用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 小朋友水痘未收晒水番左學是學校責任還是家長的責任?? ...
go

小朋友水痘未收晒水番左學是學校責任還是家長的責任??

小姐的同學 (同班) 生水痘, 請了大約一個星期的病假, 回來時, 臉上仍有水痘未乾水而且還在堂上穿了, 我相信, 大家都知水痘是高傳染性的病, 我現在想問, 得番一兩粒未收水既豆在身上/面上係咪可以番學的呢? 咁樣又會唔會傳染呢? 應該是學生責任還是學校的責任呢??

因最近太多菌及測驗期臨近, 我相信大家都不想自己的小朋友受感染, 所以我們不是更加要做好預防措施嗎? 患病者留在家中直至好番晒先番學, 可知道這樣將病毒傳給別人是極之不負責任的, 而我亦相信老師是知道該學童是因水痘而請假, 學童回來后, 見學童仍有痘痘未好, 不是有責任請有關之家長帶學童回家休息以保障全校的師生的安全嗎?? 不是講笑, 我相信未必每個小朋友或老師也有打預防針的.

你講到咁得人驚又咁嚴重咁, 何不直接去學校將你擔心嘅問題告知學方, 睇吓學校回應係點呢?

你係到講到咁, 俾人有直覺係個呢個家長好唔啱, 校方又不理, 咁唔係咁中肯, 亦不厚道!

相反嚟講,又以心比心, 你係呢個生水痘嘅家長, 如果真係個小朋友未好番, 我諗你都唔會俾佢反學呀? 生水痘未好仲邊街走, 手尾好長吓嗰喎! 你估小朋友嘅建康定番學重要啲呀?

呢位家長,

你講到咁得人驚又咁嚴重咁, 何不直接去學校將你擔心嘅問題告知學方, 睇吓學校回應係點呢?

你又點知我無向學校反映呢?

你係到講到咁, 俾人有直覺係個呢個家長好唔啱, 校方又不理, 咁唔係咁中肯, 亦不厚道!

我無開名也無開邊class 咁都算唔厚道呀?  有其它同class 既小朋友見住佢啲豆留血咁叫唔中肯呀? 你都幾得意下. 咁我相信每個家長都愛鍚自己小朋友想保護自己小朋友架啦, 我咁緊張不無道理啫. 都有其它媽媽不滿啦, 只不過人地唔開口, 我開口講下咁啫....

相反嚟講,又以心比心, 你係呢個生水痘嘅家長, 如果真係個小朋友未好番, 我諗你都唔會俾佢反學呀? 生水痘未好仲邊街走, 手尾好長吓嗰喎! 你估小朋友嘅建康定番學重要啲呀?

呵, 我係佢家長, 我一家唔會俾佢番, 所以我都覺得佢家長都幾奇怪,  識我既朋友都知我自己小朋友有咩野唔舒服發燒呀咁, 我都唔會俾佢番學.

原帖由 joe3805 於 09-3-17 15:21 發表

相反嚟講,又以心比心, 你係呢個生水 ...

1.  問題是, 現正確有此事, heihei媽說的是事實, 並非虛構, 亦非過慮.

2.  請看看由教育局發出的指引.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_243/chickenpox_2008_chi_.pdf

內容如下 :

各位校長 / 主任 / 老師:

提高警覺 預防水痘

本港已步入水痘的季節性高峰期,本署特函通知閣下提高警覺預防水痘在 貴校/中心內傳播。

水痘為本港常見的幼兒傳染病,傳播途徑包括經人與人接觸直接傳播、透過患者的飛沫或散佈在空氣中的呼吸道分泌物傳播,及接觸到被患者傷口分泌物弄污的物件而間接傳播。兒童患上水痘可能會輕微發熱及出疹:初發的水痘疹常見於患童的頭部和軀幹的皮膚上,然後向面部及四肢散佈,當中以出現在軀幹的數目最多。

