用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 紅磡馬頭涌 vs. 油天
go

紅磡馬頭涌 vs. 油天

各位家長,

想開始幫個女計劃入小學.  你地覺得馬頭涌好D, 定係油天好D?  我係馬頭涌畢業生, 個女係第二名小朋友. 所以唔係入硬.  如果第一輪入唔到馬頭涌, 咁就要參加大抽獎啦. 抽唔到油天就大耯.

唔該幫忙唸下 !

謝謝!

油天、馬頭涌都很出名
﹙油天並不熟識,只知佢一間名校﹚

細b係唔係如果第一個round揀油天實入?

原帖由 ngtsuio 於 09-4-3 12:43 發表
油天、馬頭涌都很出名
﹙油天並不熟識,只知佢一間名校﹚

細b係唔係如果第一個round揀油天實入?

唔係呀. 馬頭涌有20分. 都唔係入硬ga.  油天要抽只係博一博ga.  但係如果第1round唔簡馬頭涌簡油天咁就算第1, 2round抽唔到去扣門都好睇D ma.  真係唔知點好.

原帖由 siuming99 於 09-4-3 15:33 發表

唔係呀. 馬頭涌有20分. 都唔係入硬ga.  油天要抽只係博一博ga.  但係如果第1round唔簡馬頭涌簡油天咁就算第1, 2round抽唔到去扣門都好睇D ma.  真係唔知點好. ...

咁又真係好難決定喎
會唔會考慮俾細b跟大b讀同一間學校?
我覺得兩個小朋友返同一間學校方便好多。

原帖由 ngtsuio 於 09-4-3 16:10 發表

咁又真係好難決定喎
會唔會考慮俾細b跟大b讀同一間學校?
我覺得兩個小朋友返同一間學校方便好多。

就係唔得先死, 呀哥讀男校ga! 呀妹點跟佢呀.....係你呢? 你會點呀?

第一round抽油天我諗你機會係接近"0", 而且油天要扣門都唔係咁易, 反而馬頭涌有20分, 都可以搏下.

超級版主

如果兩間妳都喜歡,俾我就會揀紅馬。

原帖由 召藥師 於 09-4-4 01:59 發表
如果兩間妳都喜歡,俾我就會揀紅馬。

G-Ma

可唔可以分享下呢. 比d意見我. 你選紅馬既reason? 我有朋友個仔讀緊油天.佢話油天d學生質素好參差. 但始終派位好ma.

Hi siuming99,

紅馬同油天我都有去參觀過, 紅馬既校園環境比較好D, 老師同校長比我既感覺都親切D.  而且紅馬有聯繫BAND 1英中依利沙伯中學.

油天派位以前係好好, 不過隨著好多名校變直資之後, 我覺得佢既派位優勢已經無咁好.

因為官津校冇得選擇學生,所以學生質素參差呢個問題好難避免,La Salle 都唔係個個學生都掂啦!

原帖由 siuming99 於 09-4-4 09:44 發表

G-Ma

可唔可以分享下呢. 比d意見我. 你選紅馬既reason? 我有朋友個仔讀緊油天.佢話油天d學生質素好參差. 但始終派位好ma.

G-ma and Ca-mama

明白啦! 謝謝你們的意見!