用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請校長寫推薦信
go

請校長寫推薦信 [複製鏈接]

請問有無人有請校長寫推薦信既sample呀!可唔可以send比我呀?我唔識寫呀!thx~~~
[email protected]
   0    0    1    0

If you invite the kindergarten's principal to write, you don't need to give her the sample.  They should know how to write.

原帖由 瑤瑤媽媽 於 09-3-25 13:31 發表
請問有無人有請校長寫推薦信既sample呀!可唔可以send比我呀?我唔識寫呀!thx~~~

agree. a headmaster doesn't need a sample letter. but maybe u want to give him some point form so that he knows what is the strength of your son

醒目開學勳章 王國長老

我估樓主係想要"要求校長寫信"既sample, 而唔係"校長寫果封信"既sample, 對嗎?
我女幼稚園校長係要求家長written request至會寫推薦信的, 我會講返想俾邊間學校, 點解想讀果間, 點解覺得小朋友適合咁lor, 等校長易d落筆嘛

原帖由 amykyli 於 09-5-6 03:29 PM 發表
agree. a headmaster doesn't need a sample letter. but maybe u want to give him some point form so that he knows what is the strength of your son

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-6 16:07 發表
我估樓主係想要"要求校長寫信"既sample, 而唔係"校長寫果封信"既sample, 對嗎?
我女幼稚園校長係要求家長written request至會寫推薦信的, 我會講返想俾邊間學校, 點解想讀果間, 點解覺得小朋友適合咁lor, 等校長易d ...

我問過學校老師, 佢話一般要到 k3 校長先會幫學生寫推薦信, 但直資私小咁早報名, 邊趕得切   而且係要比一間學校個名比校長寫, 因為校長唔想封推薦信通街都係 wor

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

其實幼稚園校長的推薦信作用大嗎?

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章 王國長老

我果時係叩門時至俾校長信架
講真如果學生唔係特別標青, 校長封信都唔見得會寫得好勁, 又好似無咩特別用途咁, 所以我都無要求校長寫
係後來叩門叩左好耐, 至決定叫校長寫信, 希望間小學會覺得我誠意多d
原帖由 ladykin 於 09-5-6 04:19 PM 發表
我問過學校老師, 佢話一般要到 k3 校長先會幫學生寫推薦信, 但直資私小咁早報名, 邊趕得切   而且係要比一間學校個名比校長寫, 因為校長唔想封推薦信通街都係 wor ...

我個仔間幼稚園的校長又係要我寫封信比佢, 列明我仔的資料, 想入讀邊一間小學等等, 講到明最多寫2封。我現在都搵緊sample呀。請問有無人有呀。

十萬個唔該!!!

我現在都搵緊"要求校長寫推薦信"既sample信呀。 如有的話, 可否pm我呀! 十分感謝!

I want it too.. pls pm me

原帖由 ladykin 於 09-5-6 16:19 發表

我問過學校老師, 佢話一般要到 k3 校長先會幫學生寫推薦信, 但直資私小咁早報名, 邊趕得切   而且係要比一間學校個名比校長寫, 因為校長唔想封推薦信通街都係 wor ...

唉,我最近都問過,答案都系一樣,仲話要到小朋友派唔到好學校先寫,最慘系我地會K3轉校,如果明年唔好彩,無人幫我地寫信添

醒目開學勳章

我覺得其實作用不大,只係父母自我感覺良好。就算封信寫得幾好,你估小學校長真係信晒?邊有幼稚園校長寫得個學生唔好?為幼稚園自己個profile又好,為小朋友又好,個個幼稚園校長都想自己學生升間好小學㗎啦。

原帖由 ladykin 於 09-5-6 17:19 發表
其實幼稚園校長的推薦信作用大嗎?

原帖由 traeh 於 10-5-27 12:21 發表
我覺得其實作用不大,只係父母自我感覺良好。就算封信寫得幾好,你估小學校長真係信晒?邊有幼稚園校長寫得個學生唔好?為幼稚園自己個profile又好,為小朋友又好,個個幼稚園校長都想自己學生升間好小學㗎啦。

...

但是否所以幼稚園都會為學生寫信呢?

有否聽過, 如有直屬一條龍的話, 一定唔會寫呢?

我請幼稚園校長幫我地寫信, 佢唔肯, 推著我,佢的理由......令我想起自行收生時小學是可以挑選學生, 雖然大家都說自行收生的表格並沒有寫邊間幼稚園......

原帖由 traeh 於 10-5-27 12:21 發表

...

I want it too,PLS

i want it, please send to me.
thanks!

回覆 6# share123 的文章

想問吓點解k3要轉校?

其實校長推薦信係咪真係咁大用?

如果個個學生搵佢寫,佢會唔會封封都唔一樣?

如果封封都一樣,咁啲小學校長會唔會特別優待有校長推薦信嘅小朋友?

封信等左成個月先有, 校長幫我地寫左喇, 不過得4行字咋, 得1行係講呀女的表現, 我唔知算唔算寫得好, 其實一定唔會寫得差的。我有個朋友封信得2行字咋。
亦有D幼稚園係唔幫學生寫信, 要叩門唔成功先幫佢地寫, 真係好怪。

我個仔間幼稚園的校長又係要我寫封信比佢, 列明我仔的資料。我現在都搵緊sample呀。請問有無人有呀。
請電郵給我 [email protected].

‹ 上一主題|下一主題