用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點揀好?
樓主: tinetinew
go

點揀好? [複製鏈接]

希望啦, 若果唔順利就慘(如果Band 1頭派唔到英中) !  那個隨機號碼派位跟本不公平, 香港教育制度失敗 !  

連續兩個小朋友要升中一, 真是煩死, 担心死 !!

原帖由 tinetinew 於 09-4-1 10:56 發表
hi,

咁祝你個囡囡今年升中順利啦!!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

如果唔係,我都唔使報成8間直資啦 !須然係入到中文部,但好過等大抽獎!黃大仙區band two仔好大競爭,今年聖文德自行57個位成472人去爭!我冇信心博到間好學校,萬一博唔到就死火啦 !

yuk hei mum

原帖由 longtingchun 於 09-4-1 11:45 發表
希望啦, 若果唔順利就慘(如果Band 1頭派唔到英中) !  那個隨機號碼派位跟本不公平, 香港教育制度失敗 !  

連續兩個小朋友要升中一, 真是煩死, 担心死 !!

...

Band 1 頭就博派位囉, 我細仔Band2中至尾都係選直資好啲 (教極他都不肯自覺温書, 激死), 係呢, 唔好介意問吓妳報那8間直資, 那間收, 那間唔收, 妳囝囝全級考幾多(全級幾多人) ?  英文考A, B, C ?  可否PM給我做參考呢 ?  Thank you so much.

原帖由 tinetinew 於 09-4-1 12:16 發表
hi,

如果唔係,我都唔使報成8間直資啦 !須然係入到中文部,但好過等大抽獎!黃大仙區band two仔好大競爭,今年聖文德自行57個位成472人去爭!我冇信心博到間好學校,萬一博唔到就死火啦 !

yuk he ...

<<< 那個隨機號碼派位跟本不公平, 香港教育制度失敗 !  >>>  

好認同!!!

還有, 所有小六學生都不是考同一份卷 !!  考試評分標準各有差別 !!  要用上一年同校學生的中一試來做調整分 !!  簡直荒謬.

原帖由 LittleKidult 於 09-4-1 13:29 發表
>  

好認同!!!

唯一又合乎邏輯的想法, 係政府唔想的學校太邊緣化。 想將D唔同成績既學生都有機會係同一間中學讀書。 不至于所有BAND1生一定入BAND1英中, BAND2和BAND3生就退落去BAND2和BAND3中學。 我女兒讀既小學都係咁, 每班都排有成績由高至低。 咁樣成績高既會對成績低既產生激勵作用。當然凡事無完美。  

有無人懷念我地以前既升中試呢? 雖然係一試定輸贏。

原帖由 LittleKidult 於 09-4-1 13:29 發表
>  

好認同!!!
多一點努力 多一點回憶!

上年我囡囡學校, 一個全級考4X的學生派到第一志願A校, 另有一個學生全級考第8選A校第一志願但派第三志願學校.  那個學生和他的媽媽即時哭了出來, 教育局真是失敗.....

>  

好認同!!!

社會要有公平, 公義的制度 !!

怎樣去說服一個不開心的Band 1頭學生獲派第三志願學校, 而另一個Band 1尾的學生獲派第一志願學校呢 ?   這是個有公平/公義的社會嗎 ??  學生努力去讀書, 考到好成績, 但得到公平的對待嗎 ??

原帖由 bkman 於 09-4-1 13:47 發表
唯一又合乎邏輯的想法, 係政府唔想的學校太邊緣化。 想將D唔同成績既學生都有機會係同一間中學讀書。 不至于所有BAND1生一定入BAND1英中, BAND2和BAND3生就退落去BAND2和BAND3中學。 我女兒讀既小學都係咁, 每班都排有 ...

醒目開學勳章

原帖由 longtingchun 於 09-4-1 13:52 發表
上年我囡囡學校, 一個全級考4X的學生派到第一志願A校, 另有一個學生全級考第8選A校第一志願但派第三志願學校.  那個學生和他的媽媽即時哭了出來, 教育局真是失敗.....

...

