用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) ...
樓主: ka媽
go

浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學

kae, thanks!
其實我冇自己親自去聽, 唯有只係聽呢個講d, 另外一個又講d, 聴極都唔對路, 好似話學費會貴少少, 我就驚到時負擔唔起學費.

ka媽 寫道:
kae, thanks!
其實我冇自己親自去聽, 唯有只係聽呢個講d, 另外一個又講d, 聴極都唔對路, 好似話學費會貴少少, 我就驚到時負擔唔起學費.

其實你小朋友入到去讀都巳經好幸運,而學校不褸的資源都非常充裕,所以應該對學校要有信心,昨天園長亦有講過學費唔會貴幼稚園好多,因不想做到學校好似係有錢人(貴族學校)先讀得。

另外佢又有講到點解浸小及中會拖左2年先實行到,原來早在2004年政府巳撥左沙田塊地比浸大,但政府當要起個消防局在學校下面,浸大非常不滿,因這會影響學校及學生的生活,所以就擱置左,無辦法的因為學校一定要由政府起,所以一定要等政府通過,一等就等左2年啦,就在這2年裏浸大及浸幼家長會的成員不段去信政府,終於比佢地fight到,在今年頭通過撥款興建law。

kae

各位交左表未?...... 浸幼11月30截止報名, 報左先算啦!

11月20日o既講座太多人去唔到, 原來11月27日4:00pm補助多一次講座, 大家唔好錯過啦!  

Mimi_Ma, 間中上來才知原來你在問我問題。對不起,這麼遲才答覆,請參考www.ibo.org。

是學制也包括考試,香港現在有辦及已認可的包括漢基、李寶椿、沙田英基、法國國際及耀中等五間學校。另外知宏立及維小在申請中。再加一衆直資、私校及ESF也有意辦IB課程。好不好不知,只知都是貴價學校。

kae,
妳囡係浸幼k2上午班? 現在是否教緊英文大楷, 中文教寫"日, 田, 中....."?

ka媽
你誤會左啦,我女未係浸幼讀,只係幫佢報左名下年度k1姐。

kae

Oh, 對不起kae!
咁請問有冇浸幼同學可解答我的問題呢?

有D人話九年免費教育係應份的, 佢o地覺得大拿拿$3,000讀小學好貴, 其實對於一些天生要在無壓力下才可吸收知識的小朋友來講, 偏重活動教學的方式係十分重要, 而且我不想兒女有我以前的讀書年代那種學習壓力, 所以不如換個方式, 或者可有機會"放生"佢o地呢.
雖然現在很多學校都減少功課, 但是傳統教學的壓力仍未減少, "求學不是求分數"?對很多家長及老師來說係不可能的.

浸小若收三千元學費,而換來一個比免費好的讀書環境,化算得很啊!

一切還得看浸小未來公佈的詳情。

多謝有綱友講及11月27的浸幼講座內容:
"至於小學及中學就好多未落實,唯一肯定就係2006年開辦及地點在沙田石門,有足夠嘅學位收番晒所有浸幼學生。"
最重要係06年開得成啫, 如果對政府冇晒信心, 唯有寄望其他人啦, 都係搏一搏, 而且我對浸會大學有信心, 應該唔會輸蝕得去邊o既.

有人建議雖然浸小實收浸幼生, 但不妨照樣參加抽籤搏一搏, 如果抽到好的,就唔使付浸小的貴學費, 唔知大家會唔會其中真係有人咁諗呢?

哈哈!恭喜晒,
浸會大學附屬學校王錦輝中小學
奠基典禮完滿舉行

原來搭馬鐵在大水坑站(往大圍方向在列車上)可清清楚楚睇到浸小的學校地盤位置, 如果家住馬鞍山, 經常都可以趁搭馬鐵睇住浸小的建造進展o架!

浸會大學附屬學校校長
PLEASE CLICK HERE

karencircle 寫道:
浸會大學附屬學校校長
PLEASE CLICK HERE

多謝你的資料,對我又如多了一支強心針啦。

kae

多謝karencircle報料, 令我對將來的浸小更有信心!

請問小學學費多少公報咗未?

聽講暑假的時候浸幼就會同我哋開家長會, 到時公報浸小的一切資料, 雖然我家小朋友已可入硬浸小, 但我都好心急想知詳情, 據知班上的同學家長都係考慮中, 最主要原因係怕學費貴.

All Mum & Dad
Can you answer my questions?Thx

School Fee ? .........$3000  Subscription Fee?
Can i apply P.1 2005 is to late(full) or only this KG.'s student.

P/S My child is not study here.(KG.)Please give me some advise.
‹ 上一主題|下一主題