用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘區升中家長請進
樓主: Sheila
go

觀塘區升中家長請進 [複製鏈接]

Re: 觀塘區升中家長請進

St.Joseph  唔係已經 一條龍左咩 ?
但好似話係中中

小學是私校,中學不是私立,如何一條龍。

咁可唔可以比個意見, 係官塘區BANG 1尾, BANG 2 頭有咩中學呀? 堅樂, 蒙民偉, 梁季彝, 呂郭碧鳯又係咪真係好差呀? 如果跨區又有乜好見議呀? 如: 九龍城區....?

謝謝!!!   

Sheila,
At present, the primary school is now a private one, and the secondary is a subsidised one, and they've direct relationship.

But according to the EMB, all schools should confirm whether they will 接龍 by 2007, and they should meet some criteria (probably is the performance of the P6 students).  That's why I'd like to know whether St. Joseph has any decision yet.  

Pls correct me if I'm wrong. Thx.

WY:
Hi我cousin係你仔仔同級同學,4A班 o架!肥仔o黎o架!你仔仔係4幾班o架!

looby 寫道:
WY:
Hi我cousin係你仔仔同級同學,4A班 o架!肥仔o黎o架!你仔仔係4幾班o架!

仔仔讀緊4D  

你cousin讀成點呀? 駛唔駛補習呀? 因為我都想睇下有冇補習老師,專補佢地學校課程  

wy:
Hi!肥仔成績中上,不過見佢測驗考試都好似打仗咁!
佢e+請咗上門老師補習,始終1對1好d!

[quote]
looby 寫道:
wy:
Hi!肥仔成績中上,不過見佢測驗考試都好似打仗咁!
佢e+請

請問有無家長的子女正在福建中學就讀???請告訴我這所學校如何,是否校風和質素都不錯,又是band幾?

福建中學的會考合格率已多年達100%, 收生要求亦很高, 由副校長親自接見, 校風不錯, 但要接受學校較多新移民

wy:
係呀!聽肥仔(我家姐個仔,我仔的表哥!)講今次英文好多人做吾哂!考第一嗰個都得80分咋!
肥仔其它科有八十尾至九十頭,呢科得60咋!
我家姐話最主要係有一題佔十分嘅出得太復雜喎!d小朋友睇極都吾明,浪費咗好多時間,所以做吾哂份卷!
吾好話你仔輕鬆!
呀肥仔都係咁o架!佢話60分已經係中上喎,有好多同學吾合格tim呀!好似已經滿足咁,激死我家姐!
不過我個仔都係咁o架!次次考試,我緊佢吾緊! :evil:

wy, lobby,

我囝囝六年級, 早兩年成日話中文做唔晒, 有成4頁紙. 試過做剩一頁. 英文做唔晒就未聽過

其實講真, 英文我個仔成日都係得六,七十分, 因為你知, 佢地考個d英文真係唔野少, 直情好似考緊中學grammar咁, 我囝囝今年個份英文卷, 話Comprehension勁深呀! 我都好驚佢唔合格!

Sheila:
Hi!你仔仔選咗邊間中學未?'觀瑪'都係肥仔嘅心水中學呀!不過又驚吾夠人爭!所以可能都係直上就算!

選左啦, 同肥仔心水一樣, 阿仔果班名次較高的同學都選官瑪或聖言,在第一round只有下游的同學選原校! 中游的在第一round都會出去博一博

我個仔同肥仔同校,不過上年已畢業,現已讀中一,上年考試好像也有很多人做不完中文卷,英文則較小. 而上年派位結果好像是近數年最好,畢業之後回校探老師,她們也很開心,因為派位結果不錯.我知道上年大約有150人選回自己的中學,但是也有我認識的band1學生.有些是因為家長對攪珠沒有信心,出外考學校競爭也很大,所以不作他想,也有些是對學校有情誼結.不過仍然有考得不錯的學生都有出外考學校,多數都考到心儀的學校,攪珠的也能攪得心水學校.上年結果好像派到的學校分別有st.stephen,l.s.,st.paul co-edu,張祝?,郭德勝,華仁,dbs,還有些忘記了.回想放榜當天真是畢生難忘.有人傷心得哭起來,也有人興奮高叫,心想只有在電視看到的情景估不到在自己身邊親身體驗.在此但願各位小六家長在放榜當天是興奮大叫.如果真是派得不好的話,記住往第一自願的學校留後備位,因為我知也有人因此成功.祝各位好運.

記起了還有官瑪或聖言,官瑪好像收得多些人,聖言則好像收得很少人.

記起了還有官瑪和聖言,官瑪好像收得多些人,聖言則好像收得很少人

Hi Sheila:

我個仔今年5年級,出年就輪到我
seegui

Hi seegui,

你囝囝今年都係5年級下學期, 報第一次分姐, 重有兩次分, 既然囝囝係band 2頭, 即有機會入band 1, 總之入到band 1就ok啦, 唔理佢band 1頭定尾, 搞珠嘅機會都係一樣, 所以而家最重要係幫佢跨入band 1呢個組別, 趁暑假做D野啦!

老豆觀瑪冇幫助架喎! 你話有得in就話借D二提下姐, 觀瑪冇得in ka wo! 我囝囝老豆夠係DBS畢業啦,果時夠幫學校攞好多獎啦, 咪一樣冇用, 張灼祥講到明要識拉小提琴, 游水要快, 佢地D名校好鬼現實ka, 你叻就收你, 唔叻, 理你老豆係律師,醫生, 佢地大把, 除非你老豆有錢捐一百幾十萬過佢地起個電腦室, 捐一千幾百萬起個hall 啦! 我舊年都好傻咁叫過我老公聯絡番d舊同學, 睇下有冇計, 佢話要佢做d咁"?"嘅

Hi Sheila:
Thank you for your information.
再請問如果真係成績入唔到英中,咁觀塘區有乜好D
seegui
‹ 上一主題|下一主題