使成日攪到喊晒嘅故事or圖咭or資料???

協康辦的<自閉症兒童社區適應>研討會
有講座 25/4 及可訂購社區適應教材套 (包括剪髮, 超市購物, 快餐店用餐及乖搭鐵路列車), 有vcd, 社交故事書, 圖咭....
查詢 : 3618 6331

聽講協康會最近好似有類似的教材套,講座是教家長/工作人員幫自閉症兒童參加社區活動,不過唔知滿額未,你知啦,協康會如果有新介紹,通常好多人報名.

原帖由 baby_ma_mi 於 09-4-4 15:25 發表
聽講協康會最近好似有類似的教材套,講座是教家長/工作人員幫自閉症兒童參加社區活動,不過唔知滿額未,你知啦,協康會如果有新介紹,通常好多人報名.

唔該晒!協康會呢套教材好似比較啱我d,咁我要快d打電話報名先. Thank you!!!

原帖由 PoPoMami 於 09-4-3 23:21 發表
唔該晒!

我個仔每次剪髮都好似打仗,好多自閉兒都是這樣的,聽人介紹協康會出了套教家長老師幫D自閉兒出外活動的教材好好玩好似有用,最近還有講座介紹,建議你可以先去聽講座,後買教材套。

今日有無睇蘋果日報?就係介紹這套教材。好似好得咁...起碼都有做過研究啦。我個friend個仔係協康讀書,佢話,佢地每年都有做大型社適活動,真係幾有經驗...我今朝call左去報名留位啦,$都ok喎,$350就有埋書。希望到時見啦....

我個仔每次剪頭髮時都係依嘩鬼叫,個朋友通知我協康會25/4呢個講座後,我都即刻報名,協康咁有經驗,應該有計卦。諗住聽完講座再買套教材,到時見啦!

睇嚟好多媽媽報左名,尋日睇蘋果日報介紹,好得咁喎!d自閉症仔喺超市經常出事,真係要去講座聽吓有mud計先.

我D朋友話協康25/4有關自閉兒社適的研討會好抵,講座+教材套,只需$350。我都上過網睇過,教材套都十分精美,內容實用,我都覺得好籍;我已向相熟的媽咪和老師推介!!

我都報o左名, 仲順便訂o左套教材套, 抵d嗎.

我個仔出街時都係好難攪, 但我又好想帶佢出去, 妳知啦, 做訓練都要出街, 根本就無得避.  我試過用社交故事, 效果唔錯. 但遇到感知問題, 例如坐地鐵, 他就是不喜歡地鐵的聲音, 只有社交故事似乎又不夠, 都不知怎麼辦? 唔知香港有幾多媽媽同我想法一樣呢? 她們又會點處理呢?
‹ 上一主題|下一主題