用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教(+匯基!顏保玲收左)..福建Vs長沙灣祟真Vs培正中學 ...
go

求教(+匯基!顏保玲收左)..福建Vs長沙灣祟真Vs培正中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

真是想死 ! 正想疊埋心水等培中大抽獎,但剛又收到顏保玲收小兒。。。

顏保玲是 band 1 英中,培正也是 band 1 但是中中,請救應麽選擇?

顏保玲。。。。 校風好嗎???

0    0    0    0

2間學校好似爭好遠喎, 一間係有百年歷史既津貼名校, 一間係只辦左幾年既直資學校.
收生方面,培正100%band1生, 而顏保玲就以band2生為主
成績更加冇得比, 培正2008年中學會考成績:英文科合格率100%、中文科合格率95.2%、數學科合格率99.1%;連續五年中學會考最高成績為9優1良或以上。而顏保玲就冇公佈會考成績

顏寶玲校風一般,可以去實地看看。
論校風當然是培中好,培中只收Band 1同Band 2 的培小學生。

個人意見,真係派不到培中先去曾收貴子弟的直資叩門。
有133個位只供培小學生大抽獎,這個機會幾多人恨到恨不到。

我想好多九龍城Band 1 & Band 2學生想入培中,但全九龍城區只得23個位大抽奬。你話機會率是幾多?

因為去年我都有曾經想過考直資,因為擔心阿囝Band 2尾升不到培中,最後,我選擇了先大抽獎,但我亦做定Profile叩門。我只是將我的經驗分享。因為若子女都想在培中升學的話,不要放棄這只有培小學生享有的難得抽獎機會。

不要多心,九月培中見大家。努力考埋最係的呈分試吧!

原帖由 大力大力 於 09-3-26 23:04 發表
真是想死 ! 正想疊埋心水等培中大抽獎,但剛又收到”顏保玲”收小兒。。。

顏保玲是 band 1 英中,培正也是 band 1 但是中中,請救應麽選擇?

顏保玲。。。。 校風好嗎??? ...

我認為應該等培正唔收先去扣門,始終顏寶玲同培正比真係重有一段距離,顏寶玲重係直資添,無理由而家就放棄間比佢好重要每個比錢o架,除非你覺得培正一定無機會啦。

真是想死 ! 正想疊埋心水等培中大抽獎,但剛又收到”顏保玲”收小兒。。。

我認為應該等培正唔收先去扣門,始終顏寶玲同培正比真係重有一段距離,顏寶玲重係直資添,無理由而家就放棄間比佢好的學校,重要每個比錢添,除非你覺得培正一定無機會啦。否則無理由唔等。

原帖由 tigerlo 於 09-3-27 11:45 發表
我認為應該等培正唔收先去扣門,始終顏寶玲同培正比真係重有一段距離,顏寶玲重係直資添,無理由而家就放棄間比佢好的學校,重要每個比錢添,除非你覺得培正一定無機會啦。否則無理由唔等。

...

agree, 咁好機會冇理由放棄, 加上依家教改方案, 令津中更有優勢, 而培正有百年教學經驗, 點都好過得幾年經驗既NPL卦??
再講, 現在直資優勢已經冇之前咁好, 就算到時唔可以派到心儀學校, 相信扣門亦唔難

培中的確是所百年名校,我亦相信就讀的學生入大學率也高。如考慮中中或英中,據我所知培中Form 4只有Chemistry, Physics and Computor是英文書中文教(我看過上年booklist),而且考公開試學生還可以選擇英文paper or 中文paper 作答(上次家長會我跟老師談過)。還有讀培中要有心理準備功課會幾重。

我都認為先等培中派位
NPL 7月仲有機會叩得返

培中係好野, 唔好走寶

醒目開學勳章

真心多謝各位寶貴意見!!!

