用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女生去廁所問題
go

女生去廁所問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小女9月謮小一, 想問一下各媽媽, 小一的廁所是否很DIRTY? 可以坐的嗎 ? 因小女還未識"無影"啊, 這個問題困擾我好耐 請各位幫幫手.Tks
   0    0    0    0

醒目開學勳章

冇人答我既???

Hi!

It's difficult to comment the condition of the school toilet. So that nobody answer you.

I told my daughter use the paper to cover first . I think it's the good method.

原帖由 bb416 於 09-3-31 15:10 發表
冇人答我既???

有些學校有2種廁所,是坐廁和"貓"廁,我叫囡囡如果是小便就去"貓"廁,如果大便,就要先放紙巾,才可坐上去。

醒目開學勳章

我都怕個女上小一之後唔識去廁所, 因為一路我都係抱起佢, 但上小一之後, 居然佢有一次, 識得"無影", 原因係學校d廁所比dirty, "貓"又辛苦, 咁佢就學我d大人無影, 其實唔使太擔心, 自然會識

間間學校的衛生情況唔同
好難一概而論
我家有三寶:大寶靚仔、二寶活潑、三寶可愛

醒目開學勳章

多謝各位呀, 因我記得以前自己小學時, D廁所DIRTY都不得了, 個廁所板勁濕, 用紙巾都唔掂, 所以十分擔心呢, 如果小一果層D廁所是否高年班也可以去呢? 如果全是小一學生去應不會太DIRTY嘛, 但高年班識"MOU"就好DIRTY了...

市面有一種叫" hygienic toilet seat cover" 買, WATSON'S 特價時賣$9.9. 6PCS 一包 (個品牌好似叫 Plush)... 都幾好同易用, pack 得好像包紙巾.
我見有些機場,酒店和一些高級商場嘅厠所都有共應. 你可以比囡囡試吓.
原帖由 bb416 於 09-4-1 17:42 發表
多謝各位呀, 因我記得以前自己小學時, D廁所DIRTY都不得了, 個廁所板勁濕, 用紙巾都唔掂, 所以十分擔心呢, 如果小一果層D廁所是否高年班也可以去呢? 如果全是小一學生去應不會太DIRTY嘛, 但高年班識"MOU"就好DIRTY了 ...

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

多謝分享!!   

原帖由 safarimama 於 09-4-2 00:55 發表
市面有一種叫" hygienic toilet seat cover" 買, WATSON'S 特價時賣$9.9. 6PCS 一包 (個品牌好似叫 Plush)... 都幾好同易用, pack 得好像包紙巾.
我見有些機場,酒店和一些高級商場嘅厠所都有共應. 你可以比囡囡試吓. ...

唔洗客氣...大家有囡囡嘅,都會有咁嘅憂慮....
原帖由 tweety6 於 09-4-4 12:14 發表
多謝分享!!   
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

I will camplain to school!!
‹ 上一主題|下一主題