用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 入女拔是否要睇家底?
樓主: cher_mummy
go

入女拔是否要睇家底? [複製鏈接]

Re: 入女拔是否要睇家底?

[quote]
cher_mummy 寫道:
你個妹個女讀幾年班?

以前收生同唔同而家?! 以前係唔係直資/私校???

Are you asking me?  If yes, the girl just entered this year so she is in P.1 now.

mrsho,

it is so dramatic!!!  If it's really the case, then those who enter the school but then do not have much achievement will surely have a tragic fate.  What a pity!

Can any DGJS parent share some positive thing about this school?  So far most thing about this school is really negative.  Is it because most of us here is losers in the game (no offense)?

想請問下,面試用英文答既咩,是不是有選擇的,十五分鐘問到D甚麼,睇你合吾合眼緣至重要,本應我以平常心去應付的,反而現在有少許緊張添,後天即是這個星期四就去面試,完全沒有訓練個女,我等她自然發揮,因為我女係吾怕醜的。

YCPA,
Why do you think it is negative?  For me, the information is quite positive.  At least I know some of their standard.

Titichu,
The interview was in Chinese.

申請表上係要填上父母的學歷同工作,當然唔會有會計去核實啦。

但要我填致自己係xx 主席/董事,住皇府灣,嘉慧園我真係寫唔落手。
Msma

titichu,
你interview完可唔可以分享下呀到時?  我遲你幾日咋.  聽講係中文interview.  總之校長用中文問就中文答, 英文問就英文答.  佢用中文但係你答英文都會fail.  幼稚園老師就話一定要有笑容, 有禮貌, 通常有看圖問題, 叫我地訓練小朋友留意圖晝入面周邊既細微野, 因為校長會留意小朋友既觀察力.  祝好運呀.
--- 2J 作品

But, why they want to know parents' occupation?  The children now not their students.  If my child being their student, then I agree to give my information to the school. :evil:
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

看了這些朋友的留言,我認為名校所以成續好,因為他們吸引好學生去叩門,換句話說,想去叩門的,差極有限,這是一種互動關係。我的女今年也會去考DGJS,但我並不抱很大希望,因為我沒有為個女安排很多興趣班,她可說是空白一片。因為我極希望她在人生的最初幾年,能好好享受真正的無憂無慮,人生幾十年,我不相信她的將來會因為在幼稚園時沒有豐富的成就,入不到名校就永遠失敗。我不過一個普通人,我想個女考DGJS,因為它是良好傳統的學校,學生質素好,小孩唔會學壞。我也曾想過校長怎樣選人,我猜她的第一印象是最重要的。我個女好醒目,很陽光,語言能力強,不過無任何獎又唔識樂器更不是教徒。哈哈,如果校長都以上述理由評價我個女,死梗。所以我對校長會收她信心不大。不過我相信個女好有潛質,上左小學先發展潛能也不遲。是龍是鼠其實生出來就定了,香港又不是窮地方,有天份的小孩實有機會。如果入了DGJS,真係可能工都唔番要陪讀。哈哈。rich有冇著數?應該這樣想,富人可能更有方法打通關係吧。全職媽媽有著數?那就奇怪了。女拔萃的創校不是為提高女孩教育也為女孩自我控制生命的能力?怎會這樣給全職媽媽加分?難道就是為了教出好女孩,然後這些女孩又再生小孩去投考DGJS?那不成為好好笑的循環?

Mrsho,

I say negative because:
1. it seems the school only care what you can contribute to the school. Are the kids working for the school? Should it be the other way round?  Quite snobbish.

2. So far no one say good things like the teacher care about the kids?  Instead, most of the comments are things like very keen competition among kids, great pressure, serious social class difference etc. :-|

JJ1122
等我女面試完後同你分亨下,其實考吾考到都無所謂,當一個訓練,星期四下午我會上BK同大家暢談。

YCPA,
Oh, I got your point now. You are right that the pressure is great.  I heard that even the average mark is 95, it is already grade B or C.  I think this is why they prefer to choose the full time mother.  As the parent really needs more time to take care and follow up the homework of their girls.  

titichu,
係呀, 幼稚園老師都話就算唔讀私校直資, 當比機會佢地去見下大場面o咼, 佢話個過程對小朋友點都會有得著.  
--- 2J 作品

JJ1122
請問你介吾介說你個女讀邊間幼稚園的,點解咁似我女幼稚園的老師口吻。

我個女好醒目,很陽光,語言能力強,不過無任何獎又唔識樂器更不是教徒。

flowerglassy,

如果我係校長,我一定收你個女。

我同事係一個普通經理級.......但老婆係某大政府E院高級顧問.......佢個女都入唔到"女拔".......可能因為佢個女肥.......有D似欣兒咁肥........所以唔收........因為佢個仔都入左"男拔"中學........當場係有其他關係幫佢喇.......佢仔個契爺係某高官.......但無理由個女入唔到"女拔".......唔通真係佢個樣唔SMART.......好似豬女咁.

JJ1122
發梦都係咁話,假如連梦想都没既話,每年就唔會有咁多家長去挪表啦,未試過唔知既.
JJ1122 寫道:
scarlettes,
我頭先都想咁講, 但係怕比人叫我早d番去發夢.  我10月11號interview拿.

[quote]
scarlettes 寫道:
你啲等等啦,等我囡囡都入到既話,就可以証明到女拔唔一定係睇背景既,我囡囡月中面試.          
[/quote]

証明了高級顧問牙力比不上行政長官甚或HA行政總裁Mr. Ho。

有一故事,可以分享一下:

十多年前,一個新移民之母親,帶着一個十多歲的女兒,到DGJS要求插班。新移民母親廣東話還未識講,也不知DGJS要收費,他聽親戚說,DGJS是全港最好的學校,他要女兒接受最好的教育,於是帶女兒去考。結果,當然考不到。但這件事,深深感動其女兒。他女兒勤奮向學,终於學有所成。

對於像DGJS這樣的名校,一定有不同之流言。我們要用common sense 去判斷。如果是好學校,為讓女兒接受最好的教育,何妨一試。其實,要教好小朋友,真的,並不需要那麽富貴。

titichu,

係最多唔超過十分鐘呀,我女果時好似得七分鐘兩個

如果是好學校,為讓女兒接受最好的教育,何妨一試。其實,要教好小朋友,真的,並不需要那麽富貴。

要教好小朋友, 需要付出很多時間.
富貴.....亦無法買多一分鐘!
Loving, Caring & Sharing “教養孩童,使他走當行的道,就是到老,他也不偏離。” (箴言23:6)
‹ 上一主題|下一主題