用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳媽媽,你們會幫小朋友報邊間幼稚園呀? ...
樓主: iwff
go

將軍澳媽媽,你們會幫小朋友報邊間幼稚園呀? [複製鏈接]

Re: 將軍澳媽媽,你們會幫小朋友報邊間幼稚園呀?

all moms

Let me give you some info which I've summarised.

基博幼稚園, 新界將軍澳廣明苑廣盈閣地下, Tel: 24330822$10,923.00/year, 11學期         $993.00/month       
2 classes in am & pm       
6 Nov start distribute appl form (need to que earlier) (1 session of english & mardian teacher, 15 minutes each week), 多派宣基

將軍澳循道衛理幼稚園, Tel: 2790 1790 
尚德尚禮樓(第六座)四樓平台A,B及C翼
$13,145.00/year, 11學期        $1,195.00/month
2 classes in am & pm       
9 Oct (9:30am) can get appl form (2 mandarin sessions by mardarin teacher &  2 sessions english course by local teacher each week)

梁省德中英文幼稚園         Tel: 21770272
尚德尚明樓(第九座)四樓平台A,B及C翼
$13,695.00/year, 11學期        $1,245.00/month
2 classes in am & 1 class in pm       
2 english sessions by english teacher (every Tue & Tur), 2 mandarin sessions by Mandarin teacher (every Mon & Wed), 1 session of computer (every Friday)
多派宣基, 田家炳, 天主教
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

PERRYNMOM
唔該晒你詳盡資料呀,
剛剛打左電話去梁省德,
明早可以上去報名,個譚主任仲話會帶我參觀學校,
多個選擇都好,因我都係唔想個女要搭車.
近近地方便D

PERRYNMOM>>點解唔讓Perryn 繼續讀德寶 我想幫細仔轉讀其他學校,是因為哥哥讀德寶全日學費$3700,加埋細仔而家o既學費真係好多,所以想慳留D $$
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

chmama,

我去咗張學明參觀,問過miss D課程,每年教D咩,但係佢就答唔到我地!地方ok,不過後面有幾間班房對住垃圾站,比較其他,我會排佢係梁省德同循道之後。你可以隨時去參觀,其實真係要親身去睇睇,感受下,我覺得個感覺好緊要!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

Auntie-DOS,
多謝妳意見, 我打算呢個星期六去睇吓。

我阿嫂個女在"梁省德"讀k2, 佢的英文程比起其它幼稚園真是淺d, 但基本上就讀得幾開心, 但你要預備小朋友最好要賠訓下"英文", 雖然說有"英文"miss, 但全校得一個, 英文實在是時間不夠. & 都幾多是" 半費" 學費的.

我愛BB & MMM888,

我去梁省德open day, 入到去立即有位miss帶我地去參觀.  首先介紹K1班房, miss差不多將班房內所有陳設介紹晒, 又會講吓K1學嘅野, 之後帶我地去K2班房, 再由另一位miss介紹, 之後再去K3班房, 今次好特別, 係由一位小老師 (已畢業小朋友)介紹.

另外又參觀圖書角, 學校每星期都會要小朋友借一本圖書回家和家長一同閱讀, 又有遊戲場地, 課程有英語會話 (每日都有英文堂, 但外籍老師上堂K1就一星期一次, K2 & K3就每星期2次), 普通話就好似係北京籍老師教, 次數同英語會話一樣, 另外每星期有一堂電腦.   

整體都算幾好, 老師都好nice, 地方不算太大但整潔, 不過始終唔懶得, 點都要親身行一趟

可以去梁省德網址睇睇 : http://lstackg.edu.hk/

Natung
我今朝去左梁省德報名同參觀,
個感覺真係好好woo,個譚主任親自帶我去參觀同講解,
佢約左我30號去面試,仲有今朝見倒有全日班的小朋友返學,佢地一返到來就好有禮貌叫人早晨,
仲有佢地的課室設備好好,所以我都好鍾意.

12312,

Hi!

我想問吓"梁省德"k2會學什麼英文生字?

iwff,
Hi Hi!!我終於有時間同你分享下勒!我上星期六有去循道衛理的open day呀!不過我就比較晏去,睇左陣及同個女玩左陣便夠鐘囉!最後臨急臨忙都有報名,因費事下次再去呢!

