用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考二級琴試
樓主: WKNG
go

考二級琴試 [複製鏈接]

原帖由 HinMa 於 09-4-2 02:09 發表
老實說,我是否應該轉老師呢?
但5月中就考,是否學都學唔切呢?
因為琴老師同我講要有心理準備小朋友會fail.

你心目中有沒有另一位好老師可以轉呢?
我小朋友今年參加校際, 3月尾彈, 但1月時我覺得佢仲係彈得麻麻地, 我又覺得老師好似同我小朋友唔係幾夾, 總係無法改到佢D問題. 好在當時有朋友介紹另一位老師, 而好在新老師夾到我小朋友. 當時新老師都講過, 時間好緊逼了, 只剩4堂去執我小朋友.
我現在諗返轉頭, 都覺得好險呢, 好在新老師夾到我小朋友咋.
你如果現在才換老師, 咪同我一樣, 得4堂左右去執漏?

我個仔17/4就考二級琴, 我自己好緊張, 仔仔就....到考個日先知緊張, 考三首歌,scale,都應該o.k., 但sightreading & aural 真係看到時表現

請問sightreading & aural 麻麻地....有無機會合格!
我個仔都係自動練, 每日練1.5-2個小時, 係我要仔仔考!
  祝仔仔順順利利

Barbara

原帖由 HinMa 於 09-4-5 13:33 發表
我個小朋友跟呢位老師已經三年多,是我去年問老師囝囝可唔可以報校際音樂,佢就話唔好報,不如報皇家音樂個試,而我本身對鋼琴全無認識,更加唔知個流程係點,老師重話為了我慳錢,叫我唔洗請翻譯,佢會教到我囝囝點應付,但 ...
見到你的UID得三個位(好少見),同埋囝囝這麽勤力練琴,真係想唔支持下都唔得。
1) 學咗三年都冇要求孩子考級的家長和老師都算少有!
2) 囝囝只是考二級,而他這麽喜歡彈琴,還自動自覺每星期五天去琴行練琴,十分難得!所以就算今次肥咗,都要錫晒佢。
3) 3月7日開始學第三首,距5月15日有二個多月,即己完成二首,如果屆時三首歌都彈熟攞高D分,問題應不大。
4) scale應早有彈,sightreading & aural 等相信近日老師會同佢做,實有分嘅。
5) 肥嘅機會實會有,講完等於冇講。總之全力以赴,考完先算。祝好運!
唉!勁勁!仲有個囝囝練二個鐘!!!
最緊要知道練緊乜。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 09-4-6 16:22 發表

見到你的UID得三個位(好少見),同埋囝囝這麽勤力練琴,真係想唔支持下都唔得。
1) 學咗三年都冇要求孩子考級的家長和老師都算少有!
2) 囝囝只是考二級,而他這麽喜歡彈琴,還自動自覺每星期五天去琴行練琴,十分難得!所以就算今 ...

嘻嘻....咁我咪要讚下自己   (講笑 )

我女如果計到去今年8月 , 不經不覺就學咗5年琴
我從來都冇要求過佢考級
跟依家個老師學咗3年多 , 上年係老師要求考3級試 ,
所以嚟緊既16號....將會係佢人生第一次考琴試 ,
希望女女攞到好成績啦 :)

醒目開學勳章

請問妳地會否租考試琴室比小朋友係考琴前練習啦?

原帖由 洛婷 於 09-4-6 22:49 發表

嘻嘻....咁我咪要讚下自己 ops:" />ops:" />  (講笑 )

我從來都冇要求過佢考級 ops:" />ops:" />
所以嚟緊既16號....將會係佢人 ...

原帖由 心心媽 於 09-4-7 08:59 發表

會、亦應該。Book 30min. 不過唔係練習,係試下個琴,等個細路知道琴鍵,踏板......情況,增加把握。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

唔該晒bebebe12345, 剛剛打去book, 琴室個schedule full , 好彩book到半小時比囡囡!!

原帖由 bebebe12345 於 09-4-7 10:04 發表

會、亦應該。Book 30min. 不過唔係練習,係試下個琴,等個細路知道琴鍵,踏板......情況,增加把握。

嘻嘻....咁我咪要讚下自己 ops:" />  (講笑 )

我從來都冇要求過佢考級 ops:" />

我以前的想法都係, 想個仔學多D歌仔, 無打算讓佢考試.
佢都學咗差不多三年, 我見佢求求其其咁彈, 於是幫佢報校際和考試, 等佢出去見識下, 有少少目標.
今次佢校際得79分, 自己拎住張分紙哭. (佢終於知道彈啱哂D音係唔夠既)
我同佢講, 你要努力預備考試啦! 佢應我: 我會架啦, 得79分, 仲唔努力咩!

嘻嘻....咁我咪要讚下自己 ops:" />  (講笑 )

唔係講笑,真係服咗你!因為依家聽親都係D家長同個老師話要乜要物!
只是覺得連JE都去聽嘅人,唔會乜都唔知。
起碼D細路是甚麽水準一定有了比較。
祝囡囡考試取得好成績,或許遲D有機會聽佢彈JE。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

原帖由 心心媽 於 09-4-7 08:59 發表

我既諗法就係
會租個考試室比佢 , 等佢試下個琴 ,
同埋睇下個環境 , 等佢考既時候唔洗咁驚囉

我女係 tom lee 考 , 租 30 min 要 $190

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 09-4-7 15:51 發表

唔係講笑,真係服咗你!因為依家聽親都係D家長同個老師話要乜要物!
只是覺得連JE都去聽嘅人,唔會乜都唔知。
起碼D細路是甚麽水準一定有了比較。
祝囡囡考試取得好成績,或許遲D有機會聽佢彈JE。 ...