水痘疹大概於五日內分批出現,並出現豆狀的小水泡。水痘疹水泡會有癢感,而小水泡在出現約三天後會變乾和結痂。患者通常約於二至四星期內痊癒。

大多數水痘患者只會出現輕微的症狀並會自然痊癒。然而,抵抗力弱的人士會較容易出現併發症,如皮膚感染、猩紅熱、肺炎及腦炎。初生嬰兒若染上水痘,病情可能會較嚴重,甚至危及性命。若婦女在懷孕初期染上水痘,可導致胎兒先天性缺陷。

要預防水痘爆發,請注意以下要點:

1. 學校/中心應與家長保持良好溝通,遇有水痘爆發時,應發信/通告通知家長有關疾病的資料及學校的最新情況,請他們配合及留意當學童出疹或發燒時,必須留
在家中休息。

2. 鼓勵員工留意學童上學時的健康狀況。患上水痘的兒童不應上學,並留在家中約一星期或直至所有水泡變乾、結痂為止,以免把病毒傳染給校內其他同學

3. 監督學童保持良好個人衞生習慣,包括用梘液妥善清潔雙手,打噴嚔或咳嗽時要掩着口鼻,妥善處理口鼻排出的分泌物等。

4. 遵照「幼兒中心、幼稚園、學校預防傳染病指引」,保持幼兒中心、幼稚園及學校的環境衞生和空氣流通。有關指引可經以下網址閱覽:
http://www.chp.gov.hk/files/pdf/Guild-Booklet-chi.pdf

5. 家長亦可向家庭醫生查詢水痘免疫接種事宜。約九成人在接受免疫接種後會產生免疫能力。換言之,儘管子女已接受免疫接種,家長仍須注意他們有機會感染水痘並做足預防措施。

如察覺出現水痘的學童人數或缺席人數增加,請盡早通知衞生防護中心(傳真號碼:2477 2770,電話號碼:2477 2772)。我們會就如何處理這些個案提供指引,並採取適當控制措施。如欲取得更多資料,可瀏覽衞生防護中心網站(網址為http://www.chp.gov.hk )。
衞生防護中心

監測及流行病學處
社會醫學顧問醫生(傳染病)
(張竹君醫生)
二零零八年十二月四日

路過, 吾岩聽吾好插

我個女間學校, 亦都試過係校車發生既事
一個同學, 係車上邊嘔, 之後阿女話成校車的同學都'掩'鼻, 已經在途中又差吾多到學校, 無野可以做到, 之後問返個小朋友, 佢話佢尋晚已經開始嘔

之後我同個家長投訴, 好心你個仔吾舒服就吾好比佢返學, 阿媽答我, 好小事之麻, 佢成日都咳到嘔架啦, 嘔下就吾返學, 未追吾到課程law

呵, 你自己個仔逅吾到課程就好緊要, 但依家係講緊嘔wor, 還要係車裡邊散播細菌, 其他小朋友的建康吾重要咩?

一句講晒, 呢d 家長係自私

正如呢個出緊水豆的小朋友一樣, 我直覺(恕我主觀)家長擔心有一星期吾返學, 又直近測驗, 驚小朋友課程追吾上, 所以明知衛生署有指引, 要7日, d 水豆結痂先可以返學, 又無發燒的話, 就照返學, 但就無顧及其他小朋友的'安全'

我覺得, 最大責任係家長, 而班主任亦應該勸/禁止小朋友返學

我係樓主的話, 我一定打去學校投訴個家長

我女女間幼稚園, 有一個小朋友手足口病, 呢個小朋友咁橋同我女女一班。

呢個媽媽佢第一日知道佢女女中左手足口, 佢怪學校唔夠乾淨。但學校唯一得佢女女一個中招, 所以我個人認為唔關學校事。

之後個家長今個星期帶佢返學, 但未夠政府呼籲既隔離期, 佢話佢個女喊住想返學喎...

好彩校方知道, 主任即刻隔離個小朋友, 叫佢媽媽一係帶佢走, 一係帶醫生紙証明先可以入課室上堂。

校方只可以做到咁...唔通要校方檢查哂佢由頭到腳先比佢入校門? 我唸呢關好應該係父母做....未好返, 就唔好番學....

(我個女呢個星期都燒左兩三日, 而家我都勁擔心, 真係針拮到肉知痛架 )