用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問父母們選小學時會視乎孩子的意願嗎? ...
go

請問父母們選小學時會視乎孩子的意願嗎? [複製鏈接]

我心中有A B C 校 - 我的排序是 A B C
但我孩子有去過學校面試/參觀,亦只知學校基本資料如:外觀、宗教、地點等
但他堅決地表示為 B C (我的首選A他突然說不愛)

你會如何處理?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

知唔知道佢唔愛A o既原因係乜? 咁你又點解最鍾意A呢?

如果小朋友o既意見係有道理o既, 參考o下又無妨o既.

醒目開學勳章 王國長老

我會根據小朋友性格同本質去揀學校
都會專重小朋友意願--o係make sense既情況下
5歲小朋友思想仲未成熟, 了解下佢地唸法都好應該, 不過如果只係"無厘頭"既理由(eg校服唔靚, 棵樹唔夠大等), 當然要靠父母作出明智抉擇啦
原帖由 lovebebe 於 09-4-2 04:06 PM 發表
但我孩子有去過學校面試/參觀,亦只知學校基本資料如:外觀、宗教、地點等

你會如何處理? ...

我愛宗教 + 音樂
他說愛宗教 不愛音樂
he love music much but he suddenly told me that he don't like, so I feel confused. >.<

原帖由 lovebebe 於 09-4-2 16:06 發表

你會如何處理? ...

A &  BC 的程度/校風差距遠嗎? 如差距不遠, 我會按他的選擇.
我想BC一定沒有A熱門, 到時放在第一位入讀的機會可能重大. 未必是壞事.

其實我以校風、性格、興趣 (音樂) 為大部份因素來選校,自覺 A 會適合佢及佢會開心,但點平時極鐘意音樂嘅佢,竟然話自己唔鐘意音樂。我都好 confused .....唔通我只是自以為好了解自己個小朋友?!

原帖由 lovebebe 於 09-4-2 18:06 發表
其實我以校風、性格、興趣 (音樂) 為大部份因素來選校,自覺 A 會適合佢及佢會開心,但點平時極鐘意音樂嘅佢,竟然話自己唔鐘意音樂。我都好 confused .....唔通我只是自以為好了解自己個小朋友?! ...

小朋友到A學校參觀后, 而唔喜歡A, 可能他不能具體講出問題所在. 所以就隨口講一個藉口.

我都聽一聽小朋友既意見, 如果佢係有充分理由, 我會考慮接受佢既意見, 不過始終佢地仲細未必知道自己要咩, 都係要靠家長按佢地性格, 才能去選擇.

自己跟據小朋友既資質,能力同性格.不過咁細個只係睇到開心同表面既野,不能盡信.家長既決定會影響子女既一生.
我阿女鐘意間學校,因為校服靚..考其他校,因為阿媽想佢讀個間...唉!!
唯有等佢大個,佢先會明白..

小朋友始終好細, 有時唔係好識表達自己, 而好多時講出來的只係一個籍口, 來表達他們的不安

我覺得父母為了小朋友選小學, 一定係經過多番考慮, 加埋多年對小朋友的觀察而有所決定

小朋友的意願可以作參考, 但不能為最終的決定

原帖由 lovebebe 於 09-4-2 18:06 發表
其實我以校風、性格、興趣 (音樂) 為大部份因素來選校,自覺 A 會適合佢及佢會開心,但點平時極鐘意音樂嘅佢,竟然話自己唔鐘意音樂。我都好 confused .....唔通我只是自以為好了解自己個小朋友?! ...

原帖由 lovebebe 於 09-4-2 16:06 發表

你會如何處理? ...

Can a 6-year old kid be really able to judge ?

小朋友既意見可作參考, 但不能為最終的決定, 始終係會影響小朋友一生既前途. 想改變小朋友既思想, 唯有帶小朋友去多幾次間學校, 等佢有多D歸屬感, 講多D 佢鐘意既野/活動, 學校都有得學…  但最終決定權應在家長身上.

我仔仔IN 時就冇特別講邊間鐘意, 邊間唔鐘意, 我只強調學校簡你之時, 你自己都簡緊佢, 只要自己盡咗力就得. 但會留意佢在IN前同IN D 行為, 自己亦會留意間學校, 環境, 家長同學生等等. 當陸陸續續有GOOD NEWS , 我都冇講比佢聽, 直到我自己最想要果間SOK (當然係衡量咗各方位, 認為仔仔既程度, 該間學校最PERFECT), 我先講比佢聽, 佢自己亦都好滿意, 我唔希望比太多選擇比佢, 因為一講咗就好難返轉頭.

之後KINDER D 老師問番D 同學入咗邊間, 每班起碼有5-6個考入該間學校, 仔仔亦都不再作他選, 只選S. 因為知道會見到好多自己D KINDER 同學. 我亦時不時會話高年級同學都有好多你KINDER D 師兄/. 冇問題啦.

P.S. 不過後期我都有講番比佢聽仲有邊幾間收佢. 但果時佢已經冇物感覺, 一心只想入讀S校.

策略成功  

No way..how can an adult followed all instruction from kid

kids are spoiled in HK and China.

It is art of communication with children and I am sure they will be convinced.

女女說要女校,唔要男仔, 所以在校網中1-3志願都選女校. 私校亦只留女校.

If a child entered a school which he doesn't like, he won't be able to do well in that school. However, you need to discuss it thoroughly with the child before he/she makes the decision.
‹ 上一主題|下一主題