用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇媽媽可以分享一下最多人用/最有效的幼兒英語教材 ...
go

有冇媽媽可以分享一下最多人用/最有效的幼兒英語教材

我在BK的教材討論區看見有很多幼兒英語教材,有
Your Baby Can Read
Disney
Noddy
English Time

還有其他。。
有冇媽媽可以分享一下最多人用的/最有效的幼兒英語教材
謝謝

醒目開學勳章

我就用ybcr --> baby einstein --> Ozmo
由認識文字 之後認識環境, 跟住學習對話/句子
e+ 小朋友就嚟兩歲, 諗緊之後點..

原帖由 Cathy1223 於 09-3-23 13:31 發表
不如你開個tpoic叫人分享下市面上最冇效用、又最貴同最少人用既幼兒英語教材重好啦,我相信會有好多人發表意見,ha>>>ha

哈哈, 我只是想BK 的媽媽分享一下, 找一些最有用比自己的女兒用而已,

至於最冇效用、又最貴同最少人用的幼兒英語教材, 我在BK 的論壇也看了不小, 心照可也...

因為BK 的論壇也開了有相當的時間...我相信有不少BK的前輩媽媽用過最有效的幼兒英語教材
可以出來分享一下, 給我們偷一下師..
謝謝

以下我都用過晒 :
Disney World of English 係最有效, 最有係統, 最合幼兒的
Noddy : 一般
English Time (到現在六歲也未用, 因為怕害眼)

Your Baby Can Read : 2003 年未出版, 所以錯過了黃金時間。

我囡現在英文是全班之冠, 但不代表全歸功於 DWE, 關鍵是我經常同小朋友閱讀故事書。  DWE 係一套好好的起步。

原帖由 kimsbb 於 09-3-23 01:12 發表
我在BK的教材討論區看見有很多幼兒英語教材,有
Your Baby Can Read
Disney
Noddy
English Time

還有其他。。
有冇媽媽可以分享一下最多人用的/最有效的幼兒英語教材
謝謝 ...

Agree - DWE is good, the English is well-written.  The use of English is most practicable and relevant to daily live.  Even I am a professor, I think its English level can be a Primary School student should know well.

我囡用DWE, 用左差唔多兩年, 英文既聆聽能力同麻單字真係幾叻, 好多學校未教既已經識, 亦都好鍾意睇書。

我會繼續KEEP住俾佢用!!  我亦有教書既朋友, 佢地都話呢套教材真係幾WORK, 亦都好有系統, BACKUP都算完善。

請問有冇人用過DINOOPS呢???見D公仔幾得意, 不過都幾貴吓!

我B女由3個月大開始用DWE,講真真係幾work!
個人經驗,DWE可以引起我BB對英語嘅興趣,兼愛閱讀!
而家佢19個月大,用得幾好,會keep住用!
但當然,唔可以淨係比DWE d書佢睇la,會disney poisoning ga !
同意DWE係可以令BB有個好開始!
consultant亦follow得幾好!
其他教材:
間中會比吓Your baby can read佢睇同玩card!
最重要係陪佢睇書la,Oxford reading tree and Usborne 嘅stroy book,當然由淺開始la!
而Story boom boom囡囡都好鍾意!
另外,加上工人姐姐講英文,我亦都會講!
尚算叫做有英語環境,所以,BB基本可以用英語溝通!
story book係佢favorite!
將會開始用Hurry english 1,互動d!
apple tree and Dinoops 因為要用發聲筆,阿女未用得,亂按d掣當玩具,所以,未知成效!
個人認為,如果bb細,用發聲筆嘅教材就未必啱你哋喇!
唉...不過,佢而家幾抗拒中文,maybe因為佢唔識睇,兼絕少睇,甚至可能唔知中文字係字,有d担心ar!

