用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田祟真中學 ~ 好失望
go

沙田祟真中學 ~ 好失望

星期六 28/3 同小朋友到沙祟面試, 未入門口, 見到有家長在學校閘門外等學生, 入到學校大門, 有高年班的學生負責幫升中的小朋友checK 面試信及身份証, 但家長就在地下的好似Canteen 等小朋友, 以我們的感覺, 有份on duty 的學生不是很有禮貌, 態度都散漫, 不是很認真的去做他們的工作, 有些邊手握飲品, 邊傾計, 對比其他band 1 學校有份on duty 的學生, 沙祟的真是不合格呢!  先前是因為有聽沙祟的講座, 請到自己間學校好好, 先會選擇自行的一個名額, 就算他們的校內成績好好, 以昨天所見, 我們相信on duty 的應該是精英以及能代表學校的先會派他們擔任工作, 如真是, 我們對此十分失望了

星期六我都有同仔仔去沙祟面試, 當去到門口時仔仔話想去洗手間, 有位同學聽到好主動咁話帶仔仔去, 當我地係道等緊仔仔時我問她讀中幾, 佢都微笑著回答我讀中六, 她給我的印象很純樸, 你是上午見定下午見, 會唔會佢地已經好累呢?

那天我也有帶小朋友去祟真面試,是早上11點,覺得他們的安排都ok,只是覺得800個小朋友在一天內全部面試完畢,太極速,歸根到底都是以教統局成績來取錄.反而我覺得體藝中學在面試安排很好,500個小朋友安排在四天內分段面試.

見完崇真後,我朋友鐘意蘇浙多D。

which one better 崇真 or 蘇浙?  any comments?

我都好鐘意沙蘇, 聽聞佢既學校設備加左好多, 有無家長可以報料比我知. 不過我公司男仔係讀沙so, 佢話學校好free吓. 老師無mud 壓力比學生. 而祟真就有新校舍, 又真係吸引.

原帖由 esprincess 於 09-4-1 21:54 發表
見完崇真後,我朋友鐘意蘇浙多D。

有沒有家長知悉沙崇校內情況

本人有以下題問關於沙崇,因聽聞課程很深
1)課程是不是很深和很谷小朋友
2)有沒有精英班
3)老師是不是有愛心及校風如何

原帖由 hippomum 於 09-4-7 16:49 發表
本人有以下題問關於沙崇,因聽聞課程很深
1)課程是不是很深和很谷小朋友
2)有沒有精英班
3)老師是不是有愛心及校風如何

我是該校高年級學生
1. 我自己覺得課程難度適中, "谷小朋友"我就不太覺,上了高中, 大多同學會因為著緊成績而溫書
2. 有
3. 老師會以學生為先, 學生問功課會比老師工作優先
校風確實很不錯

原帖由 yg1112 於 09-4-13 09:24 發表

我是該校高年級學生
1. 我自己覺得課程難度適中, "谷小朋友"我就不太覺,上了高中, 大多同學會因為著緊成績而溫書
2. 有
3. 老師會以學生為先, 學生問功課會比老師工作優先
校風確實很不錯 ...

Hi, yg1112,
我小朋友在讀書方面不是太積極及進取亦屬banding尾,他亦好動,希望小兒能入讀一間校風好,老師的師資及細心亦影響學生的學習態度,同學在良好的互相影響下亦令學生有積極的學習態度.你同意嗎?校內的老師和學生相處是否良好.如小朋友屬banding尾入讀會否有困難,因小朋友小學就讀英小成積屬中等,我覺得他可以更好,不過欠缺推動力.Thanks!

回覆 # 的文章

money_chu

聽完你講後,我亦身同感受,我到嗰兩間都好好招呼,坐在班房內有錄影帶睇,小兒面試後,仲有大姐姐引路添

原帖由 yg1112 於 09-4-17 00:20 發表

請問你係幾多年前既沙崇學生??

我係沙崇讀中6,宜家公開考試既成績唔係用"趕人出校"造出黎...

yg1112, 若你是在崇真讀書,我要叫聲學妹/弟了...

你在另1 post問過上列問題,但因該post太爛了,不想再回應,在這裡覆你適合點.

是的,我真是廿年前在崇真讀書,資料可能不及你這麼新.

請先看崇真的report..
http://www.sttss.edu.hk/obj/0809/0708AnnualReport/AnnualReport0708.pdf

page 14 : 各級人數
f1:193  f2:192  f3:180  f4:177  f5:178
為何越高年級人數越少呢??

