用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神扣門情況
樓主: panbaby
go

天神扣門情況 [複製鏈接]

下星期出信的,已經係唔得果批,你地有無朋友已經得咗呀!報告下呀!唔該.

原帖由 goodmama2003 於 09-7-18 12:02 發表
我剛剛又打過電話去問校務處,  他地說星期一會出信通知得不得喎.

我個女當年k2轉左校, 佢都要半年先適應, 因為好多小朋友本身已經有班朋友, 要插落去都有d難度, 我個女已經係d好主動的人, 識朋友都係其次, 我諗如果佢地由私校轉去津校會唔慣, 會唔鐘意, 讀書可能會差左, 就好似d病人住開私家醫院突然轉去政府醫院一樣, 我怕會影響佢地, 所以如果我讀私校就唔會轉番去津校, 費時佢有比較而唔開心
原帖由 goodmama2003 於 09-7-18 12:04 發表

是呵 , 我都是不再扣啦, 費時囡囡本來己有一班好fd的同學仔, 又要分開, 去一個陌生的環境, 小二再扣, 都是說下咋.

回覆 64# goodmama2003 的文章

宜家d 學校每年都打散晒, 再加上每班p2都會有 3 幾個插班生. 仲有學校除左分班, 仲會分社, 所以好快識到新朋友, 唔洗擔心.

反而學校不同的文化及壓力就真要好好考慮
Hello

係ar, 我地屋企冇綜教信仰, 不過我以前讀基督教小學, 亞女幼稚園又係基督教, 佢有乜急事就會禱告, 好攪笑, 有事宗無艶, 無事夏迎春, 同我細個一樣, 咁啱間私小又係基督教, 啱晒佢, 唔洗重新認識
原帖由 wheno 於 09-7-19 03:55 發表
宜家d 學校每年都打散晒, 再加上每班p2都會有 3 幾個插班生. 仲有學校除左分班, 仲會分社, 所以好快識到新朋友, 唔洗擔心.

反而學校不同的文化及壓力就真要好好考慮 ...

嘩!而家天神d英語能力要好勁嫁la,升上小一就已經要識grammar,因為天神同st.mary結龍,所以佢而家d英文水平係要好高law,你想你個女讀天神的話,你就返你的母校了解而家的英語水平,可能你覺得而家的天神你會更鍾意呢
原帖由 yinglongma 於 09-7-18 10:35 AM 發表
多謝各位家長咁愛戴天神, 我會重新考慮讓個女入讀. 個女將讀k1
因為我係天神舊生, 自行選校只能選天神, 但我感到天神的英語環境不夠, 所以希望個女入其他. 知道原來在各位家長心中天神這麼好, 我都要重新考慮了. ...

今日有無人收到信呀?

十四日筆試
十五日電話通知面試
十六日已經面試兼取錄(不多於五人)

回覆 70# crazyparents 的文章

請問你意思係咪指十五號已電話通知面試(2nd In?), 否則就落空喇?

請問你意思係咪指十五號已電話通知面試(2nd In?), 否則就落空喇?

YES !

原帖由 Mero 於 09-7-21 17:02 發表

原帖由 crazyparents 於 09-7-21 16:49 發表
十四日筆試
十五日電話通知面試
十六日已經面試兼取錄(不多於五人)

hi crazyparents,

Thank you for your sharing.  Even though it is a heart-broken news but we have to admit that the competition is very keen.  We should all give our daughters a round applause even they cannot make it.

Wish all girls who have taken the written test every success in her future endeavours.

其實有點奇怪?今年是否收生少了許多?
小學概覽說上年度有九十四人,我在布告板看見有兩班二十八人,一班二十七人,應該還可收十人。但只收不足五人?
無論如何,各位家長不用介懷得失,只要小朋友生活愉快,健康成長就夠!
條條大道通羅馬,將來小朋友的發展誰能估計?

我之前聽說過, 一般指引是30人一班, 但有2個所謂的叩門位. 但很多學校都把2 個叩門位留到 p.2 時才收, 咁就可以收一些在其他小一有好成績的學生...

如果你見到咁情況, 其實可能係可以收7個... 但係收得五個就即係會有情況留多d, 明年才收 p2, 也可能其他位在其他時間handle 了.... 我估

原帖由 crazyparents 於 09-7-22 04:02 發表
其實有點奇怪?今年是否收生少了許多?
小學概覽說上年度有九十四人,我在布告板看見有兩班二十八人,一班二十七人,應該還可收十人。但只收不足五人?
無論如何,各位家長不用介懷得失,只要小朋友生活愉快,健康成長就夠!
條條大 ...
Hello

原帖由 goodmama2003 於 09-7-22 11:55 發表
我覺得好hurt.

點解覺得hurt? 我地應該用平常心去努力為我地子女安排一切。 如果係因為叩門吾順利, 我相信有好多人陪你, 最小我係度陪緊你:

點解仲未收到信既???
‹ 上一主題|下一主題