用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學緊enopi english & maths??
樓主: kiu_bb
go

有冇小朋友學緊enopi english & maths?? [複製鏈接]

Pls could you advise which centres provide Enopi English as I've only come across one centre that does it but I didn't like the attitude of the staff/teacher there.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-3-27 02:15 發表

His learning centre is "Play & Learn" that is located in Fortress Hill.  You can contact Cat at 2802 6602.

Thanks a lot.

不要再俾錢的。

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-27 14:55 發表
請問cd係咪另外俾錢再買?因我個女而家讀緊level 1,就快升level 2,所以想知
thanks

ok,thanks
原帖由 YYML 於 09-3-27 22:41 發表
不要再俾錢的。

我仔仔k1係上年十月開始學enopi maths,佢由level 1開始學起,現在讀左幾個月剛做到level 3,佢這班就四個小朋友(3個k2,1個k1),老師暫時都係講中文多,因為佢地仲細未掌握得太好,老師話會應認情況而講英文~~~

我仔仔係由一張白紙,到現在起碼寫到1-100,仲識十位內既加數,都算係咁,最緊要佢上我開心同有興趣,可能佢既同學仔都比佢大,識既野比佢多,所以佢學到仲快~~~

我就係火炭駿景園這間上,都OK

我都想緊好吾好比佢學埋英文,好似八百蚊一個月,是嗎

mom2twins ,

can u PM me which centre that you didn't like ??

thanks !

原帖由 mom2twins 於 09-3-27 16:09 發表
Pls could you advise which centres provide Enopi English as I've only come across one centre that does it but I didn't like the attitude of the staff/teacher there.

Hi Carman mami,

Enopi Chinese 未有所聞,只知Enopi來自韓國,所以有Enopi Korean 。若真是開辦中文,要了解多些其教材才好下決定!

若要加強中文,我見坊間也有一些寫作班(較適合小學生)或幼童識字班,可考慮。

原帖由 Carman_mami 於 09-3-31 20:33 發表

係呀,Enopi English $800一個月,
遲d 好似話有Enopi Chinese tim 呀,我都會try ga, 因為唔鍾意公文中文,冇得簡la,我仔中文差過英文ga,所以一定要出去比人教low ...

原帖由 Carman_mami 於 09-3-31 20:33 發表

係呀,Enopi English $800一個月,
遲d 好似話有Enopi Chinese tim 呀,我都會try ga, 因為唔鍾意公文中文,冇得簡la,我仔中文差過英文ga,所以一定要出去比人教low ...

我仔仔四歲多,如果佢學英文一定LEVEL 1開始學起呀,佢K1 LAW,學校程度比較淺,所以希望佢係興趣班方面補下,識多O的~~~~

或者SUMMER時比佢試下先,同埋我屋企附近剛開左間新既ENOPI,都想轉過去方便O的,但又吾知好吾好,點算好呢????

我想問下enopi maths 是好教小朋友用一些方法計數快和准或是教小朋友去思考什麼是數學呢?

因我所見訪間很多不同類型的maths center都是教小朋友計數快和准的方法.

朋友介紹終於轉左第二個centre學,原來我讀個centre已經出左名口碑差,而且仲會教得比較慢.
但轉左個centre得45分鐘一堂,你地一堂學幾多分鐘?

而家小朋友學maths差不多有4-5本書,而且教得比較快.
學english已經轉左一班4個人,4個都係差不多level,個老師會上堂一齊教一個topic,下堂再默返d生字,亦多左互動,唔會比佢自己一個只做習作.

kiu bb

Hope you and your kid will enjoy the learning of Enopi from now on. :

The time of the lesson isn't rigid, depends on the progress, usually around 45mins to 1 hour. However, my kid doesn't need to do dictation and does the execrise individually.

我都想俾個女學enopi, 想請問下各位媽咪, enopi 同公文既分別係邊, 可以指教下嗎(因個女依家讀緊公文數)? 另外, 據我所想每個centre都吾同, 有d centre maths 得 30 mins.
yau cheung, 想請問你話個間centre 係吾係蜆殼街個間? 如果係收費幾錢? 因為我問過佢個間分兩個價 ($600/30 mins, $920/1 hr), 同埋佢地話係西人教, 真吾真?
tks!

Thanks~我都希望佢enjoy新環境新老師.

我小朋友之前上o個間,因為一班裡面有唔同level小朋友,個老師就比小朋友自己做練習,唔明先教,所以我就唔鍾意,我自己都可以買練習返屋企比佢做la~點解要我比錢佢自己坐起度做練習.

你而家上english係咪d小朋友都係差不多level,我個老師好多時都教d extra notes,練習只會比佢返屋企做,不過,都係做一個lesson,好似又小左d,你個小朋友係做幾多?

我有其他朋友上enopi maths,佢地話佢個centre冇enopi english,因個centre老闆覺得english都係太新,仲未成熟,唔同maths,佢話maths個progress可以話好成功,但english只係剛起步,所以都唔見意家長比小朋友學.

我而家都有d 15,16,不過,上左一個月先,再睇下小朋友鍾唔鍾意學...

原帖由 YYML 於 09-4-21 20:53 發表
kiu bb

Hope you and your kid will enjoy the learning of Enopi from now on. ::" />

The time of the lesson isn't rigid, depends on the progress, usually around 45mins to 1 hour. However, my kid doesn' ...

kiu bb,

每星期做半本workbook即 two lessons.
我個centre 沒有特別分level的,所以會有不同level的小朋友一齊上,甚至有些上Eng,有些上Maths。

我的小朋友原先學Maths,現在一口氣上Eng和Maths,所以我讓他們學Eng原初是因為「順便」的,當做些練習。我的小朋友另外有上其他英文班的。

原帖由 kiu_bb 於 09-4-22 13:35 發表
Thanks~我都希望佢enjoy新環境新老師.

我小朋友之前上o個間,因為一班裡面有唔同level小朋友,個老師就比小朋友自己做練習,唔明先教,所以我就唔鍾意,我自己都可以買練習返屋企比佢做la~點解要我比錢佢自己坐起度做練 ...

‹ 上一主題|下一主題