用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀天主教小學 / 民生小學 邊間好D?
go

大角咀天主教小學 / 民生小學 邊間好D? [複製鏈接]

大角咀天主教小學 / 民生小學 邊間好D?

我本身係大角咀天主教小學畢業生,所以我仔仔應該有机會入到. 但依家仔仔在民生幼稚園讀緊,如果要抽學校就要放棄民生既學位.

如果係你,你地會點取捨? 請給小妹一些意見,謝謝!

Re: 大角咀天主教小學 / 民生小學 邊間好D?

雯雯

我會選民生, 因為你係基督徒, 如果仔仔入天主教學校, 可能宗教上會有分歧, 所以你要想清楚.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

雯雯,

係咪海帆道果間? 我仔仔現讀緊小一, 校長教學理念好好. 家校有密切comminication.

hi 各位bk媽咪.

我都好想知民生是一間怎樣的學校? 收費貴嗎? 是否全日制? 難入嗎?

謝謝!

any comments????

WChan

民生小學學費, 每月大約1400-1500, 我不是太肯定, 因我仔仔現在只是K2, 民生是一所基督教學校, 校風純樸, 學生成績不錯.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Re: j角咀天主教小學 / 民生小學 邊間好D?

Bowiema,

終於比我見到呢個綱有
小女同學家長了!
我當初(小女中班時)都係跟幼兒園一起去參觀,
我喜歡校長的教學理念, 尤以
不分精英班及活動教學.

小女已入讀一個月了! 但,
今個起月發覺
很多功課(昨天,有六樣功課!) .
至今個星期尾, 中默及英默各兩次.呢緊
又要測驗...
小女之前讀的幼兒園比其他幼稚園
為淺.
所以, 小女讀得比敎
吃力! 希望佢可以快啲適應!

我覺得呢間學校係一間
好學校, 因我能感覺到校長, 老師及校工都
好和藹可親.

lam2hei,

Please check PM.

Bowiema

lam2hei,

你平時有無送囡囡返學? 我有時都會送完仔仔返學先返工ga? 剛剛星期一既升旗禮就慘.....要著校服, 但阿仔果日要上跆拳道, 要帶套衫番去換.....

請問民生是否全日制? 升中會派去那些中學多呢?

謝謝!

P1. - P.4 am. or p.m study
P.5 - P.6 full day study
多數直升上中學.(80%) :

:wink:

Bowiema,

好高興
應識到你!
Please 教我點樣可以check PM, Sorry!我唔係好
知(訂).

我間中有送囡囡返學. 送完返學
先返工.
剛剛星期一既升旗禮要著校服, 我個女果日要上
芭蕾舞, 都係要帶套體育衫番去換...平時書包都已經
重到死!
依家, 一個星期要着
四日體育衫. 之前仲買左兩套校服!
我個女參加了星期六的
英語班, 你的仔仔呢? 仲有
係咪逢星期一都有升旗禮? 都要著校服?

好多嘢想問你, 因我唔識其他學生家長!

lam2hei,

click去頂頭既私人信息就睇到ga lak.....
hurry up....hurry up....heehee

或者你email 你既mobile no. 去我email 再交換phone no.

[email protected]

民生小學 :
$1370/month for 10 month
P.1 and P.4 : AM session
P.2 and P.3 : PM session
P.5 and P.6 : Whole day
English and Chinese dict. each week. About 4 - 6 homeworks everyday. Ecah year, it will has 3 test and 3 exam. Almost 70-80% students can promote to Secondary school. Studing in this school is not very hardship(they will teach them the same level of English and chinese)
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

lam2hei :

我也是大角咀天主教小學(海帆道)的P.1學生家長,同Bowiema都在這個綱相識,你個女讀邊班呀?我日日都係自己揍個囝返學校,有嘜野大家可以交流下.

小孩子的天空,

Hello......今日阿仔果班eng dictation + unseen, 你仔仔個班默咗未??

Bowiema:

默咗啦!我地是同一日默中英文.星期五又默中文(7)和高效(4)啦,我個仔幼稚園時未默過,都幾難頂 :cry:

lam2hei,

Please check PM.
Thanks!

Bowiema

Hi 小孩子的天空 & Bowiema,

我個女昨日
默咗英文(p.5~p.7), 明日要默
中文(7)和高效(4). 佢讀幼兒園時未默過咁多, 最多
都係一句起兩句止, 所以係好難頂!

講起來, 我地三個媽打個小朋友都係唔同班.

下星期, 佢地要測驗, 你地點同佢地準備.
平日根本無時間同佢温書. 只得星期六同星期日. 但係
又想去玩, 又想...個女讀左小一之後, 我地平日已經好少
睇電視了! 生活跟兩個月前分別好大!

你地個小朋友
1) 何時睡覺?
2) 用多少時間做功課?
3) 做了每日一篇咪呀?
唔知學校第時有冇英文版呢?

呀, 仲有, 請看PM.

lam2hei,

小孩子的天空既仔仔同你囡囡一斑ga.

我仔仔就好d, 因為K3時一開學第3星期巳經每個星期默2次書. tue默中文, thu默英文. 全年無停過, 所以現在默書都ok, 可能巳經慣咗lak.

測驗都係熟讀課文, 可以運用番出黎. 電視係K3時巳經好少睇.

我仔仔每晚10:30pm睡覺, 7:15am起身.
大概1.5 hours 至 2hours 便做完. 通常我收工, 7:00pm返度去巳經做完.
每日一篇日日都有做lak.
‹ 上一主題|下一主題