用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦! [複製鏈接]

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!

------Pochacco2001(Ming)------

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!

無人的?想和其他家長分享o下!
------Pochacco2001(Ming)------

Hello,
although my son is not studying this school, a parent has relied me that it is a good one.
I have visited it one week ago. the teachers are very nice and willing to answer the qu. environment is not very spacious but hv a small place for outdoor activities. the washrooms' hygiene is good.It is satisfactory. Since it is located in the private area of the church, it is quiet and accessible to hold religious activities. it is a good choice for Catholic families. But there are no foreigners to teach English. You may visit the school's website. if you would like to hv a personal visit, it is better on sat and must call the teachers with arrangement made.

I am quite satisfied with it. but before I left it, the teacher asked me where I lived. since there is no school bus service to Sheung Wan, I gave up to apply it.  I hope the information may help you.

Elias

:oops: :lol: :roll: :pint: ?-( :wave: :lalala: :yawn: 德國人 卡爾•威特說:「人只有在行善時,才能接近上帝,…,對於兒子,我最大的願望是讓他成為對世界有所貢獻的人,…,我希望他是一個完美的人,這比其他的都更重要。」

Pochacco2001

你囡囡讀邊一班? 我仔仔讀下幼信班, 有空交流下

你食在囡囡做的冰皮月餅嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Elias,
多謝你提供意見. 乜可以星期六做Private Visit?

想問下校車有冇得經港島東區呢?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Hello!

我個女讀緊高班, 我是全職媽咪, 由菲傭接送, 因為工作時間比較長,所以無參加家長教師會"匯愛小組".但儘量會參與學校攪的活動,學校是以活動教學,功課平均每日有2樣,去年開始有課外活動和興趣班~"快樂小蜜蜂",跳舞,科學,clay, story-telling等等...所以個女好樂意返學,其實最重要係小朋友開心,等佢地吾會對返學有抗拒,話晒佢地得3歲人仔.整體上我非常滿意而且學校好開明,校方好鍾意與家長溝通,希望家長可以了解及參與多些.
純粹個人意見!!

helencyl

各位,

SORRY!! 打錯左,我係在職媽咪.
helencyl

醒目開學勳章 王國長老

helencyl,
我想問一問佢地收取雜費係幾多呢.. 因我見佢網頁話半日班收$1,6xx (交十期)..

仲有校服及其他又幾多錢.. 唔好意思..咁多野問呀..    
主愛我

Hello,

My daugther also study in St. Margaret K.1 上幼義. We live in Taikoo Shing and there has school bus route in 港島東, I know if there is not school bus service in some district, they will also provide 保姆車.

Helencyl, is the interest class held after 12:00, if yes, will there be any school bus service after the class ?

醒目開學勳章 王國長老

各位,
頭先打左去問有關收取雜費項目如下

1. 茶點費用 (5個月交一次, around $100/mth)
2. 書簿費分上下學期交 (around $1,000/學期)
3. 校服 (夏季$120/套, 冬季$140-$160/套)
4. 校車 (如筲箕灣區會用保姆車, 價車要問下保姆車個邊)
主愛我

Hello! Liu,

所有興趣班都是下午4:30開始,我估計無校車坐.
helencyl

Liu,

我剛剛check d 通告 興趣班只收k2 & k3 學生.
helencyl

But my daugther is studying morning class, so she has to go back to school in the afternoon to join the interest class ??

我囡囡坐校車成日暈車浪又嘔, 唔知點算?! 因要坐成45分鐘,真心痛! 今日老師又打比我話佢嘔  :cry:

Liu,

我無哩方面的經驗,或者妳問一問家庭醫生.
helencyl

各位媽咪,
嘩!仲諗住無媽咪入來添!原來都有幾位同學仔!
介紹一o下我自己先,我係一個全職媽咪,囡囡現在讀緊'上幼信'班!各位媽咪今日投o左票未呀?

heima,
o......我囡囡同你仔仔剛剛相反,我囡囡讀上幼信的,我鍾意你仔仔下午個班主任李老師呀!她好好人的!得閑入來傾多d呀!因我想識多d媽咪可以交流一o下!
我更係食o左我囡囡個冰皮月餅啦!好正呀!

Elias,
唔好意思!因我d英文非常之差,所以睇唔明你打甚麼!sorry!

helencyl,
好高興可以認識你呀!你囡囡讀邊班呀?等我睇o下見唔見到她!我囡囡讀'上幼信'的,你得閑就入來傾多d啦!因我好想和多d媽咪交流o下,睇o下我們有無機會見面啦!

Liu,
好高興可以認識你!你係唔係又要返工的?如果下次有機會我們見o下面啦!我囡囡讀'上幼信'的!

Pochacco2001,

我投在票了. 你點知李老師好好人呀? 我覺得間學校各老師都好nice, 另外我發覺仔仔應該幾喜歡校長, 因為我很多時都上學校個網頁, 佢見到校長就好興奮

網頁中有張相影到我仔仔, 係學生活動---幼班活動---幼班開學活動---中間個行右手邊張相

heima

唔好話你囝囝, 我都幾鐘意吳校長, 佢講o野幾有趣又唔悶
‹ 上一主題|下一主題