Page 7: 會考成績
的確係聲稱100%及格率,但...中文99.4%, 數學98.9%,按f5有178人,即係中文1人唔及格, 數學有2人唔及格,那麼又何來100%及格率呢??

原帖由 davidmimi 於 09-4-29 14:36 發表

你在另1 post問過上列問題,但因該post太爛了,不想再回應,在這裡覆你適合點.

http:// ...

Page 7: 那兒好像是寫 5科 及格 100%. (但當然冇寫明是怎計五科. )

原帖由 ContiYuen 於 09-4-29 17:25 發表

Page 7: 那兒好像是寫 5科 及格 100%. (但當然冇寫明是怎計五科. )

都幾捉字蚤,中英文肥佬點算係會考合格呀!搵唔到中六位呀?

基督教崇真,中英數是旦一科肥佬,連班都升唔到,要留班添呀。

原帖由 davidmimi 於 09-4-29 14:36 發表

http:// ...

師兄??

關於升讀人數問題
我知道有部份同學會到海外升讀中學(我已經在沙崇讀了數年,由中一起同級的同學已經有5~8位到國外讀書/移民)
據我所知,我以前中一認識有3~4位同學(我中一讀公認最差的班)在中五前已經離校,但我知道這幾位同學已經留過級至少一年
其餘的可能就是你所說的被踢出校

會考成績樓上已回應(找工作>五科合格=中五畢業)
其實沙崇的成績真的一年比一年好,
而且收生的門檻亦一年比一高(包括中6收生)...
會考成績的優良率亦比許多英中還要好,考14分或以上有78.6%
不過無可否認, 沙崇拔尖的學生比較少

(其實我有哥哥正在英華書院讀書,所以兩間學校的情況都略有了解)

原帖由 johnny_tangcy 於 09-4-29 18:16 發表

都幾捉字蚤,中英文肥佬點算係會考合格呀!搵唔到中六位呀?

基督教崇真,中英數是旦一科肥佬,連班都升唔到,要留班添呀。

都話是 五科及格, 會考及格是閣下 所問的 (對不起! "合" 字給改為 "及" 字). 其實, 相信絕大部份學校也是這樣寫, 那便沒有問題了.

個人反而會看 14分以上的比率, 之前以為 14分不難取, 但原來也不是太容易的! 以這個比率看學校的平均實力, 個人覺得比較可信.

原帖由 ContiYuen 於 09-5-3 00:41 發表

都話是 五科及格, 會考及格是閣下 所問的 (對不起! "合" 字給改為 "及" 字). 其實, 相信絕大部份學校也是這樣寫, 那便沒有問了.

個人反而會看 14分以上的比率, 之前以為 14分不難取, 但原來也不是太容易的! 以這 ...

印象中,會考沒有界定及格定義,但為何常聽到"5科及格"等於"會考及格"呢??相信是公務員入職的要求,從而演化成"會考及格"等於"5科及格",看看警察入職要求..
http://www.police.gov.hk/hkp-home/chinese/recruitment/entry.htm#pc
"香 港 中 學 會 考 五 科 E 級 或 以 上 成 績 , 包 括 [ 中 國 語 文 科 及 英 國 語 文 科..."大部分政府工要求都係5科及格(包括中英科).

現代人常講到"5科及格",沒提到包括中英科,只是簡約下的約定俗成而已,看看政府"毅進計劃"的新聞稿..
http://www.info.gov.hk/gia/general/200012/26/1226095.htm
標題為"政府確認毅進計劃學歷等同中學會考五科及格",亦沒有提及包括中英文科,但在內聞詳述"包括在中、英文單元及格".

學校在數據或文字上取巧,很多時是被迫的,間間學校都"篤"出靚數據去取悅家長,不願跟隨如實報數的學校,不會被視作"清流",只會被人稱"成績暴跌,band 2不如...."

原帖由 davidmimi 於 09-5-3 12:45 發表

印象中,會考沒有界定及格定義,但為何常聽到"5科及格"等於"會考及格"呢??相信是公務員入職的要求,從而演化成"會考及格"等於"5科及格",看看警察入職要求..
http://www.police.gov.hk/hkp-home/chinese/recruitment/e ...

謝謝閣下--說出在下心中所想, 真是一針見血.

請問 沙田祟真中學 面試問啲乜野架?

沙田祟真中學 ???