這些例子今年都聽了很多,聽到心都驚。子女成績就算好好,都擔心會派了間比較差的學校;成績比較差,也擔心派了間更差的學校。總之,怎樣都是擔心。所以今年有很多家長轉向找值資學校。

原帖由 longtingchun 於 09-4-1 13:52 發表

...

我仔上年都係咁, 有個連面試機會都冇(連面試準備都唔使), 考5x名既就抽到入港島區男名校, 我地d辛辛苦苦做好晒準備去爭果5x幾個自行位....最後驚派得唔好所以都係要轉去直資.

醒目開學勳章

hi,

絕對認同!!

yuk hei mum

原帖由 EggBB 於 09-4-1 14:12 發表

這些例子今年都聽了很多,聽到心都驚。子女成績就算好好,都擔心會派了間比較差的學校;成績比較差,也擔心派了間更差的學校。總之,怎樣都是擔心。所以今年有很多家長轉向找值資學校。 ...

醒目開學勳章

hi,

pls check pm!!

yuk hei mum

原帖由 longtingchun 於 09-4-1 13:06 發表
Band 1 頭就博派位囉, 我細仔Band2中至尾都係選直資好啲 (教極他都不肯自覺温書, 激死), 係呢, 唔好介意問吓妳報那8間直資, 那間收, 那間唔收, 妳囝囝全級考幾多(全級幾多人) ?  英文考A, B, C ?  可否PM給我做參考 ...

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-4-1 12:16 發表
hi,

yuk he ...

報8間,  我都係報一間(近屋企),  另一間係直升的.

醒目開學勳章

hi,

冇辦法我呀仔哩d高不成低不就嘅學生,唯有買多幾個保險啦,我宜家收我亞仔果間中學,都係三月頭申請嘅!其實有學校早d收佢,我又未必會幫佢申請咁多間學校!我辛苦,我亞仔就更辛苦!諗起都想 !

yuk hei mum

原帖由 Mimi_Ma 於 09-4-1 15:20 發表

報8間,  我都係報一間(近屋企),  另一間係直升的.

收到啦, Thank you.

妳嗰囝操行很好, 好乖噃 !  如我係校長, 一定先睇操行 !!  成績其次 !!

原帖由 tinetinew 於 09-4-1 15:01 發表
hi,

pls check pm!!

yuk hei mum

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-4-1 15:38 發表
hi,

冇辦法我呀仔哩d高不成低不就嘅學生,唯有買多幾個保險啦,我宜家收我亞仔果間中學,都係三月頭申請嘅!其實有學校早d收佢,我又未必會幫佢申請咁多間學校!我辛苦,我亞仔就更辛苦!諗起都想 !

yu ...

我囡囡12月面試後三日,  通知即收,  不過我囡囡選校好煩,  因中文太差.  冇太大選擇.
她現讀小學都是直資而且是一條龍直升,  學校冇呈分試, 冇得自行及大抽獎.  因位置太遠唔方便上學.

醒目開學勳章

hi,

咁你選擇直資定原校升中 ??

yuk hei mum

原帖由 Mimi_Ma 於 09-4-1 15:48 發表

我囡囡12月面試後三日,  通知即收,  不過我囡囡選校好煩,  因中文太差.  冇太大選擇.
她現讀小學都是直資而且是一條龍直升,  學校冇呈分試, 冇得自行及大抽獎.  因位置太遠唔方便上學. ...

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-4-1 16:11 發表
hi,

咁你選擇直資定原校升中 ??

yuk hei mum

我選擇了新直資,  但又心大心細.  舊的那間現時中學都唔錯.

醒目開學勳章

hi,

漏咗嘢,pls 再 check pm!!

yuk hei mum

原帖由 longtingchun 於 09-4-1 15:48 發表
收到啦, Thank you.

妳嗰囝操行很好, 好乖噃 !  如我係校長, 一定先睇操行 !!  成績其次 !!

Confirm receipt !!  You are very nice.

原帖由 tinetinew 於 09-4-1 16:19 發表
hi,

漏咗嘢,pls 再 check pm!!

yuk hei mum
‹ 上一主題|下一主題