用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田培僑10/10及17/10面試
樓主: Heather
go

沙田培僑10/10及17/10面試 [複製鏈接]

Re: 沙田培僑10/10及17/10面試

waisiuchuen,

Thanks.

Hi waisiuchuen,

I lived in Tsing Yi also.

Rgds
Ranran

Ranran :
你好! 好開心你也住青衣,我住灝景灣呀.

slm-mom,  很高興大家都住係觀塘區.  “培僑”十二月會寄交留位費及校車資料給我們.  (希望唔好咁早搭校車啦!) 唔知到出年(2005年)有幾多人讀小一呢?  

單看這個討論區也張會有9個小朋友入讀了.

wapwap,

大家都係觀塘區可能我哋個小朋友會坐同一架校車呀.     十二月收到校車資料就可以知道詳細資料到時大家要多啲互相交流啦!    你個小朋友係囝囝or囡囡?  我嗰個係囝囝.

:  : 我返學近你小小,我住葵涌月海灣.

Hi 各位mami,
     我仔仔亦會在出年入讀培僑書院小一,好高興

Hi waisiuchuen,

我住在大王下村,青衣村對面。

我囝囝讀啟思幼稚園,你個呢?

Ranran

hi ,

I live in Ma On Shan, su be the nearest one for time being.  

slm_mom, I think the school fee has already included the fee of those lessons for music and sports.

Ranran :
我女兒讀學之園.

請問“培僑”話每名學生會有位導師跟進學生的發展及困難.  有無人知道這位導師是否香港人呢? (或導師講什麼語言) 而這位導師算唔算係班主任?    

wapwap :
以我所知並不是班主任,是另一位老師跟的如和小朋友溝通會用普通話或英語.當然他們會因應小朋友的能力都會用小小廣東話的.

waisiuchuen,

tks !

醒目開學勳章

幫朋友問 :

請問"培僑"是英文小學嗎 ?  
一年考幾多次試呀?

Hello Mimi_ma,

Does your daughter still study in St. Margaret?

I'd like to know your comment about the school!

: waisiuchuen 你好,我想請問是否從p1,開始已經全用普通話上課呢?  謝謝!!!

williamnks :
對呀! 只用普通話及英語,不用擔心小朋友的適應力是很強的.

hi, waisiuchuen,
我都有d擔心個仔溝唔溝通到, 但想知是否只是由1個老師由小跟到大, 如果真的, 那是非常好,但我是有點疑慮!   還有大家知否校長的位會是誰. 已經請了嗎?

anneho :
我想溝通方面不用擔心,跟據學校說老師們會因應小朋友的能力,需要時會用廣東話溝通,目的是令小朋友自然地適應.
至於是否由一個老師由小跟進到中學,理論上答案是會的,但我相信個程中一定會有老師離職或其他原因,所以亦不用疑慮相信其他學校亦會有相同的問題發生.據了解每一位小朋友都會有一個學業行為紀錄及成長檔案所以換老師也影響不大.
‹ 上一主題|下一主題