看來大家都一面倒建議等 7 月大抽獎,我心想現在有三間入學信在手 (可能 4 間) 到時抽不中去找學校也應該容易點及有把握!!下星期培小派成績,看看有多少A。。。

唉!繁死!暈死!

大力大力︰

令公子咁多間直資收,你便知他的實力有幾強啦!
一於培中見你!

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-3-27 16:12 發表

看來大家都一面倒建議等 7 月大抽獎,我心想現在有三間入學信在手 (可能 4 間) 到時抽不中去找學校也應該容易點及有把握!!下星期培小派成績,看看有多少A。。。

唉!繁死!暈死! ...

醒目開學勳章

hi,

記住七月上來報喜a!

yuk hei mum

原帖由 大力大力 於 09-3-27 16:12 發表

唉!繁死!暈死! ...

醒目開學勳章

這也是,他考了三間,三間都收,但都不是第一輪收生。

抽得中就好了,最少沒有白費付了六年小學學費,如果入了培中就可以免費,想起都偷笑,架!架!架!

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-3-27 17:20 發表
hi,  記住七月上來報喜a!
yk hei mum

嘻!嘻! 一定啦!!!

大力大力︰

你的公子在培小考的名次真係不差,相信他是個優秀的孩子。以他考直資的成功率巳經可以見到啦!要知培小平均分差1分, 名次會差成十至二十名。

我覺得令公子真係好叻仔,三間直資收。

放心啦!若然順利升讀培中,記住要報喜啊!

saiyeest

原帖由 大力大力 於 09-3-27 17:25 發表

抽得中就好了,最少沒有白費付了六年小學學費,如果入了培中就可以免費,想起都偷笑,架!架!架! ...

醒目開學勳章

hi 大力大力,

想問吓福中中一至中五是否留校食lunch??

yuk hei mum

原帖由 大力大力 於 09-3-27 17:26 發表

嘻!嘻! 一定啦!!!

大力大力 :

今早saiyeest 跟我說你又有心儀的中學NPL. 唉!

不用去啦. 根本不可以相比. 上年我有個朋友都是想去這直資, 但這學校太新, 沒有太多資料, 於是她在這一星期內都於lunch time和放學在學校和最近學校的老麥看. 當然是不好啦.

大力大力,

你好, 想問你仔仔係咪考到福中英文部? thx~

原帖由 大力大力 於 09-3-27 17:25 發表

抽得中就好了,最少沒有白費付了六年小學學費,如果入了培中就可以免費,想起都偷笑,架!架!架! ...

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew
09-3-27 17:42 發表

hi
大力大力,
想問吓福中中一至中五是否留校食
lunch??
yuk hei mum

對!因左鄰右舍很多 band 3 學校!!

原帖由 KathyKwong
09-3-27 18:55 發表

大力大力 :
今早saiyeest 跟我說你又有心儀的中學NPL.
!
不用去啦. 根本不可以相比. 上年我有個朋友都是想去這直資, 但這學校太新, 沒有太多資料, 於是她在這一星期內都於lunch time和放學在學校和最近學校的 ...

對呀!有朋友話成日聽到佢地講粗口!!

大力大力,

你好!小兒都被npl和福中取錄. 但我和先生都想他入福中.  因為我們想他下年進入新里程.希望他可以在一個開心環境學習, 不想他因功課壓力過大而失去讀書興趣. 以致本末倒置. 如將來他真有本事, 自己可以考入其他學校. 希望大家 家長共勉之.:D

波羅油,

你好呀, 小兒都比福中取錄, 明天會考英文能力測試, 你仔仔考咗未?

原帖由 波羅油 於 09-3-27 21:49 發表
大力大力,

你好!小兒都被npl和福中取錄. 但我和先生都想他入福中.  因為我們想他下年進入新里程.希望他可以在一個開心環境學習, 不想他因功課壓力過大而失去讀書興趣. 以致本末倒置. 如將來他真有本事, 自己可以考 ...
‹ 上一主題|下一主題