用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀?? ...
go

有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀?? [複製鏈接]

有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀??

如題

Re: 有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀??

我收到la! 我o係10月28日。祝大家好運 !   

請問係咪間間都會有面試信的?

thx

我在報名限期最後一刻遞表,但我已經收到面試信,面試時間是1-11-04,下午;我check過信封上的郵"chok",是22-9-2004寄出的,我報名是問過保圓的職員,她說如果10月中仍未收到面試信,可以致電學校查詢。

*不過我發現保圓的面試信寫錯了我小朋友個名,    將"Yeung" 寫成"Ho",都好粗心大意!   

我都岩岩收到喇,我本來係18/10,不過星期一好難請假,我call左保圓,佢地肯幫我改到去20/10呀,好彩乍,我係第二日 (14/09)交表架,都10月先interview,你估佢地係咪跟英文姓氏排丫0拿???

祝大家好運

Hi,  各位家長,

我知道呢間小學轉直資, 但唔知幾時開始轉, 請問可否介紹下,
早排睇報紙講, 話佢地轉直資後, 會改用英語教學, 如果係咁, 我都有d興趣幫囡囡報讀,(囡囡出年揀學校), 想問下你地點解要揀佢ah ?  可否分享下.

這兩天有家長去過interview嗎?可否分享一下你們的經驗呢?

我有個朋友都已經收到信喇,佢話原來保圓收左成二佰幾張表喎,咁都幾難入下wor

請問有冇家長已經面試左架???我個朋友15/10會同個小朋友去面試,想預番大約見幾耐時間,睇下可唔可以趕得切下午返工,唔駛請成日假,費事老細乍型   thanks

校方會見小朋友15分鐘左右,然後校長會親自見家長10 - 15分鐘,只見家長,小朋友在外面等,連等候時間全程需時約45分鐘。

Heihmom,

Thanks for yr sharing!

請問如果保圓收了你們的孩子,你們會接受嗎?都唔知應該用mug去衡量呢間學校好定唔好。   

各位好,

我是新手, 請多多指教!

我也收了圓玄的面試信, 而且有朋友去了interview。她說要in成大半個鐘, 小朋友和家長分開in; 家長就和校長在一房間交談, 小朋友就在另一房跟老師interview。

家長方面主要問問為何選圓玄, 日常生活, 如何與小朋友相處, 對小朋友的教育方針, 家庭背境等...

小朋友就會分別用英文和普通話對答。叫小朋友自由選一本故事書, 跟著問他故事內容; 又會考小朋友用普通話讀出一些中文生字等...

我所知的就是這麼多了...  請問還有沒有其他媽媽的"報料"呢?

我初時以為圓玄的面試只是一般的簡單"做勢"而巳, 但在此看來都不算馬虎呢!
html> Lilypie Baby Days

LoveBear,

0下,乜要考埋普通話架??我個小朋友唔識普通話架wor,咁咪弊

Anyway, 多謝晒你0既分享呀

哎呀....真係希望多d去左interview既朋友報多d料呀!  好緊張呀  

請問"保圓"嘅教學理念係 ????

請問有無家長同小朋友已面試呀 ????

以下是他們新網的一點資料,
或可進入網址: www.yyps.edu.hk

保良局香港道教聯合會圓玄小學(英文直資)
本校已落實與保良局於二零零五年九月合辦
一所全新的英文直資小學,並將於二零零四年
九月招收二零零五年小一新生,歡迎家長查詢2450-1588
  課程特色:致力落實「兩文三語」。課堂教學以英語作為主要的
教學語言,並採用普通話教授中國語文。
新增設施:全天候泳池、體育館、學生活動中心、中央圖書館、
電腦室、語言實驗室、輔導室  

圓玄在11月9日前會發信給取錄的學生,如接受就要在11月10日或11日交留位費。不過第一輪派位結果在15日才公 布,如果圓玄收你們的仔女,你們會點決定呀?
我自己仍然十五十六!!

Heihmom 寫道:
圓玄在11月9日前會發信給取錄的學生,如接受就要在11月10日或11日交留位費。不過第一輪派位結果在15日才公 布,如果圓玄收你們的仔女,你們會點決定呀?
我自己仍然十五十六!!

me too!
‹ 上一主題|下一主題