用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學一問?
樓主: elsa2004
go

林大輝中學一問? [複製鏈接]

原帖由 pineapple0983 於 10-6-6 11:01 發表

我唔想同你扯到去D維園阿伯、或者係D八十後ge問題咁遠;ed問題連特首都搞唔掂啦!
民主民主,ed只不過係班政棍呃飯食ge技倆黎咋!美國又好民主咩?
講番 LTF 仲好啦! ...
mnachiteeeeeeeee

mnachiteeeeeeeee

Can we go back to sensible discussions for the sake of others?  Somebody here really wants to have objective comments on LTF.

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-7 22:05 發表

原帖由 ckw1500 於 10-6-7 22:21 發表
Can we go back to sensible discussions for the sake of others?  Somebody here really wants to have objective comments on LTF.

唉,我諗佢已經比仇恨淹蓋左理智;唔同意佢ge觀點就= 同佢過唔去。
如果真係咁頂唔順,應該立馬去搵其它學校,而唔係係度恕天尤人。

原帖由 swallowngxx 於 10-6-7 20:51 發表

請問小朋友選了那3科選修科, 我阿大已中五畢業, 阿細明年高中一, 頭痛緊選科.

我小朋友 選了 BSFA, ECON & HMSC ....
頭兩科.....雖然係今年第一次接觸...但因為阿 SIR 教得好...所以我小朋友話唔難......有興趣.........至於 hmsc 就因為都有讀開...所以沒有問題......老師真係用心去教的...我自己沒有後悔給小朋友讀ltf......只不過有時係會抱怨.....時間太長了...給學生自由既時間太少了.....
妳自己覺得點...可否說下妳感受呢 ?

原帖由 pineapple0983 於 10-6-8 12:54 發表

唉,我諗佢已經比仇恨淹蓋左理智;唔同意佢ge觀點就= 同佢過唔去。
如果真係咁頂唔順,應該立馬去搵其它學校,而唔係係度恕天尤人。

覺得間學校好的人,當然會無問題,始終都係見仁見智,每個人的要求都唔同,最緊要小朋友讀得開心,唔好怕左返學,唔好學壞。當初為兒子找直資時,有個朋友話佢有個friend個仔讀緊,都話ok,但我識得人係間學校附近住,佢的評語就唔係咁好,我就上網睇同問人,發現批評比讚賞多,所以放棄了,連interview都唔考慮。

我都同意唔適合,就要安排轉校,怪人都無補於事的,有時大家在post 內講吓意見,都係想幫吓人,絕對無心靠害的。

This school is not good at all

原帖由 fullmama 於 10-6-8 13:42 發表

我小朋友 選了 BSFA, ECON & HMSC ....
頭兩科.....雖然係今年第一次接觸...但因為阿 SIR 教得好...所以我小朋友話唔難......有興趣.........至於 hmsc 就因為都有讀開...所以沒有問題......老師真係用心去教的... ...

阿細想讀 ECON, 體育, 另一科可能選 PHY 或 PHY+BIO.  佢讀得不錯, 今日5:20 pm 打電話俾我話剛補完課放學, 阿細算係自動自覺, 我只係唔鍾意學校考試前都好多功課做.

Totally agreed.  Parents have undeniable responsibility of choosing a right school for their kids. Instead of spending time on unnecessary arguments, pl consider seriously whether the kid should still stay at LTF.  Otherwise, the kid would be the victim, not any one of us here.
原帖由 pineapple0983 於 10-6-8 12:54 發表

好應同pineapple講法,

同一杯茶, 有人鍾意飲, 有人唔鍾意, 如果佢唔係你杯茶, 咩轉過杯

原帖由 LLMUMMY 於 10-6-8 22:14 發表

同一杯茶, 有人鍾意飲, 有人唔鍾意, 如果佢唔係你杯茶, 咩轉過杯

我覺得當前急務係一定要考好喱個期終試,只有好成績,例如全級10名以內,先有機會轉到一D好D嘅學校;你成績好,主動權就係你手上;如果凈係坐係度怨喱個怨嗰個,根本於事無補,到最後只會剩低一大堆遺憾+後悔。

佢都好似在搵緊其他學校, 但一時三刻好難喎.
如果客觀上睇, 咁係咪唔可以否定真有其事呢???

