用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基真 基愛
go

基真 基愛 [複製鏈接]

基真 基愛

Any parents actually have their kids studying in these primary school or kindergartens these , I would like to get some information about the workload, teachers and curriculum?
Even thought I know the main aims of these school but I would also like to hear the sound of the parents.Any good or bd commets?
Thanks very much!

Puibb
做人至緊要開開心心 :-D

Re: 基真 基愛

我9月中去過荔枝角基真開放日,千禧校舍,以前由深水步搬過來 (但問番住深水步朋友就無人知),活動教學,小功課,現在 65 網。我自已幾鍾意這間學校,因為他們說不會迫小朋友去寫許多字, 著重認字, 我估如果父母在職沒時間名小朋友溫習和做功課應該適合 (我正是這一類)。可惜我認識的小朋友中沒有人讀這間學校,不知實情如何。因為今年 (即 05-06) 入了65 網,而 65 網有千禧校舍的學校不多,我估今年都有人選。希望幫到你。

我以前在基真讀書, 都廿幾年前. 以前和一般傳統小學一様都多功課, 但當時不覺多,可能習慣
而我個界,都有同學派去瑪利諾, 上智及銘賢, 我想信每間都有出眾學生
但聽你講基真現時採用小班, 小功課,活動教學, 我都想知多D
但考試多唔多呢??????
:wave: :wink:

咁請問校風好唔好呢?上兩個星期7點幾8點試過見到
:-?

我9 月中問過同樣問題 (即參觀基真校舍後),但沒人回覆。相對其他同區學校,他列出來的校外體育成績還可以,但學術成績就看不到,學校網頁亦找不到。有些人說這間學校的等級等如同區的全完第二小學,排在仁立新舊校和葵盛主恩後面。

在 BK 網站較少人知道葵青區學校資料,我亦不知為何。不知道是否這區家長較少上網? :cry:  

第一輪自行收生得5分(長子),唔知有冇機會成功呢?
:-?
‹ 上一主題|下一主題