用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC今天放榜!!
樓主: skngan
go

SPCC今天放榜!! [複製鏈接]

原帖由 王國國民 於 09-3-18 14:25 發表

我朋友個女收到封信係寫住on the waiting list, 是否今年唔同左?
有無其它家長都收到信係waiting list?
可能今年唔同左....

我的仔都係waiting list。所以來緊星期六英華書院的second in 都總要努力。有冇mami知道佢的形式,可不可以話比我的知?先多謝嗮!

原帖由 LittleKidult 於 09-3-18 12:30 發表
我估應該冇waiting list既, spcc好似會將d考生排左位, 頭110個直入, 如果到註冊日時間一到, 而有學生冇黎註冊, spcc就會跟據張排位表去call家長, 問讀唔讀, 讀就要即刻去註冊, 所以註冊日之後果幾日唔好熄電話!! ...

LittleKidult,

請問知唔知舊年收左幾多個後補生?
希望朋友個女有機會啦

原帖由 王國國民 於 09-3-18 15:59 發表

LittleKidult,

請問知唔知舊年收左幾多個後補生?
希望朋友個女有機會啦
呢個唔知, 不過有個同學仔係係5月中先收到電話通知, 可以比佢係7月放榜後先決定讀唔讀.

mezk:
我朋友個仔剛好與你囝掉轉,SPCC收佢,YW無得second in!   

原帖由 mezk 於 09-3-18 15:25 發表
我的仔都係waiting list。所以來緊星期六英華書院的second in 都總要努力。有冇mami知道佢的形式,可不可以話比我的知?先多謝嗮!

[quote]原帖由 LittleKidult 於 09-3-18 17:17 發表
呢個唔知, 不過有個同學仔係係5月中先收到電話通知, 可以比佢係7月放榜後先決定讀唔讀. [/quote

Thank you LittleKidult

[quote]原帖由 LittleKidult 於 09-3-18 17:17 發表
呢個唔知, 不過有個同學仔係係5月中先收到電話通知, 可以比佢係7月放榜後先決定讀唔讀. [/quote

Thank you LittleKidult

Dea btk_whw,

能否分享吓您最後選擇了 DGS or SPCC,
因女兒也被SPCC取錄, 而我們住在紅磡區.
現正頭痛路程一事, 今早試過乘6a小巴到
佐敦, 地鉄到金鐘再轉12A回校, 大約50分
鐘, 明天再試坐船. 交通的確是個問題.

回覆 # 的文章

ritawong, 你好! 先祝賀你的千金可進入一所好學校. 在此與各位bk家長作小小分享, 不過又係個句, 這純屬我家的想法, 沒有其他因素.
小女早於2月21日將SPCC的承諾書交回SPCC, 再於3月2日收到DGS的取錄信件, 當時真是既喜既驚.  老實說, 我們早已心佈署升讀SPCC, DGS及SPCS三所直資中學. 之前, 我們曾對小女戲言: 「你能入讀其中一所中學, 這就是你的福份!」最終我們在無可奈何的情況下選擇了DGS.
1. 根據08年會考成績, 我們計算出SPCC及DGS平均每名學生分別有2A(或5*)及4.4及4.6個良(即B或C); 英文成績方面SPCC有40%學生取5*, 而DGS有99.3%學生取4級或以上. 而中文科則SPCC有明顯較住成績 (詳細成績要回家看文字記錄才行). 故可謂各有千秋!
2. 小女性格有些內向, 故我們希望她可多參與課外活動來學習與人溝通的技巧, 我們想DGS在這方面有較多的機會.
3. 因我家在九龍東, 乘MTR再接12A往SPCC需時50分鐘; 而往DGS深水埗暫借的校舍只需35分鐘, 而車費相差幾乎三倍 (因包括傭人往返的車費).
4. 我認識一位DGS的old girl, 她在數年前會考9A, 現於HKU修讀醫科, 她真是一個很典型的模範生, 我們希望小女也像她一樣充滿自信、有積極及正面的態度.
分享完畢! 希望你亦能替女兒作出最合適的選擇.

原帖由 ritawong 於 09-3-19 17:34 發表

鐘, 明天再試坐船. 交通的確是個問題. ...

ritawong,
請恕多事, 你亦要考慮打風落雨及如小朋友學多一樣樂器時的交通問題

我兒甥女亦同時被DGSSPCC錄取,結果選擇了較近家的SPCC,我們經過深思熟慮後覺得每天花時間在交通上很不值,浪費時間小朋友又辛苦,另外,我們希望她在男女校有更全面的人際交往。既然兩所學校都錄取的話,小朋友應該天資聰敏,兩間都是一流的學校,讀那一所學校也沒所謂。

原帖由 ritawong 於 09-3-19 17:34 發表

鐘, 明天再試坐船. 交通的確是個問題. ...

直資學校會預留十分一學費用作給學生申請學費減免
其實話就話有得申請減免,但有幾多學校真係鍾意學生申請呢?
窮學生係咪最好唔好申請?貴族學校始終係貴族學校
我都好想個女將來可以讀到,but no money no talk & no think

Dear btk_whw, Irisk,

謝謝您們的分享及資料, 其實由始到終我們都
一直希望女兒能入讀SPCC, 女兒亦是, 亦聽過
一些在SPCC就讀家長的意見, 不過我相信DGS
和SPCC两所都是好的學校. 亦相信女兒能克服交
通問題. 今天有去試坐船, 但需大慨一小時. 不太
方便.

我在此祝福各位小朋友都能考到心儀中學.

Dear 王國國民,

謝謝您的意見, 女兒的課外活動都是在
家附近學的, 所以應該沒有影響, 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題