用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 入女拔是否要睇家底?
樓主: cher_mummy
go

入女拔是否要睇家底? [複製鏈接]

Re: 入女拔是否要睇家底?

k2尾同k3頭差幾個月

K2考到PANIO GRADE 5, 可信性實在非常低, 很早前在另一個WEBSITE都有個媽咪話佢o個女唔知K2定K3考到5級開頭話PANIO後來話小提琴, 語無倫次, 最後唔知講什麼, 不知是否同一人.
該用戶已被刪除

Dear all,
The girl is now 8 yrs old and learn piano in Art center.
To answer all your queries.  She was just 5 (born in Aug) when she pass Grade 5.  She skipped Grade 1 to 5 exams.  Theory is need after Grade 5 and that's why she didnot attend any exam thereafter. Although no theory is needed, she need to pass the oral part during the Grade 5 piano exam.  Don't forget, her mother teaches piano.  Your 1 week progress may be equal to her 1 day progress.  She can have lesson every day.
Another even more amazing case.  I know a boy who is 8 yrs old + and passed Grade 8 piano and Grade 8 volin.  He never has any chance to play or watch TV!!  Amazed!!

violin仲易啦,有八鋼琴既人可以係二年完成八級小提琴啦

Philipwhau 寫道:
很久前,我在報章看到加拿大有個兒鋼琴天才朱天麟,他當年六歲左右已經考了鋼琴十級資歷,他IQ 164 更打入健力士紀錄大全被稱為最年輕的鋼琴十級資歷者。朱天麟曾被教宗邀請在教宗面前演奏。

中國天才鋼琴家郎朗傳聞五歲左右已擁有演奏級以上功力。
小朋友在五歲時擁有五級鋼琴十級資歷,相對還很小兒科o者不要大驚小怪!

呢d都係萬中無一既天才.如果朱天麟係小兒科,就唔會有人報導啦.如果郎朗只係普通人一個,亦唔會廿歲就係Carnegie Hall演出啦.

加拿大琴試同英國皇家試唔同喎.重有.就算俾你死操爛操,操掂隻歌,五級aural對大人來講都唔簡單啦,何況幾歲人仔.

點講都好,技巧只係藝術其中一個部分,甚至只係一種手段,而唔係最終既目的.就算七歲俾佢考到演奏級,(雖然冇乜可能,因為要寫論文),佢又會有深度可以感染到人咩?

Philip,

我曾聽一個己考取八級的小一學生演奏。那是天才。

不過,如果為考小學而不斷推谷,每天彈琴都為考試,就算考到五級,也太可惜了。

呢個五級既小妹妹真夠吸引力,我地都為了她而離了題啦

Dear all,
香港政府咁鍾意成日改教育政策,仲愈改愈x,你們知否呀"董特首"的孫讀邊間咁巴閉的學校呢?
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

由家底又講到鋼琴級數. 唔好講小一有八級, 小六有八級我都覺得過份 . . . 係過份催谷.  不過有很多家長都會樂此不疲, 因對升中入名校有著數, 可憐孩子也很"疲"累. 音樂是一種興趣, 不是地獄式訓練競技. 加上繁重功課, 其他體藝培訓, 小朋友真是"樂"(器)不可"支"(持), 辛苦!   除非他有莫札特的天才和對音樂熱忱.  不過都有家長學生做得到, 佩服!

如學校真有此入學要求, 小朋友小小年紀, 才智大約相約, 但錢可更早期把才藝催谷出來, 入學勝算較高, 此非錢和家底不行, 正所謂愈有愈有. 不過不獨女小拔如是, 很多自行收生的名校也一樣, 家底效應視乎入學競爭多少相對增減而已.   

Blythemia 寫道:
呢d都係萬中無一既天才.如果朱天麟係小兒科,就唔會有人報導啦.如果郎朗只係普通人一個,亦唔會廿歲就係Carnegie Hall演出啦.

加拿大琴試同英國皇家試唔同喎.重有.就算俾你死操爛操,操掂隻歌,五級aural對大人來講都唔簡單啦,何況幾歲人仔.

點講都好,技巧只係藝術其中一個部分,甚至只係一種手段,而唔係最終既目的.就算七歲俾佢考到演奏級,(雖然冇乜可能,因為要寫論文),佢又會有深度可以感染到人咩?

真o岩聽! 敬你一杯

呢個五級既小妹妹真夠吸引力,我地都為了她而離了題啦

咁,不如講四级的小妹妹。

請問有冇人知DGJS會唔會唔收果D同時參加統一派位既學生呀?唔該。

請問有冇人知呀?
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

judy,

你話我個女???佢學緊四級咋

ThePooh:
如果小女拔收了你的女兒, 他會要求你放棄統一派位的, 否則會取消資格

你話我個女???佢學緊四級咋

Sindy,

小朋友咁細,怎關她事。所以點會話你個女呢?

我想,幸好DGJS不是必收有4,5級琴資格的小朋友,不然,將有人出題目:入女拔是否要睇琴底。

到時,很多家長將變成練馬師,將她個女早又操,晚又練。没有4、5級琴底的,又怎敢去報考DGJS。

私校女拔或DBS, St.Paul Co-edu咁難考,若成功,要考慮放棄統一派位入免費的名校如St.Mary, Maryknoll, Lasha, HeepYan , 你會點做?

if i were sure that i will get a place from st. mary, maryknoll, ls, heepyunn.  i will give up a place from dgs, dbs .....  because i can use the resource to other areas for my child. :  :
‹ 上一主題|下一主題