用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 奧數好定公文好
go

奧數好定公文好 [複製鏈接]

請問奧數好定公文好?
邊樣容易d...
替替手
   0    0    0    0

You are comparing apple with orange.

Olympic Maths is for those kids who are more advanced in Maths.  

Kumon is more on the drilling side.

原帖由 yummivio 於 09-4-1 20:45 發表
請問奧數好定公文好?
邊樣容易d...
替替手
:-D :-D :-D :-D

我既體會係:

奧數就係似iq題,會教埋點樣分析呢類題目.要好多角度來玩數學.
公文就係練習計數,用大量既練習來令到學生熟習計數.即係熟能生巧既意思.

咁要睇番你想揀來學既目的係乜野啦.
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-4-2 15:36 發表
我既體會係:

奧數就係似iq題,會教埋點樣分析呢類題目.要好多角度來玩數學.
公文就係練習計數,用大量既練習來令到學生熟習計數.即係熟能生巧既意思.

咁要睇番你想揀來學既目的係乜野啦. ...

其實係諗住替下個小朋友等佢係學校學得無咁身苦

公文啦! 我仔在K1已開始參加公文, 因為公文日日有功課做, 換言之, 日日個腦都要計數.

學校的數學測驗考試從來不少於90分, 甚至滿分, 現在中二了, 佢讀英文中學, 今次大測數學頭兩名都係讀公文的.
有時唔明d媽咪話公文讀到上中學就無用, 我想未必!

原帖由 yummivio 於 09-4-1 20:45 發表
請問奧數好定公文好?
邊樣容易d...
替替手

Did anyone heard about Kwik Maths, it seems a new program which can speed up children's calculation speed, anyone try before, good or not?

原帖由 hehe22 於 09-4-4 20:50 發表
公文啦! 我仔在K1已開始參加公文, 因為公文日日有功課做, 換言之, 日日個腦都要計數.

學校的數學測驗考試從來不少於90分, 甚至滿分, 現在中二了, 佢讀英文中學, 今次大測數學頭兩名都係讀公文的.
有時唔明d媽咪話公 ...

但係我小朋友唔係叻個d,又唔係好做功課!仲之就頭痛啦

回覆 # 的文章

要幫到自己小朋友報到合適的數學課程,首先最要了解的是:
1. 自己小朋友在學校學的重點是甚麼?
2. 坊間的數學主要教授重點又是甚麼?

然後要考慮小朋校內課程和坊間課程是否吻合。

若果唔吻合:
就算小朋友好努力學習,都唔能夠直接提升小朋友的校內成績。
當小朋友盡力學習都無乜進步,就難免灰心,容易對學習失去興趣。
(有點浪費金錢和時間,最慘令到佢唔鍾意學習!)。

若果吻合:
即係好具體幫到佢,直接提升到佢校內成績,小朋友見到自己有進步,自然會有好大滿足感,跟住就自然鍾意學習!

所以關鍵在於兩者是否吻合!

以下是各級學生校內課程的學習重點:

1. 幼稚園(K2-3): 學數算(counting) ,
及少許計算(calculation) 。

2. 初小(P1-P4) :學習計算(calculation) 。

3.高小(P5-P6) :解難題(即文字體) 。

至於坊間的數學學習重點如下:

公文數:  主要是利用大量習作訓練計算(Caculation) 。
            計得多、就自然認得到。

學林數:  主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:  主要用影像算盤學習學前簡單計算,
             並不能計算小學生全面數學。

enopi:  英文數學。
(家長要考慮是否吻合自己
小朋友校內課程。)

奧數:   奧林匹克精神,精益求精。
           真正奧數,超越文字體。
           五年級以上,有數學天份者可報讀。
           (五六年級報讀要小心,不要過於投入而
影響呈分試成績。)

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。
                   因為用方法計算的原故,
                   計算能力比一般學生三、四陪。

其實大家應該睇睇自己小朋友讀緊幾年級,
個課程唔佢。唔好人話好就讀。

例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人
個仔六年級,而自己個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜?
有邊種課程幫到佢依家學習?

「學而時習之,不亦樂乎!」(論語)
外面課程學,能夠學校用得番,
學校成績先至會進步,細路仔先至會學得開心!

希望幫到大家!

篇幅所限,
如有遺漏,敬希補充;
如有錯漏,祈為指正!

謝謝!

咁如果k2又讀邊樣比較啱呢?

我仔都唔係叻果D喎, 不過佢對做數學好有信心好有恒心,
淨係LEE兩樣已經夠啦!

佢K3已經背乘數表, 這是二年級的課程, 我當初都好擔心, 但係人地讀二年級時又要背乘數表, 又要應付該年的功課,
我仔就不需要了, 佢幾分鐘就做完學校D數學功課, 比起其他同學輕鬆好多.

公文公司除了教數外, 都主張學生能學習超越學年的課程.

原帖由 yummivio 於 09-4-4 23:19 發表

但係我小朋友唔係叻個d,又唔係好做功課!仲之就頭痛啦

原帖由 hehe22 於 09-4-18 17:37 發表

佢K3已經背乘數表, 這是二年級的課程, 我當初都好擔心, 但係人地讀二年級時又要背乘數表, 又要應付該年的功課,
我仔就不需要了, 佢幾分 ...

咁...其實要用大約幾耐時間先會見到效果!

hi, 我都幫阿仔找數學班在暑期學, 我都煩緊!因他只是k2.

其實奧數真係唔係咁容易學架~

我阿嫂個仔因為對數學好有天份,個底打得好,佢都要5年級先開始學奧數。而另外有個朋友個女小三就比佢學,但佢個底打得唔好,跟本就學唔到,原全唔明白,所以我應為真係要幫小朋友打好數學基礎先去學就會有用,否則只會另小朋友對數學更加冇信心~~

純個人意見

原帖由 contekong 於 09-5-12 19:51 發表
hi, 我都幫阿仔找數學班在暑期學, 我都煩緊!因他只是k2.

照咁睇, 我個仔現在K2已學緊公文. 是否可以俾佢學到小四, 然後等佢上到小五先幫佢轉奥數呢?

原帖由 ssaa 於 09-4-6 11:02 發表

若果唔吻合:
就算小朋友好努力學習,都唔 ...

個人認為 奧數是 advance , 如果小朋友對數學有興趣和根基不錯, 讀奧數當然好. 

其實什麼course 都有它的好處,  各人需要和喜好不同.

最重要是配合小孩子自己的程度和需要.

我有朋友囡(小3) ,  數學好叻. 於是 兩者都有讀.  她自願,無人迫.   

如果數學在基本運算上不太好,我建議暫時唔好學奧數,等基礎打穩後再讀也未遲,千其唔好使本來對數學無興趣的孩子變成害怕. 

參考:
這是一條簡單的奧數題: (初小的) 
一個數加上2,減去3,乘以4,除以5等於12。你猜猜這個數是 ?

醒目開學勳章

原帖由 ssaa 於 2009/4/6 11:02 發表

若果唔吻合:
就算小朋友好努力學習,都唔 ...

分析得好又詳細,Thanks

醒目開學勳章

原帖由 hehe22 於 2009/4/18 17:37 發表

我仔就不需要了, 佢幾分 ...

非常同意,小兒由3years old 開始學公文,己經3年了,乘數表早己背熟,不但對數學有信心,最重要是做任何功課都有耐性又自動自覺,數學是否能超越學年或者叻過同學,我並不在乎,但做功課自動自覺,就千金難求了!!

醒目開學勳章

我大囡都係學左公文鐘意數學,小二學到小五,今年中一,英中,大測數全班第一.....
‹ 上一主題|下一主題