用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 约翰.汤普森简易钢琴教程 (琴 ...
go

约翰.汤普森简易钢琴教程 (琴譜 及 Midi)

约翰.汤普森简易钢琴教程 (琴譜 及 Midi)

好正呀!

[size=medium]约翰•汤普森

简易钢琴教程1

简易钢琴教程2

简易钢琴教程3

[size=medium]儿童钢琴初步教程 1

儿童钢琴初步教程 1

[size=medium]精选儿童乐曲

精选儿童乐曲

Re: 约翰.汤普森简易

好正呀!

thanks!!!!!!!!1

哈哈, 吾好笑我, 係11月我會考grade 2. 吾知會吾會有d考試歌既 midi 聽呢???

thanks

toauren
你可以登入港台網站以下網站,第四台有個"鋼 琴 考 試 講 座 2004 "o既節目,分開一至八級,每集講解同有真人彈奏唔同級別考試歌的技巧,咁你大概就可以知道同掌握考試歌的要求,希望幫到你啦.

http://www.rthk.org.hk/rthk/program_archive.cgi

我o岩o岩o係八月考o左二級,果陣陀住阿B八個月,隻水勁水腫,手指頭麻麻痺痺,冇咁好力同感覺,同埋屋企個部係數碼鋼琴,同市場果部三角琴手感力度好唔同,搞到臨場考試表現失準,但係合格已經好心滿意足.
我家有三寶

Dear Fostermak,

個examiner 有無好似覺得好得意甘呢? 大肚考生bor!

我會彈 a2(a3好聽d但自己彈得無甘好囉!!) + b1 + c2 ; sight-reading 之前好差, 而家好dd jar!  另外老師話仲要考唱, 但未開始 practise, 好擔心因為我係可五音不全!! 有時覺得自己d手指好硬, 彈scale 時吾係甘好囉!

你學左幾耐呀?  我前後都學左差吾多兩年lu, 剩係生完休左1.5月, 不過生完bb 就會懶d 彈, 加上我吾係d 好勤力既學生!!

好高興認識你, 多交流呀, 我目標係希望要grade 5程度!!

仲有, 好多謝你的介紹 rthk, 但係點解聽上去好似彈得比自己快甘多既?? 你有無同感?

係啦, 我既 bb 都係 10月出生, 不過係上年, 係女仔, c-section!! 預祝你大小平安!!

to: Lauren
好高興認識你啊,我斷斷續續學左大約兩年,
最初去通利學大半年,中間因為工量多突然增多,打字打到手痛停左大半年,舊年隻手好番就去左柏斯學,
不過,去琴行學始終冇上門咁容易就時間,咁咪請miss上門教授咯.

你係咪陪BB一齊學定點架?其實我都唔係好勤力o既學生,不過,報左名考二級,有左呢個目標就會勤力d架勒,我都希望生完之後可以繼續學到五級或以上啦,雖然我而家仲等緊BB呢幾日出黎,大家努力啊!

個考官未必覺得好得意,反而佢實知道我好緊張,因為我彈完之後,我隻手濕哂,琴鍵都有我o既汗,真係好誇張架!

我彈A2, B1同C2,本來都練左B3,但係覺得B1好聽D,
sight-reading我都係好差架,因為平時好少練新歌,練左大半年都係練呢幾首考試歌,同埋平時Miss同我練sight reading我都勁騰雞,剩係考試前果排經常催谷自己先好少少,到考試好在合格有餘,雖然冇merit,冇distinction
,但係已經好心萬意足.

唱歌同Scale反而唔駛怕,因為係咁多樣中最容易過關o既,真係功多藝術,日日練就得架勒,相信你應該冇問題o既,我都預祝你順利過關,考到理想成績!

我家有三寶

to: Lauren
RTHK示範的考試歌同我Miss教o既彈法同速度都唔
係完全一樣架,A2同B1都係輕快o既,至於C2,反而miss要求o既速度比RTHK示範o既仲快d.但係最穩陣係寧願
彈慢d,冇彈錯,大細聲OK,最尾先加快速度.

最緊要係收到考試場地通知後,記得去返果間琴行
book個考試房練至少一次至兩次,等自己適應左部三角琴d力度,因為三角琴同數碼鋼琴同普通鋼琴d琴鍵質感.力度都唔係好同,練下等自己有心理準備,考試都可以定少少.

:wink:  :wink:  :wink:
我家有三寶