多謝你 :)

其實我對音樂冇咩認識
上次果場 JE , 只係想帶亞女去見識下 ,
等佢知道外面世界有幾大

另外....我都好認同你講法

就係依家好多家長 , 都要求要乜要物.....
我識一個家長係就咁 , 佢小朋友上年先考完2級
今年又報4級 , (我心諗...洗唔洗咁快又考)
其實都唔知為乜 , 好唔鍾意 d 人係為考級而考 ,
要話比人聽佢小朋友考咗幾多級 , 攞威咁 ,
同埋都好唔鍾意 d 人一問 , 就問你小朋友幾多級 ,
好似係到比較咁

唔好意思 , 有 d 離題

我的小朋友都是學了差不多5年先考二級, 因為我一向只當是一種興趣, 沒要求要考, 是老師說試吓才考, 既然考就當然有期望, 話哂都學了咁耐, 結果只是合格, 都有失望! 可能他不是這方面的料子吧! 但他有興趣便由他, 不過, 現在我的心總想他快d再考, 望實實在在見其進步, 只是心想, 不想給他壓力呢!

因為我身邊的其他家長見我對仔女學左咁耐琴,點解重係學D好淺既歌仔,而且堂堂彈黎彈去都係果幾首,個個都同我講可能係老師拖住黎教,但我心諗係咪都要教學生架喇,一路學上去都有排教喇,點洗拖呢?所以我都無特別理會,但到囝囝三年級時(即去年10月左右),佢見好多同學都報校際,有D報二級,有D報三級,咁佢就問我佢係幾多級,老實講我真係唔知學到咩級程度,所以先問老師佢地係幾級,佢就話亞仔一至二級,亞女就未到一級.
老師叫唔好報校際我就唔報,但佢係12月份打電話黎叫我報二級琴試,重係deadline前一天叫我報.
其實都唔緊要,我最不滿的是:
1) 佢係教左好耐琴,有經驗的老師,應該知道要3月前就教晒琴試既野(係我新既琴老師講),因為有d人係會4月考.
2) 佢同我講囝囝會有機會fail,要補下堂先得,但平日3點幾放學後佢full晒,而且4/11復活節佢唔得閒上堂,第二日會再打電話俾我講下點補,我等左佢三日,電話都無個,5月15日好快就到,所以我的起心肝另找新老師.

本來我都唔想係呢個時候唔跟佢學,話晒都跟左佢三年幾,好黎好去,但新既老師話佢唔讚成我同一時間跟兩個老師,會令小朋友好混亂,而且等極佢都無電話俾我,即係佢都full到無時間,只好轉老師.

我明天就去上第一堂,我有同新老師講,我唔係想佢包囝囝合格,只係我想亞仔入到去考琴,都要知道自己要做咩,個流程係會點.

打左咁多野,唔好嫌我長氣,只係想發洩一下,好多謝各位!

bebebe12345,
唔好意思,請問UID係代表甚麼?
是否年資的表示,因為我是BK媽咪好耐了.

原帖由 bebebe12345 於 09-4-6 16:22 發表

見到你的UID得三個位(好少見),同埋囝囝這麽勤力練琴,真係想唔支持下都唔得 ...

醒目開學勳章

有 d 唔開心 :cry:

事原係 -- 我女平時好少病 ,
因為佢 16 號就考試(3級)
所以之前 book 咗考試琴室比佢練 ,
13 號 4 點去咗 mega box tom lee 練琴 ,
果到好大冷氣 , 佢係咁話好凍......
可能就係咁樣 , 我女就中咗蕉 ,
後尾練完琴 , 行咗一陣商場 ,
同佢去咗食嘢 , 佢冇咩胃口 , (個樣好似作病咁)
之後就快快手食完嘢返咗屋企 ,
到咗 7 點零 8 點 , 開始發燒 ,
我比咗退燒藥佢食 , 到咗今日仲有輕微燒 ,

唉.....點解係依個時候先病 (個天唔通比個考驗我地 ?)
星期四朝早就要考試 , 希望我女快 d 好番 ,
因為付出咗咁多時間同心機 , 始終唔想白白浪費 ,

不過點都好 , 我聽日會同女女講定 ,
萬一今次考得唔好 , 媽媽都唔會怪你 ,
只要你盡咗努力去完成就得喇

呻完~~

洛婷
   祝女女快快無事!明早考試有好成績!

醒目開學勳章

原帖由 heilai 於 09-4-15 10:20 發表
洛婷
   祝女女快快無事!明早考試有好成績!

多謝你

大家有興趣可以去睇下小女
學鋼琴係好漫長既路 , 女女仲有好多改善地方 !!!

睇落你都係驚囡囡攞D分唔夠高而己。
學琴嘅路可以好長亦可以好短,只不過唔同人有唔同要求。至於改善係一世人追求嘅事,過程中一定有起有落。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

原帖由 HinMa 於 09-4-9 17:27 發表
因為我身邊的其他家長見我對仔女學左咁耐琴,點解重係學D好淺既歌仔,而且堂堂彈黎彈去都係果幾首,個個都同我講可能係老師拖住黎教,但我心諗係咪都要教學生架喇,一路學上去都有排教喇,點洗拖呢?所以我都無特別理會,但 ...

同新老師上完堂,都OK嗎?
唔駛介意位老師講既野,仲有時間,先攪好3首歌
同scale,世事無絕對,不用太担心。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題