用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 入女拔是否要睇家底?
go

入女拔是否要睇家底? [複製鏈接]

入女拔是否要睇家底?

1.  請問有無人是沒有靠家底入女拔?

2.  壓力是否很大 (student and parents)

3.  父母是否要大學畢業 or above?

4.  是否最好要住豪宅/私人物業?

5.  母親最好沒有工作做?  
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P
該用戶已被刪除

Re: 入女拔是否要睇家底?

Thanks for your sharing.
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

我想問乜叫無家底呀?

賣魚, 賣菜, 渣的士都可有兩三間鋪, 小巴, 的士收租.. 但呢d我未見過dg收呢d人個女讀小一嘮!
Msma

What I mean is 有好的背景.

家庭income around $50k or above.

Parents are professional.

王國長老

我相信大部份學校喜歡收全職媽咪的孩子,真係有理由的,加上我兒子剛上小一,感受更多。小兒係港島區一間傳統小學就讀,因我要返工,每日放工都趕到不得了!跟兒子食飯、對功課、溫書、練琴、傾下計、執書包….全部要在2個鐘內完成,呢一個月來,十分唔夠時間用,好累好累….
我仔班內有三個同學仔是叩門收的,咁啱呢幾個媽咪都沒有返工的,全職睇仔睇功課。有媽咪睇當然好得多喇~~我仔都問過我,話亞邊個邊個都係媽咪揍(佢好多同學D媽咪都唔使返工的),問我可唔可以揍佢,佢唔想姐姐揍,唉….

老實 50K 都唔可叫好背境..  只叫中等收入乍!

仲有醫生如你只係街坊醫生都同常人無乜分別乍. 你係高永文就另計!
Msma

我個舊同事係女拔畢業生, 佢係由小一開始就在女拔讀, 但佢來自一個極普通o既家庭, 父母吾係專業人士, 只係普通打工仔, 吾係教友, 住o係佐敦D唐樓, 佢話細個果陣時, 佢亞媽是旦

Previous DGS not 直(G)

I also want no need to go to work.  But, 現實此終現實.

我想不是。

她們專收一些很有自信的孩子。

絕對睇 背景 (尢其是父親的 occupation) !!!

小朋友是否 smart is not the first concern !

50K /m. 只是"低收入人士", 接近  unqualify.

別人做了好多功夫是不會講的. 只會話"好彩"或者"唔知點解"
以免別人托人情. 大家有時不要太天真地寄存厚望.

cher_mummy:
my friend daughter now study DGS
he is a doctor in special field , i think my friend no pressure  and they both  are u grad and  his flat is nice too, but his wife has a job

didima

luckyman,

"別人做了好多功夫是不會講的. 只會話"好彩"或者"唔知點解",以免別人托人情"
I think you are right.

起碼有70%是看家庭背景啦!
小一學生的差異有多大?
幼稚園的成績表也不會有不及格科目啦!
如何厘定一個小朋友是否適合入讀:
父母親的職業、教育程度、居住地區、小朋友讀的幼稚園、小朋友能否以英語對答、有否特殊技能等等。

30%是看小朋友是否smart,是否有潛能令學校增光,如運動非常特出,音樂天才等等。

有特殊人物推薦也是成功的因素之一。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

"入女拔要睇家底?" ---- 錯。
正確說法是 "入女拔不單止要睇家底"。

該用戶已被刪除

judy 寫道:
我想不是。

她們專收一些很有自信的孩子。

同意.每朝搭地鐵都會見到同車有女拔既學生.唔似係家庭環境特別好.但係感覺好醒.絕對唔係烏下烏下或者慌失失個d.

有朋友個女入左小一,的確就係好有自信,溝通能力好強既小朋友.當然重會有一d係純粹因為人事而入到.(好勁既人事,甚至唔駛家長出聲,而主動有人俾個位你個隻)

如果說女拔收生要看家底(有錢),我想是很不公平的指控。

女拔收費3000多,這個水平,比號稱平民直資的還要克制。如果她要專收有家底(有錢)的,他只要提高收費水平,就可省却了很多無家底的去白撞。

另一方面,如果女拔不是辦得好,會有那麽多有家底的人去申請嗎?為了辦好學校,有無家底一定不是一間好學校之準則。他要的是好學生,不是有家底之人。

對女拔校長來說,最困難的不是去巴結有家底之人,反而是立場堅定,去拒绝一些財大粗,但家底(家教)不好的家長的無理要求。

昨天,經綱友指點,上到DGJS的website看其學生之作品,其中有小一學生的英文作文,令我深受感動。我想,每間學校,最喜欢的,就是像那小朋友一樣有家底(家教)的家庭。
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題