用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇家長可分享林護及安柱之面試情况 ? ...
go

有冇家長可分享林護及安柱之面試情况 ? [複製鏈接]

林護及安柱之面試已於3月28日完成,  你地小朋友是否覺得很難 ?  有冇家長可分享面試情况 ?
   0    0    0    0

longtingchun,

你是否考安柱&林護?

小兒IN林護感覺唔難,冇"鵰鑽"問題..
1. READING:1分鐘內朗讀一篇英文,亞仔話冇生字唔識.
2. 英文自我介紹: 1分鐘介紹你去過地方, 之前會有2分鐘作預備, 亞仔話都OK,不過得1分鐘太少...
3. 英文小組討論: 你認為何謂資優生?佢話唔夠女仔講, 有個女仔講得好好, 另外有個人就搶住講, 佢自己就表現一般.

我覺得...主要睇教統局成績次第...

Hi,

是的, 我個女兩間都有IN.  她說林護面試很容易, 她表現都OK.  但安柱面試的表現就不好 !!

都不清楚...因為林護面試佔40%, 而安柱面試佔30%...  有冇其他家長可分享呢 ??

原帖由 fion414 於 09-3-30 12:35 發表
longtingchun,

你是否考安柱&林護?

小兒IN林護感覺唔難,冇"鵰鑽"問題..
1. READING:1分鐘內朗讀一篇英文,亞仔話冇生字唔識.
2. 英文自我介紹: 1分鐘介紹你去過地方, 之前會有2分鐘作預備, 亞仔話都OK,不過得1分鐘 ...

longtingchun

安柱考得難嗎? 因為我仔冇考, 所以唔清楚, 但上次我去聽安柱家長會時, 校長話只會有簡單對話, 唔會考得難...

其實兩間都係好學校, 大抽獎真係唔知揀邊間好...
我想揀安柱, 但亞仔想揀林護...

醒目開學勳章

我個囡見安柱,不知是點怎樣安排,囡囡申請表是3百幾,見12:15,但她的同學是7百幾,是見11:45.
她說問題好難.讀一篇文章關於香港,看一幅圖是去camp再講出來,普通話是推薦一本書,和講自己的優點.和還有一條問題,但忘了.
她的舊同學就話好容易,易過食生菜.

可能11:45那個同學改了時間, 我個女都改了時間 !!

安柱的面試時間是11:45AM至4:15PM.  700幾人一次過一天完成, 效率超級快 !!  每人3 Parts只共IN咗5分鍾 !!  但她說林護很容易, IN咗半個鍾, 妳個女嗰舊同學是否都是那天IN安柱 ?

現在頭痛大抽獎第一志願選林護或安柱呢 ?  我個女兩間都喜歡.  各位家長可否提供意見 !  謝 !!

原帖由 sukkiu 於 09-3-30 19:06 發表
我個囡見安柱,不知是點怎樣安排,囡囡申請表是3百幾,見12:15,但她的同學是7百幾,是見11:45.
她說問題好難.讀一篇文章關於香港,看一幅圖是去camp再講出來,普通話是推薦一本書,和講自己的優點.和還有一條問題,但忘了.
...

原帖由 longtingchun 於 09-3-30 19:29 發表

安柱的面試時間是11:45AM至4:15PM.  700幾人一次過一天完成, 效率超級快 !!  每人3 Parts只共IN咗5分鍾 !!  但她說林護很容易, IN咗半個鍾, 妳個女嗰舊同學是否都 ...

論名氣當然非林護莫屬,但我覺得兩間學校的水準都應該相差不遠。

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-3-30 19:29 發表

安柱的面試時間是11:45AM至4:15PM.  700幾人一次過一天完成, 效率超級快 !!  每人3 Parts只共IN咗5分鍾 !!  但她說林護很容易, IN咗半個鍾, 妳個女嗰舊同學是否都 ...

她的舊同學是個男仔.in安柱話容易過可風三倍.
至於時間方面她的同學是無改時間.所以不知是點安排,其實個囡班都一共有個去in安柱.
到大抽奬我唔會寫林護,位少,因分d位俾仁位同仁記,都無左25%.

咁妳小朋友IN安柱表現OK嗎 ?
大抽獎林護88個位, 安柱118個位.  咁是否比較多人選安柱第一 ?  妳又是否選安柱第一呢 ?

都唔明點解教育局唔現在公佈自行收生結果, 要所有家長再担心咁耐, 要等到7月7日才一起公佈, 造成混亂 !!

