用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解維多利亞既幼兒園可以在1歲8個月入學? ...
go

點解維多利亞既幼兒園可以在1歲8個月入學?

其實我一直都唔明白! 為什麼其他幼兒園都是學生滿兩歲才可以讀幼兒園,但維記學生就可以在1歲8個月入學?
除了維記外,有沒有其他的幼兒園都會接受那麼小的學生入學呢?

pre-nursary 可以入

去年school visit 我都問過呢個問題.我大若記得老師話,佢地係向教署註冊左最低入學年齡係1yr8month.

原帖由 sara 於 09-3-31 15:23 發表
其實我一直都唔明白! 為什麼其他幼兒園都是學生滿兩歲才可以讀幼兒園,但維記學生就可以在1歲8個月入學?
除了維記外,有沒有其他的幼兒園都會接受那麼小的學生入學呢? ...

但係點解其他幼兒園又唔申請將入學年齡降至1歲零8個月呢?  
因為我聽過人地講,2歲之前係一定要親人陪上學,有d幼兒園收左未夠兩歲既學生後,就要求工人姐姐在隔鄰房等個小朋友上完堂為止!到小朋友2歲就唔洗工人跟!
如果其他幼兒園可以1歲零8個月入學,照計佢地無咩理由唔跟,因為都係一盤生意,邊間幼兒園唔想開多d班呢!
真係覺得好奇怪!

只係覺得有少少好奇!
由教署網頁download下來的!

香港的學前服務是指幼稚園及幼兒中心提供的教育和照顧。幼稚園是向教育局註冊;而幼兒中心則向勞工及福利局轄下的社會福利署註冊。幼兒中心包括育嬰園及幼兒園兩類服務機構,前者為由出生至兩歲的幼兒服務;後者為兩歲至三歲的兒童提供服務,................幼兒園的服務亦有全日制及半日制兩種,大部分幼兒園兒童是接受全日制的託管服務。香港學前機構所提供的教育,目的是讓兒童在輕鬆愉快的環境中,透過各項活動及生活體驗,在體能、智能、語言、群性、情緒及美育等方面得到均衡的發展。

因為佢0地有個托兒所(育嬰園)0既牌. 呢個牌係好難申請0既.

所以舊年hg開0既時候, 先開k1, 後開pn同pg.

醒目開學勳章

我識得有人9月尾出世 + 有人事關係 (識校長?) 但係都入唔到... 佢話唔收細仔喎~
真係奇怪~

my friend's son is born in late Sept too but accepted coming PN PM... yes, teacher said te chance to accept small b is low..

My baby is a "small BB" (born in Dec 2007), she accepted by Victoria too.

When she study in Victoria this Aug, she only 1 year 8 months old.

原帖由 kerkermui 於 09-4-1 09:44 發表
我識得有人9月尾出世 + 有人事關係 (識校長?) 但係都入唔到... 佢話唔收細仔喎~
真係奇怪~

hihicathk, 原來有育嬰園牌,唔怪得啦!

charmmykitty ,你個b一定好叻啦!

如果想未夠2歲的仔仔8月入學,仲有無第二間選擇?

我個女都係07年12月出世,收咗佢讀AM,但我其實有啲擔心佢太細,但又好想佢有多啲小朋友陪佢玩,好過日日你眼望我眼。所以我報咗番3日,希望冇咁heavy啦。

我囝囝10月出世, 大dd, 不過一樣好擔心.好在有好多過來人安慰我,話唔會有問題,最緊要mummy放鬆d.因為如果我地緊急,bb都feel 到.

原帖由 berrymama 於 09-4-1 15:49 發表
我個女都係07年12月出世,收咗佢讀AM,但我其實有啲擔心佢太細,但又好想佢有多啲小朋友陪佢玩,好過日日你眼望我眼。所以我報咗番3日,希望冇咁heavy啦。 ...

係呀,所以我會帶到去門口就拜拜走人,等佢自己適應啦!

原帖由 berrymama 於 09-4-1 15:49 發表
我個女都係07年12月出世,收咗佢讀AM,但我其實有啲擔心佢太細,但又好想佢有多啲小朋友陪佢玩,好過日日你眼望我眼。所以我報咗番3日,希望冇咁heavy啦。 ...

請問你幾時就開始申請? 可以下學期插班嗎?

我都好遲先申請,記得係啱啱過咗農曆年假!我又唔知可唔可以插班喎!

sara,

其實我個b響面試果日唔係有甚麼特別的表現, 我都唔知點解會被取錄, 我仲記得果日有好多mama 響講故事時間爭位坐, 我同阿b坐到最後, 果時幾乎睇唔到老師添.

如果想仔仔8月入學, 妳可以去victoria問下pg有冇位, 我朋友個bb(14 months old) 響victoria玩緊pg (3 days per week), 佢話bb進步得好快, 我諗pn出了result後, 會有不少人放棄排pg, 可能會有不少位褪出o黎呢!

原帖由 sara 於 09-4-1 11:52 發表
hihicathk, 原來有育嬰園牌,唔怪得啦!

charmmykitty ,你個b一定好叻啦!

如果想未夠2歲的仔仔8月入學,仲有無第二間選擇?

我好混淆, 我亞仔係細仔(08年1月BB), 如果想報維記Pre-nursery要1歲8個月先收,個Miss話叫我等今年9月派表申請讀2010年度的Pre-nursery,但到2010年8月時亞仔已經2歲7個月,到時係咪太遲讀PN呢?  但可惜到時又唔足2歲8個月所以唔報得kindergarten,真係兩頭唔到岸.請問應該點部署呢?

應該唔會有插班,因為一有位都會俾WAITING既小朋友。
同埋我試過報其他學校如迦南, 填10年2月先番(個女兩歲半), 老師都叫我改9月番學, 如果唔係唔會有位。

原帖由 hyhung 於 09-4-2 17:13 發表

請問你幾時就開始申請? 可以下學期插班嗎?

1月出世基本上都會遲1年。大部分學校都係咁, 好似係教署規定TIM,你可以去CHECK下。

原帖由 sh_yip 於 09-4-7 16:49 發表
我好混淆, 我亞仔係細仔(08年1月BB), 如果想報維記Pre-nursery要1歲8個月先收,個Miss話叫我等今年9月派表申請讀2010年度的Pre-nursery,但到2010年8月時亞仔已經2歲7個月,到時係咪太遲讀PN呢?  但可惜到時又唔足2歲8個月 ...

yes, my son is 07年1月, will go to PN this Aug.. no choice.  Even if you can take K1 in Sept, will face the same situation again for P1 gar if study in local primary school.

原帖由 sh_yip 於 09-4-7 16:49 發表
我好混淆, 我亞仔係細仔(08年1月BB), 如果想報維記Pre-nursery要1歲8個月先收,個Miss話叫我等今年9月派表申請讀2010年度的Pre-nursery,但到2010年8月時亞仔已經2歲7個月,到時係咪太遲讀PN呢?  但可惜到時又唔足2歲8個月 ...