間學校比我的感覺都幾好,老師算幾nice,但資歷好似比較淺(純粹個人感覺),校舍大、新兼整潔,不過門口及走廊位就比較狹窄d,企多一兩個人都行唔到,另外佢地show去黎的教材都算多元化,學生作品都幾靚及豐富(但講真佢地梗係show d靚野比家長睇啦,所以我唔太重視這點)。

不過說實話,雖然我即時有報名,如果佢地真係收左我個囡,我都要詳加考慮,皆因間學校距mtr真係好遠好遠,果日拖住個囡行要成20分鐘以上(小朋友始終不會行得太快麻),沿途大部分都無瓦遮頭,日曬雨淋都咪話唔辛苦呀!而且沿途又多馬路燈位,都幾危險!學校在4樓平台,要在地下先搭電梯上去,但那裏的環境就比較差,幾dirty及陰暗,又要經過停車場出入口,就算阿囡第日搭校車返學,都會幾擔心架!

希望我能夠同個囡報到間心水幼稚園啦(茵怡)!如果真的入唔到,但願附近的力勤或易澤峰都會收佢啦!因為「越區」都幾辛苦呢!:cry:

p.s.你會否去循道衛理參觀下及報名呢?佢地報名表要比$20才可取走,所以我先即時報名費事下次再「長途跋涉」再去囉!

Hi all,

My daughter is target to have N1 in the 2005, any comments on 茵怡宣道?

Thx

iamheihei

茵怡宣道沒有Nursery, 是由K1開始. 你是否說中華基督教 茵怡孚幼兒園呀?

windpuff ,

今天我和老公放假,因為工人放大假,所以幫於照顧仔仔.

我不考慮報循道衛理了,因為對我來說太遠及我相信寶林的幼稚園師資不會相差太遠的.

診放假我同老公及仔仔今早去了茵怡及力勤報名 , 我們見到茵怡幼稚園的小朋友上堂很開心 , 老師都很有愛心 . 我再問學校2005年K1收幾多學生 , 他們說會開兩班 , 但一班已收了該校的弟妹 , 所以都係只收28人 , 我們仍要早些去排隊了.

而力勤我已報名,等回覆interview. 老師再同我們行學校 , 見到學生都很開心 , 但我有點兒覺得校舍太多東西, 不過該校有不同興趣活動給學生 , 學費又便宜 , 是很attractive的. 我相信入讀力勤並不困難的.

現正其待易澤峰的open day 再作決定 , 當然報到茵怡就最好了.

iwff,
希望大家都可以為仔女報到間心水幼稚園啦!依,話時話,點解"茵怡"05年的K1可以開多1班呢?係咪全部都係上午班呢?佢地仲可以"騰"多1個班房出來開多班K1嗎?

無錯!如果附近的學校都收我個囡,我真係唔打算「越區」囉!真係好辛苦!所以你的決定是正確呢! :wink:

windpuff

係兩班上午班 , 因為茵怡話會用埋音樂室做班房 , 所以可以開多一班 , 但我相信對上堂影響不大, 茵怡地方仍然足夠. 不過返學人數就自然多了.

Dear all,

請問有無人參觀過將軍澳廣場內嘅比諾幼稚園呢? 這間學校是新開的, 又唔見有媽咪提及過, 唔知好唔好, 請分享吓     Thank you!

chmama:
我沒有直接看過d書, 等我遲d問下.

我有朋友讀緊"比諾"n1, 學校在初初開學是沒有經驗, 會比d 極熱麥皮小朋友食, 一個餐包分三個小朋食, 但現在應該有改善, 但我朋友都未必會比小朋友在此校讀k1, 佢心水是"培正"
& 佢話比n1小朋友d玩具是新的, 但在二樓的玩具是舊校搬入黎的.(點解比bb讀,半日制在私校算平宜)

Natung,

之前有媽咪講過呢間幼稚園,但都係負面,
可能新啦,例如校車安排好亂、地方唔乾淨、老師好hard sell等等。其實我就住樓上,但無考慮過讀呢間,我去睇過,但此終無信心!http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=181494&forum=6&start=0&viewmode=flat&order=0
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

12312,

多謝你的回應, 等我去參觀吓再諗諗先

另外我都想知道梁省德嘅英文程度, 請你問吓亞嫂, Thank you ! 呀! 唔知你亞嫂會唔會入埋黎一齊傾吓計呢

‹ 上一主題|下一主題