原帖由 sukkiu 於 09-3-30 23:54 發表

她的舊同學是個男仔.in安柱話容易過可風三倍.
至於時間方面她的同學是無改時間.所以不知是點安排,其實個囡班都一共有個去in安柱.
到大抽奬我唔會寫林護,位少,因分d位俾仁位同仁記,都無左25%. ...

聽講教育局擔心如果而家已經知道結果, 學生就唔會有心機考埋學校嘅試。

Hi kswiss,

我見面試個LIST申請編號最後係596, 而今次見323人, 這兩年都係見大約三百人多少少...
其實冇話全級要考幾多先有機會見, 我地英文小學去到級7X都有得見, 有些官小就20內有機會, 當然名次愈後收的機會係愈微...

原帖由 kswiss 於 09-3-31 13:44 發表
係唔係所有報既都接受面試,還是會揀的呢?如果要揀,全級要考幾多名之內才有面試機會呢?

Hi maglam,

我知有家長試過打電話問中學收唔收!(唔係講林護安柱)
當然要問得好誠懇, 或有直資等註冊, 講明如果自行成功就放棄直資!

原帖由 maglam1985 於 09-3-31 13:49 發表
聽講教育局擔心如果而家已經知道結果, 學生就唔會有心機考埋學校嘅試。

即係話嗰間學校有回答收或唔收 ??

原帖由 fion414 於 09-3-31 17:14 發表
Hi maglam,

我知有家長試過打電話問中學收唔收!(唔係講林護安柱)
當然要問得好誠懇, 或有直資等註冊, 講明如果自行成功就放棄直資!

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-3-31 09:56 發表
咁妳小朋友IN安柱表現OK嗎 ?
大抽獎林護88個位, 安柱118個位.  咁是否比較多人選安柱第一 ?  妳又是否選安柱第一呢 ?

都唔明點解教育局唔現在公佈自行收生結果, 要所有家長再担心咁耐, 要等到7月7日才一起公佈, 造 ...

我諗面試唔得,到大抽獎時會填安柱第一,睇佢有無運入到.

有家長話有人試過打電話問自行結果, 她講的都有道理, 要决定自資注唔注冊嗎 !  妳認為好唔好 ??  妳知唔知林護及安柱第一志願大約有幾多人, 機會有幾大呢 ?

原帖由 sukkiu 於 09-4-1 00:11 發表

我諗面試唔得,到大抽獎時會填安柱第一,睇佢有無運入到.

我聽太多數都係話:-
"我地係政府學校, 唔可能講比妳知, 不過妳放心啦"
"妳女好大機會"
"我地學校好鍾意妳女"
"放心啦!冇問題!"
另外有些名校第1次面試已經講明:-
"位我地實有...你幾時可以覆我"
"希望開學見到你"
真係黑暗......

原帖由 longtingchun 於 09-3-31 18:41 發表
即係話嗰間學校有回答收或唔收 ??

謝謝妳的分享 !!  那如果Reject的話, 學校會點講 ?  幾時問會好啲(我囡3月28日面試的).

原帖由 fion414 於 09-4-1 10:01 發表
我聽太多數都係話:-
"我地係政府學校, 唔可能講比妳知, 不過妳放心啦"
"妳女好大機會"
"我地學校好鍾意妳女"
"放心啦!冇問題!"
另外有些名校第1次面試已經講明:-
"位我地實有...你幾時可以覆我"
"希望開學見到你"
真 ...

Hi longtingchun,

我聽佢地講都係面完試過幾日打去問的...
我覺得有直資要等註冊, 而好有誠意去問, 講明唔去派位, 咁學校應該會暗示, 一般情況如下:-
1. 名單係57人內, 多數講"OK冇問題".  
2. 如果話明冇機會, 多數會講"次第排得比較後, 面試表現未如理想"...
3. 有可能講"我地都唔清楚", 假設林護報上教育局人數係100名, 雖然自行係收57人, 但58-6X都有機, 因為未必人人排林護自行第1, 如果妳個小朋友排70外, 咁林護真係答唔到妳, 真係好睇果57人有幾多人排林護第2, 而同時排第1果間又收...

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-4-1 09:48 發表
有家長話有人試過打電話問自行結果, 她講的都有道理, 要决定自資注唔注冊嗎 !  妳認為好唔好 ??  妳知唔知林護及安柱第一志願大約有幾多人, 機會有幾大呢 ?

...

用呢個理由去問都好,
我唔知報兩間的人數,但個女的同學都報安柱,無人報林護,因為安柱好近個女間小學,行路都行到去,佢地報保祿,伍若瑜,李兆基.
‹ 上一主題|下一主題