用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 李求恩中學的校園暴力事件
go

李求恩中學的校園暴力事件 [複製鏈接]

醒目開學勳章

李求恩中學的校園暴力事件

有無讀李球恩家長在呢??? 呢間學校真的不掂, 我侄他讀F.2, 在校俾人踢入黑社會, 佢唔願意, 就日日俾人打, 成個月喇, 最近一次打至口腫面腫才俾佢父母知道, 佢而家嚇到連學都唔願返, 學校只表贊成佢地去報警, 點知反黑組話唔夠料, SEND 到雜差房做, 而學校叫佢地大事化小, 叫打佢班學生同佢道歉就算, 佢父母當然唔制, 而家又要煩轉校, 又要煩處理我侄仔D情緒!!!

Re: 李求恩中學的校園暴力事件

轉校去遠些地區安全些,不要轉同區,以免受滋擾。

請問這間學校屬什麼 banding? :cry:
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

校園暴力牽涉到黑社會就要好小心,我親戚個仔又係上中學癡左堆黑社會童黨,學校唔幫手仲踢埋佢出校(佢成績又唔爭氣!),最後要搬屋轉校避左呢班人,過程一殼眼淚,好彩最後個仔都知錯,但係就搵唔到似樣既學校收佢,好慘!

叫做band 2 但應該去到band 3
virgokaren 寫道:
轉校去遠些地區安全些,不要轉同區,以免受滋擾。

請問這間學校屬什麼 banding? :cry:
:-o :-D :-o

等我問下我個仔d同學先.
wpwong 寫道:
有無讀李球恩家長在呢??? 呢間學校真的不掂, 我侄他讀F.2, 在校俾人踢入黑社會, 佢唔願意, 就日日俾人打, 成個月喇, 最近一次打至口腫面腫才俾佢父母知道, 佢而家嚇到連學都唔願返, 學校只表贊成佢地去報警, 點知反黑組話唔夠料, SEND 到雜差房做, 而學校叫佢地大事化小, 叫打佢班學生同佢道歉就算, 佢父母當然唔制, 而家又要煩轉校, 又要煩處理我侄仔D情緒!!!

我以前都喺李球恩讀架,乜間學校變成咁呀,以前d同學好純架,而家d學生真係.....
以前我派到呢間中學,我老師仲恭喜我添呀。
但我覺得學校既處理手法唔岩囉,有乜理由叫人大事化小,道歉就算架。咁而家報左警,d警察點處理呀?

醒目開學勳章

好多謝大家的回應, 而家仲未知警方會點處理, 有最新消息再同大家分享!!!基本上佢地一家都想幫佢轉校, 應該會轉區, 免受騷擾吧!!! 但我想而家轉校好的就應該無位, 同band的又驚會再發生同樣情形, 我就建議佢地搵駐校社工幫手, 不知這是否最好的做法, 有無再好的方法呢????

另外有時我都會想學校那麼多同學, 為何我侄仔會被打, 莫非佢有D"個人之處", 當然D說話我無同佢父母講, 因我認為此時此刻每個父母遇到呢種情況都會深信個仔比係人蝦(包括我在內),或許有時會有點不理智禺信, 是否應該倒轉頭想想點解班人偏偏選中佢來蝦呢?!?! anitatata, 你個仔是否我侄仔的同學呢??? 可否幫我問到我侄仔平時在校的情況呢?????

唔係.只係佢有d小學同學係到讀.
wpwong 寫道:
好多謝大家的回應, 而家仲未知警方會點處理, 有最新消息再同大家分享!!!基本上佢地一家都想幫佢轉校, 應該會轉區, 免受騷擾吧!!! 但我想而家轉校好的就應該無位, 同band的又驚會再發生同樣情形, 我就建議佢地搵駐校社工幫手, 不知這是否最好的做法, 有無再好的方法呢????

另外有時我都會想學校那麼多同學, 為何我侄仔會被打, 莫非佢有D"個人之處", 當然D說話我無同佢父母講, 因我認為此時此刻每個父母遇到呢種情況都會深信個仔比係人蝦(包括我在內),或許有時會有點不理智禺信, 是否應該倒轉頭想想點解班人偏偏選中佢來蝦呢?!?! anitatata, 你個仔是否我侄仔的同學呢??? 可否幫我問到我侄仔平時在校的情況呢?????

我以前都係讀李求恩o架,但係以前校長和訓導主任同黃大仙啲反黑組都會經常聯絡,我返學嗰時有幾個壞學生成日蝦蝦霸霸(只係小數,大部份同學都好乖),後尾有幾個同學向訓導主任投訴,過兩日就有反黑啲人嚟教訓佢哋,(當然唔係郁手打啦,只係口頭警告,但對學生嚟講都幾大件事!)而且當時個訓導主任好惡o架,都無人夠膽係學校打交,啲老師一覺得有學生有問題,就要個學生見學校社工,我個同學只係經常唔交功課都要佢見社工,無理由咁大件事都無社工跟o架!
(唔通真係差咗咁多?)
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

我今日見返d學生問佢地學校d野.佢地都話係有差人黎學校.仲搞到好大獲.但佢地中一就唔係咁知詳情。
‹ 上一主題|下一主題