用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 記憶班...?
go

記憶班...?

記憶班...?

有無mama比仔女讀記憶班架?!覺得有用嘛?因為我仔仔對英文麻麻地,所以想比佢試下,想問幾錢一個月呢?我之前睇到報紙有介紹觀塘有一間架不過當時無留意,有無mama知道觀塘邊度有呢?
我係驅魔人媽媽

原帖由 clc_ivy 於 09-4-3 10:53 發表
記憶班...?

有無mama比仔女讀記憶班架?!覺得有用嘛?因為我仔仔對英文麻麻地,所以想比佢試下,想問幾錢一個月呢?我之前睇到報紙有介紹觀塘有一間架不過當時無留意,有無mama知道觀塘邊度有呢? ...

I did but don't think it's useful. One thing I can tell you is my son doesn't remember the contents of his school text books but for character players in TV, he can memorise all. It's the level of interest that counts.

haha.....LS+MCS, 我女女同你仔仔一樣,記tv好勁,記書本野一d都唔上心。所以去年7月,我幫女女報左九龍某間記憶學校的英文班,點知上左半年,一d都唔見有咩效果,而女女好似都唔知d老師講咩咁,佢根本唔明佢地既教既方法。好慘.....佢地要我一次過交成年既學費,成萬銀,去左冇咩大幫助,又waste time,唔去又好似好唔抵咁,好無耐,好唔開心。

不過呢兩個月都冇去啦,因為新請到既私人補習老師都識記憶法,佢真係教到女女記生字同grammar。我上星期一放假0係屋企,我見個老師教女女記past participle,上完堂我問番女女,佢竟然記得成100個 verb點轉past tense,唔係只係加ed0個種wor,真係嚇我一跳。

醒目開學勳章

momsusan,

你囡囡係未又係P.1呀? 我囝囝個補習老師話我囝囝P.1已學過去式, 比其他小學早咗喎, 佢話一般P.2下學期先教, 唔知係未呢? 同埋囡囡個補習老師好似幾有方法咁喎, 可否介紹, 我住TKO。

原帖由 momsusan 於 09-4-5 22:48 發表
haha.....LS+MCS, 我女女同你仔仔一樣,記tv好勁,記書本野一d都唔上心。所以去年7月,我幫女女報左九龍某間記憶學校的英文班,點知上左半年,一d都唔見有咩效果,而女女好似都唔知d老師講咩咁,佢根本唔明佢地既教既方法。 ...

回覆 # 的文章

Hi momsusan,

小女都系P.1, 我都想知你的補習老師的資料, 可否PM我.

原帖由 momsusan 於 09-4-5 22:48 發表
haha.....LS+MCS, 我女女同你仔仔一樣,記tv好勁,記書本野一d都唔上心。所以去年7月,我幫女女報左九龍某間記憶學校的英文班,點知上左半年,一d都唔見有咩效果,而女女好似都唔知d老師講咩咁,佢根本唔明佢地既教既方法。 ...

你住邊區架,個miss會唔會到tko呢?你可以幫我問下佢嘛!
我係驅魔人媽媽

記憶班..

可否給那補習老師的資料給我, 謝謝!

我女女P4架啦,不過佢好唔鍾意讀書,英文一向好差,由P1開始,一直都有請補習老師同去英文班,不過補極都冇咩進步。

女女P3開始學present perfect tense,不過時時唔記得go went gone呢d特別既轉法,grammar又時時攪錯d tense。近來,轉左新補習老師,我見女女d作文錯少左grammar同默書高分左。

已pm了你們,希望老師都幫到你地仔仔同女女啦。

My daughter also in P.4.  Could you please kindly pm me too.

Dear momsusan,

Would you pls PM me your private tutor's details to me.  Many thanks.

bubuchu

我都想知你的補習老師的資料, 可否PM我, 謝謝!!

I want to know the contact too. please pm me. thanks a lot:loveliness:

可否PM我, 謝謝~

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我都想知, 可否PM我你的補習老師的資料.

我都想知你的補習老師的資料, 可否PM我, 謝謝!!

已pm了你們,good luck!

Dear MonSusan,

Can you help to pm yr tutor's contact for our ref?  I also found the same problem with my daughter, many thx!

Regards,
Yenmy

原帖由 momsusan 於 09-4-6 22:17 發表
我女女P4架啦,不過佢好唔鍾意讀書,英文一向好差,由P1開始,一直都有請補習老師同去英文班,不過補極都冇咩進步。

女女P3開始學present perfect tense,不過時時唔記得go went gone呢d特別既轉法,grammar又時時攪錯d te ...

Pls pm details of the tutor for me too!
齊齊媽咪