用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 咁多位媽咪,想問下係咪......
go

咁多位媽咪,想問下係咪......

想問下係咪英文小學,英語妤唔妤呀???
many ths

Hello

[請問你女女讀幾年級呀 ! 就快測驗. 你們準備好未?quote]原帖由 Ms.YUE 於 09-3-30 16:47 發表
想問下係咪英文小學,英語妤唔妤呀???
many ths [/quote]

HALO,
SPPCS係p1到p3係中文教的,,,
而去到p3到p6就會係英文,
because the school needa prepare the students to study in the Secondary School next door---ST. Paul's Secondary SChool...

anywayz, SPPCS maintains a very good english standard...

佢地英文會教深一年架...
中學都係咁:)

我而架係St. Paul's Secondary SChool讀緊f4
小學都係讀sppcs 架:)
但是我吾知我有無outdated到了:D

* outdated

Hi 各位mama,

聽D人講有學校,如果小朋友平均只得80分老師會暗示叫佢要自己轉校. 唔知聖保祿天主教小學會唔會咁做呢???

醒目開學勳章

平均有80分,即係B,我地大把人都係;你見過我地0的測驗卷,就會明白攞9字頭既難度。
如果平均B都要走,咁學校茅學生架喇。

原帖由 cw0723 於 09-5-6 22:56 發表
Hi 各位mama,

聽D人講有學校,如果小朋友平均只得80分老師會暗示叫佢要自己轉校. 唔知聖保祿天主教小學會唔會咁做呢???

thank you!

間間學校出卷深淺不同,有些學校真係如你所話,80分老師會暗示叫佢要自己轉校,可能那間學校測考的卷比較直接或吓吓有詞語去選擇、配對,得9字頭或100分的人多的是(或佔大半班的學生),相對拿8字頭的學生已經叫做水準差。
阿女這間學校一年級時中英文科、常識科已經要不供詞填充、short question、long question,好多生字要識寫、識運用、識答。要合格唔難,但要拿高分的某程度上就要付出努力。
初小時,很努力的,AABB grade都大把人在;到高小時,開始來料啦。某科出卷時,老師重手的話,測出來的結果,可能係全級四班中,一兩班都冇人9字頭,一兩班都只得一兩個或三四個拿到9字頭;著咗半班人唔合格,拿40幾分或以下的都會有幾個人。就算話某科測驗鬆手些,每班中拿到9字頭的都只得三四個或四五個學生,從未聽到測驗有人拿100分。
可想而知阿女這間學校試卷的程度!

原帖由 cw0723 於 09-5-6 22:56 發表
Hi 各位mama,

多謝你的見解!

如果我個小朋友果間幼稚園的程度比較漸. 唔知會唔會難Dla!

好多家長話 "小一" 係蜜月期, SPPC 都有...但好短時间, 我本人嘅意見就係...如果 SPPC 收左閣下嘅千金讀小一, 趁暑假幫個小朋友打好基礎, 面對 Dict, Test & Exam 嘅態度係...多啲嚟密啲手    

原帖由 cw0723 於 09-5-7 19:02 發表
多謝你的見解!
如果我個小朋友果間幼稚園的程度比較漸. 唔知會唔會難Dla!

煮到埋來就食,一定唔會餓(親)

原帖由 irenec 於 09-5-7 21:40 發表
好多家長話 "小一" 係蜜月期, SPPC 都有...但好短時间, 我本人嘅意見就係...如果 SPPC 收左閣下嘅千金讀小一, 趁暑假幫個小朋友打好基礎, 面對 Dict, Test & Exam 嘅態度係...多啲嚟密啲手    

...

咁又係! 收我個女先算呢!!!

現在已少咗人選擇我哋間學校,因為她還是半曰制.
如果你是第一志願,多數会派到.
我個女以前間幼稚園好多人派到,都沒入讀.
我覺得這間學校幾好!

絕對同意

原帖由 snkwok 於 09-5-15 04:20 發表
我覺得這間學校幾好!

我都知呀! 但囡囡只有15分, 不同網, 今年k3要揀學校啦! 我希望囡囡都抽到啦!

原帖由 irenec 於 09-5-15 20:51 發表
絕對同意
Don't worry!Be happy![/color purple]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

15分唔係完全無機會,不過微0的。

我07/08年度都係15分自行階段入到,喜出望外。

不果依家每班人數續年小0左,所以15分博成功既機會又少0左好多喇。

原帖由 chingbb 於 09-7-8 11:06 發表
我都知呀! 但囡囡只有15分, 不同網, 今年k3要揀學校啦! 我希望囡囡都抽到啦!

各位媽咪,

請問第一輪派位交表格時,學校收唔收profilio呢??

應該唔收, 因為 1st round 係計分, 我果年都無交都無見其他人有交, 穩陣d打學校問.

原帖由 cw0723 於 09-9-15 23:34 發表
各位媽咪,

請問第一輪派位交表格時,學校收唔收profilio呢??

醒目開學勳章

我都無交,都中0左。

原帖由 chatroom台長 於 09-9-16 16:24 發表
應該唔收, 因為 1st round 係計分, 我果年都無交都無見其他人有交, 穩陣d打學校問.