用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘區升中家長請進
樓主: Sheila
go

觀塘區升中家長請進 [複製鏈接]

Re: 觀塘區升中家長請進

seegui,
I think Sheila ask you go to tutor centre or 陪佢多d溫習. "學野"一個summer點有成績出呀????

seegui
我覺得觀塘區選中學真是很難,要選30間,不是3間.
我有個提議如果是住沙田區or(借地址),轉選沙田的中學是不錯的選擇,因沙田區的英中是全港第二多,中中普遍也不錯,而且在沙田區以外的小學回沙田的評分好像是相比沙田區的小學為高,好像在出面讀的是band2頭,入沙田則評為band1尾.即是機會多很多的,因我認識一些人也是這樣幫他們的小孩選中學,結果是不錯的.你可以此作參考.

哈利波特:
多謝你
seegui

seegui
跟小學網址的是包括本區加他區,如他區沒有包括沙田的中學,便沒有得選.
另第一輪自選的便可考任何區的一間官校.

seegui,

做D野?! 定義個個唔同
*如果你平時少同你囝囝相處, 你可襯暑假 做D野, 搞多D親子
*如果囝囝平時好似隻牛咁, 好勤力又大壓力, 暑假就要做D野, 去玩多D
*如果囝囝英文底子差, 就要做D野, 搵D暑期補習班補下Grammar打好個底
*如果囝囝數學差, 亦要做D野, 買多幾本練習過佢做下
*如果..............., 要做D野, 要......... (請按個別情況,自行填上)

sheila

跟小學網址的是包括本區加他區的中學,如他區沒有包括沙田的中學,便沒有得選.
另第一輪自選的便可考任何區的一間官校.
除了跟小學網址也可跟本身住址的校網,如果真的要選擇跟住址,便要寫信給學校.當然如住址和小學同網址,而想考其他區的中學一便是要搬家,二是如我之前所提出的.

Sheila:
Thank you for your reply.

星期五個仔放學一返
seegui

Seegui,

常識有87分幾好丫!數學差,趁暑期做多D練習,如果你覺得佢太多功課做,你可以先在同一個Topic揀D唔同類型的題目俾佢做,小學生的數萬變不離其中,試個幾種款式,佢知道個方法就ok。例如六年級學的速率,來來去去都係果條方程式,但係文字題的變化就好大,多以要“見識”多D,考試時見到D題目都熟口熟面,就自然得心應手啦!

你話囝囝唔識驚係正常架播,你問心佢驚乜,考得差又唔會冇書讀(可能冇書讀佢重開心),又唔會冇飯食(因為有你養),咁你話佢驚乜丫!

我就用呢個方法,睇下你行唔行得通?我個仔最鐘意打乒乓波,為左打波,小息可以野都唔食,廁所都唔去。我見到有一個象棋比賽在一間band 3的中學舉行,果間學校已經好舊,我就叫阿仔報名玩下。去到比賽場地,目的不在比賽,我叫佢睇下周圍的環境,最緊要睇下張波檯,“咦!得一張波檯咁少,條邊又霉晒,咁核突!”我就打蛇隨棍上,話唔勤力讀書就會讀呢種中學。講到呢度,你明白未?希望幫到你。

sheila

Sheila & honeybeemon:

多謝你
seegui
‹ 上一主題|下一主題