Usborne 嘅stroy book有何特別?
原帖由 meredo 於 09-3-25 23:26 發表
我B女由3個月大開始用DWE,講真真係幾work!
個人經驗,DWE可以引起我BB對英語嘅興趣,兼愛閱讀!
而家佢19個月大,用得幾好,會keep住用!
但當然,唔可以淨係比DWE d書佢睇la,會disney poisoning ga:lol !
同意DWE係可以令B ...

DWE的奇妙世界

小兒在3個月的時侯,已開始採用DWE, 現在小兒升上小一,英文和學習,理解都非常好,得到很多外界好的批抨, 本人亦是DWE的教育顧問 Martin ,可同你分享用了DWE的成果, 如有興趣了解可致電本人 92271369  / email: [email protected]

原帖由 mcdull_yin 於 09-3-26 13:25 發表
Usborne 嘅stroy book有何特別?

我BB而家睇Usborne first reading,故事題材幾特別,圖畫精美,字句簡單,英國出版社!
同oxford唔同類型,oxford就較生活化!佢就story d!
其實除咗story系列,Usborne仲有其他種類嘅書,我BB都好鍾意ga!
因為囡囡喜愛動物,所以,我比d關於動物嘅書佢睇,eg.under the sea 及 animal系列,我鍾意佢係真圖唔係卡通!而家BB未識睇內文,淨係睇d圖同動物名稱就夠哂喇!

Usborne first reading有cd嗎?

原帖由 meredo 於 09-3-27 01:22 發表

我BB而家睇Usborne first reading,故事題材幾特別,圖畫精美,字句簡單,英國出版社!
同oxford唔同類型,oxford就較生活化!佢就story d!
其實除咗story系列,Usborne仲有其他種類嘅書,我BB都好鍾意ga!
因為囡囡喜愛動物, ...

原帖由 mcdull_yin 於 09-3-27 12:58 發表
Usborne first reading有cd嗎?

I think, no!

除了DWE媽媽, 有沒有其他的用家媽媽可以分享一下.....

原帖由 kimsbb 於 09-4-1 00:36 發表
除了DWE媽媽, 有沒有其他的用家媽媽可以分享一下.....

我有用DWE,ET,MI-KIDS
我覺得DWE同ET都好好,我有2個小朋友,大仔6歲,細女2歲,大仔用DWE用到返K1就唔用,宜加就同妹妹一起用ET,細女就用DWE同ET

Did you buy ET full set including encylopeadia, skill etc?  
Can you advise why your son stop using DWE now and changed to ET?  

原帖由 yuiyui82 於 09-4-1 17:13 發表

我有用DWE,ET,MI-KIDS
我覺得DWE同ET都好好,我有2個小朋友,大仔6歲,細女2歲,大仔用DWE用到返K1就唔用,宜加就同妹妹一起用ET,細女就用DWE同ET

原帖由 MayBride 於 09-4-11 10:25 發表
Did you buy ET full set including encylopeadia, skill etc?  
Can you advise why your son stop using DWE now and changed to ET?  

我買左ET FULL SET連國家地理,我都唔知佢點解一上到K1就唔用,佢就係話唔鐘意睇,好悶同好舊,咁我都冇法

我仔歲幾時買左ET,開頭只係不停睇DVD同間中玩部機+cd-rom,最近有個sales打黎教返我點用,佢教我最好唔好玩cd=rom同睇dvd,一星期1,2次就好夠,反而叫我每日開CD比佢聽同睇多D書,我諗個原理就好似一首新歌第一次聽好陌生,聽多幾次覺得幾好聽識唱中段個幾句,再聽多n咁多次首歌就會識背,
之前我真係唔識用套教材覺得自己浪費左d錢,但而家重新開始用,希望成效啦!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 MayBride 於 09-4-11 10:25 發表

ET我都買哂成SET,不過唔係一次買,仔仔可能大左唔想睇DWE,細囡就宜加2套一起睇,不過我都聽好多人講話睇DWE到3歲就唔睇,我都覺我好怪,宜加囡囡2歲幾,希望佢唔好咁快就唔睇