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 11:40 發表

佢都好似在搵緊其他學校, 但一時三刻好難喎.
如果客觀上睇, 咁係咪唔可以否定真有其事呢???

都唔一定架,區內啲 Band2 中有一兩間D S2 有唔少留班位;如果今年升班人數多,咁ed位就可以比出面。
校園欺凌好多學校都有;係咪e間特別嚴重?可唔可以投訴教署?投訴左有冇家長敢企出黎做證?

王國長老

小朋友好與壞, 家長有不可推卸的責任, 投放多少時間和子女作溝通, 有沒有從小到大都關懷孩子, 成為孩子信任的支柱, 這是很要緊的, 不可盡推卸在學校身上.

原帖由 edea 於 10-6-9 12:57 發表
小朋友好與壞, 家長有不可推卸的責任, 投放多少時間和子女作溝通, 有沒有從小到大都關懷孩子, 成為孩子信任的支柱, 這是很要緊的, 不可盡推卸在學校身上. ...

Agree.

原帖由 swallowngxx 於 10-6-8 21:45 發表

阿細想讀 ECON, 體育, 另一科可能選 PHY 或 PHY+BIO.  佢讀得不錯, 今日5:20 pm 打電話俾我話剛補完課放學, 阿細算係自動自覺, 我只係唔鍾意學校考試前都好多功課做. ...

我覺得如果理解能力好的話...妳仔仔選既科應該會岩他....可能我自己覺得男仔既 maths 方面 同理解方面勝過女仔....所以初初我小朋友讀 econ 既其中一個 topic 就差d....但經過補習之後.....(係6 月頭先開始補呢科的)...先發覺原來呢個 topic 係咁易的...因理解方面差d.... 現在 明白了好多..........
至於學校d 補課堂..我小朋友好少參加的....但聽講話今個暑假所有 ss1 的學生要返學校補課..因要追d 課程...我同意妳說法...學校係考試前同 ut 時太多功課了...

原帖由 pineapple0983 於 10-6-9 12:15 發表

都唔一定架,區內啲 Band2 中有一兩間D S2 有唔少留班位;如果今年升班人數多,咁ed位就可以比出面。
校園欺凌好多學校都有;係咪e間特別嚴重?可唔可以投訴教署?投訴左有冇家長敢企出黎做證? ...

如果中中既學校 (band 2 中 至尾) 一定會有位....可以打去沙田區中學學位方面 check 到的...............

原帖由 LLMUMMY 於 10-6-8 22:14 發表

小朋友自己本身既態度同品行..唔係話可以係學校入面既壞學生去改變到同影響的...........人地講粗口..唔通你又跟住學咩....人地校服唔合規格..唔通你又跟咩.......係要睇番個小朋友既見識去行量件事的.........壞有壞既一班人....亦都有乖既一班人存在的............

話係咁講.  壞人到處有, 你未必要跟.
但此時期是反叛期, 青少年如果咁有定力就好了, 亦都唔係個個青少年可以咁懂事. 家長都曾經是過來人, 會好明白當年看到其他朋友/感受到青年在這時間的"退"變.
同儕間對青少年的影響力, 家長真係唔可睇少.

如果有得撰, 家長當然會撰校風較好的. 無得撰無得好講.

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 16:51 發表
話係咁講.  壞人到處有, 你未必要跟.
但此時期是反叛期, 青少年如果咁有定力就好了, 亦都唔係個個青少年可以咁懂事. 家長都曾經是過來人, 會好明白當年看到其他朋友/感受到青年在這時間的"退"變.
同儕間對青少年的影 ...

所以我咪話校風唔好既入面...都仲有一班乖的學生.....佢地係一間唔好校風既學校入面.....盡自己做番係學生應做應學既態度...(唔好因為班入面有d 壞學生, 又唔好因為學校既老師唔太好)...而有所影響.....反而讀好d學業..起碼對得起自己 (可能付出比人多既精神) 同自己既父母......
‹ 上一主題|下一主題