用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建、顏寶玲,如何抉擇取捨???
go

福建、顏寶玲,如何抉擇取捨??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

福建、顏寶玲同時取錄,我應選那一間較好呢?請各位家長給與意見和賜教。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

顏寶玲 is band 1

福建 band 1尾 .... Band 2頭

顏寶玲舊年收生:70%BAND1, 30%BAND2.
福建舊年收生: 30%BAND1, 70%BAND2.
多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

非常多謝你們的意見,它很有用。

醒目開學勳章

hi,

俾多小小意見:顏寶玲幾谷成續,福中幾輕鬆(我係隔離初中教育八到)!!

yuk hei mum

原帖由 EggBB 於 09-3-26 10:56 發表
非常多謝你們的意見,它很有用。

整體來說, 都係顏實寶玲好D, 英文好好多
Tomorrow is better

原帖由 bkman 於 09-3-25 23:42 發表
顏寶玲舊年收生:70%BAND1, 30%BAND2.
福建舊年收生: 30%BAND1, 70%BAND2.

其實有幾多band1學生只不過係校方聲稱, 冇實質數據...
老實講考得直資學校既多數都係邊沿學生(band1尾/band2頭)or band2生,真正係band1生既唔係咁多. 其實2間程度差唔多,都係band2為主
我朋友囝囝今年係NPLl讀F.2, 冇錯NPL幾谷成績, 佢囝囝都讀得幾辛苦...

谷成績,就棟係讀得幾辛苦.
唔谷成績,就棟係讀得舒服.
魚與熊掌.
不過大家都係為將來成績揀學校.

原帖由 ivy媽 於 09-3-26 12:18 發表

其實有幾多band1學生只不過係校方聲稱, 冇實質數據...

其實教署同學校真係有實質數據.
但你係Band 3 and Band 2 學校,你會公佈嗎?

原帖由 swlee 於 09-3-26 12:29 發表
谷成績,就棟係讀得幾辛苦.
唔谷成績,就棟係讀得舒服.
魚與熊掌.
不過大家都係為將來成績揀學校.

最慘係讀直資學校大部份係band2學生(亦有band1尾-band2頭), 佢地未必適應到全英語教學, 但家長揀學校往往只著重於2樣野: 係咪英語教學?係咪band1中學??好少會了解自己子女既程度係咪適合呢間中學, 我身邊都有唔少例子係家長揀錯學校而影響子女學業既.
有時候假如子女成績未達標而盲目去追捧band1學校, 倒不如為佢搵一間岩程度既band2學校,結果會更好...

原帖由 swlee 於 09-3-26 12:33 發表

其實教署同學校真係有實質數據.
但你係Band 3 and Band 2 學校,你會公佈嗎?

我意思冇實質數據係比家長既資料, 佢地當然有啦
老實講直資中學或多或少都係因為中中/英中政策而洐生既中學, 依家教育政策又改, 直資學校收生會更困難, 而家長又以成績行先, 谷學生成績似乎係唯一可以生存之道

原帖由 ivy媽 於 09-3-26 12:43 發表

最慘係讀直資學校大部份係band2學生(亦有band1尾-band2頭), 佢地未必適應到全英語教學, 但家長揀學校往往只著重於2樣野: 係咪英語教學?係咪band1中學??好少會了解自己子女既程度係咪適合呢間中學, 我身邊都有唔少 ...

這就是現實.
唉! 有幾多人會面對現實呀!
兩頭唔到岸時,
家長辛苦,小朋友更辛苦,
就慘係連學習興趣都失去.

原帖由 ivy媽 於 09-3-26 12:18 發表

老實講考得直資學校既多數都係邊沿學生(band1尾/band2頭)or band2生,真正係band1生既唔係咁多. 其實2間程度差唔多,都係band2為主
我朋友囝囝今年係NPLl讀F.2, ...

非常同意

我小朋友現就讀NPL,老實講我又唔覺得谷得好害、以往在小學成績都係係中上、去到NPL可以係叫名列前矛,見佢都唔係讀到死死下個種、而且成個入變晒,個人變得活、積極和自主,喜歡返學校到不得了,病都話要返學,現在考試都唔使我同佢溫,聽佢講D老師都好好。

其實選學校並唔係話睇佢係咪Band  1或英中、最重要要睇返已個小朋友英文程度得唔得上。如小朋上堂跟唔倒,到時你又辛苦佢又跟唔上,型成無心向學到時仲慘!!!!!

我選NPL
1.係因為開放日小朋友參觀完話好喜歡NPL
2.問過以住小學學長NPL好唔好讀得開唔開心
3.曾讀PLK的學生家長講PLK辦學有一定準
4.最重要係我知道係我小朋用英文上課無問題

我倆見到小朋友在個人和學習上的變都覺得無選錯學校更從無後悔過唔參加統一派位。

以上只是個入意見,謝謝!!

ceomum,
which form are your son in NPL?

醒目開學勳章

ceomum :

我非常之開心和多謝妳的意見,其實我們做家長的,都希望能選到一間適合自已的子女就讀中學。我和我丈夫並不是一定要偏向英中和Bank 1,小兒的成績也只限於Bank 1尾Bank 2頭,中文仲差過英文,面試時中文的表達能力較英文差,說英語時較有信心,他很怕中文,所以他喜歡顏寶玲多過福中,因他怕在福中會被編入中文班,而我們都覺得福中收人的準則很難猜。

我兒子看了你這篇的意見,他很開心,就算學校真的是谷成績,他都無有怕,非常的感謝你。

可否容許我請問你的兒子小學時就 讀於那一間學校?我的兒子叫我代他問 ,他想知道是不是和他是校友?

原帖由 EggBB 於 09-3-27 10:01 發表
ceomum :

我兒子看了你這篇的意見,他很開心,就算學校真的是谷成績,他都無有怕,非常的感謝你。....

個別case分享(純屬參考):
有朋友囝囝在NPL F.3級別,小學為油天,理應水平不弱,雖然band2成績但個性活潑,為圓母親心願也答應會盡力,初入讀時適應得很辛苦,性格深沉了,壓力下開始埋怨朋友的選擇,母子關係變得疏離。現在,適應了學校但關係無改善,得不償失。
福中已考分班試並公布成績,順帶一問你囝囝是中文班或英文班?

我小朋友小學成績係全級中間,而我知道佢去讀英中係完全可以應付倒,你話我仲感唔感等派位!跟本呢個派位機制係相當有問題又唔公平,最終害苦了咪又係我地班家長和學生。

我係過來人好明白你地個種15/16的心情,做父母當然想選最好的給孩子,我地亦有過決擇的時候,最終我先生話比孩子自己做決定,因為返學上課係佢唔係我地,往後6年佢都要係呢個社生活,係學校的時間仲多過係屋企。

亦可能小朋友喜歡NPL,好快就適應中學生活,而且在課外活動中亦認識了很多唔同班和高年級的同學。小朋有亦變得有奮鬥心。

另 Eggbb pls check pm

我都收到保良局羅氏基金取錄信,都唔知註唔註冊好?同時福建又入到英文班,兩間邊間好啲呢?女兒是BAND 1 中,是否應等大抽獎好呢?真是非常頭痛。

原帖由 YVONNE2607 於 09-3-27 12:25 發表
我都收到保良局羅氏基金取錄信,都唔知註唔註冊好?同時福建又入到英文班,兩間邊間好啲呢?女兒是BAND 1 中,是否應等大抽獎好呢?真是非常頭痛。 ...

既然這幾間直資都同時收了又是band 1成績, 當然是等抽獎啦, 你的女兒是哪區?
‹ 上一主題|下一主題